Waarom plegen mensen seksuele misdaden?

vrijdag 10 mei 2019 - 12:12
Na de verkrachting en de moord op Julie Van Espen zullen zondag heel wat mensen meestappen in een stille mars tegen seksueel geweld. De Madammen vroegen aan seksuoloog Wim Slabbinck waarom mensen seksuele misdaden plegen.

Per jaar zijn er 43.000 verkrachtingen. “Dat is veel, we moeten dit cijfer drastische verlagen en het seksueel  geluk naar boven brengen” vertelt Wim.

Wat valt op aan de daders?

“Daders hebben vaak geleerd om heel veel emoties niet meer te hebben. Emoties zoals empathie, en het niet uitspreken van gevoelens ” vertelt Wim.  “Het verhaal van Julie is eerder een uitzondering, meestal zijn daders mensen uit de dichte nabijheid van het slachtoffer. Het gaat dan over partners, vrienden, kennissen,…”

De dader in de zaak Julie Van Espen had een verleden betreffende het seksueel misbruik. “Het is belangrijk dat plegers verplicht in therapie gaan. Een gevangenisstraf helpt niet als je de plegers niet ondersteunt om tot inzicht te komen. Wanneer ze niet in therapie gaan, is de kans veel hoger dat ze opnieuw zulke feiten gaan plegen.”
 

Het stereotype 'jongens moeten veel seks hebben' moet van de baan. 

Wim Slabbinck

Waarom zijn daders vooral mannen?

Heel vaak zijn mannen de daders van een verkrachting. Hoe komt dit juist? “Vaak gebruiken mannen seks om hun mannetje te staan. Als ze geen seks hebben, voelen ze zich misschien niet ‘man’ genoeg. Het zijn net die rollenpatronen die we moeten aanpakken” vertelt Slabbinck.

Kunnen we dit voorkomen?

“Ik denk dat vooral de stereotypen van de baan moeten. Dat 'jongens veel seks moeten hebben' en dat vrouwen daarin ‘onderdanig zijn’. We moeten bouwen aan de ideeën over seks bij jongeren. Dat zou veel meer op scholen en in de jeugdbeweging moeten gebeuren.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!