Waarom zijn zo veel mensen bang van spinnen? (en hoe geraak je ervan af?)

donderdag 12 september 2019 - 10:23
Tine Daeseleire, gedragstherapeute bij The Human Link, legt uit!

"Het is gedeeltelijk genetisch bepaald dat we bang zijn van sommige dingen", vertelt Tine bij De Madammen. "Spinnen, slangen, hoogtes, dieptes, ... Je moet niet per sé een negatieve ervaring gehad hebben om ergens bang van te zijn."

Maar we houden onze angst wel zelf in stand. "Wanneer je een licht angstig gevoel krijgt van spinnen, ga je in 't vervolg situaties vermijden of beïnvloeden om dat angstig gevoel te vermijden. Je gaat bijvoorbeeld zelf niet meer naar het tuinhuis en als er in de living een spin zit, moet iemand 'm voor jou weg nemen. Dat gaat je angst bevestigen en er voor zorgen dat je dat altijd gaat doen. Je krijgt het gevoel dat als je dat niet doet, er iets erg zou kunnen gebeuren."

Maar er is goed nieuws: je kan van je angst af geraken! "Het belangrijkste is dat je dat in een veilige omgeving doet. Vervolgens moet je, stapje voor stapje, positieve ervaringen opdoen met je angst. Je moet het gevoel dat er iets misloop als je niet wegloopt leren tegenspreken." 

"Wees respectvol voor iemands fobie", sluit Tine af. "Ga niet onverwacht foto's van spinnen aan iemand tonen die bang is. Dat werkt averechts en gaat de angst alleen maar vergroten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!