Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Wat als je geen evenwicht meer hebt?

ma 16 apr. - 8:41

15 jaar lang kampte Tania Stadsbader met evenwichtsstoornissen. Dagelijkse activiteiten zoals autorijden, wandelen, werken, ... werden soms onmogelijk en gevaarlijk.

Uiteindelijk onderging ze in 2008 een operatie waardoor ze van haar aandoening verlost geraakte. En nu heeft ze een boek uit “Wankele Wilma neemt je meer naar Dizzyland…” over haar lange zoektocht naar de juiste diagnose en de impact en gevolgen van jaren ziek zijn. 

Wat is het evenwichtsorgaan precies? Hoe werkt het? Waar zit het?

Dokter Devroey gaf tekst en uitleg in de studio bij Anja en Cathérine.

"Ons evenwichtsorgaan zit in de schedel, aan de beide kanten achter het oor, aan de binnenkant. Het zijn eigenlijk drie halfcirkelvormige kanalen, die loodrecht op elkaar staan. Die kanaaltjes meten de positie van je hoofd en gaan signalen doorgeven aan de hersenen. Zoals bijvoorbeeld het naar achter of naar voren buigen van het hoofd." 

Wat zijn de oorzaken van een evenwichtsstoornis?

  • Neuronitis of ontsteking van de evenwichtszenuw. De signalen die doorgegeven worden zullen niet meer correct zijn en een felle duizeligheid met zich meebrengen. Met als gevolg braakneigingen. Het is voorbijgaand en blijft niet. Na een aantal dagen tot weken ben je daar wel weer vanaf.
     
  • Een te grote druk van het vocht in de halfcirkelvormige kanaaltjes zit waardoor je ook duizelig kan worden.
     
  • De stoornis kan ook veroorzaakt worden door de vorming van kristallen in het evenwichtsorgaan. Die kristallen veroorzaken storingen in de signalen die naar de hersenen worden doorgestuurd. 

Hier onderscheiden we 2 typische evenwichtsziekten:
•    De ziekte van Ménière: dat is een ziekte waarbij die duizeligheid gepaard gaat met oorsuizingen, een vermindering van het gehoor en misselijkheid
•    De Benigne paroxysmale positioneringsvertigo of ‘BPPV’: het is een goedaardige duizeligheid die in vlagen optreedt en die gebonden is aan de positie van het hoofd. Het is niet levensbedreigend en behoorlijk wat mensen hebben er last van. Als het 2 seconden duurt, valt het mee. Maar bij sommigen duurt het elke dag een paar uren. waardoor een 'gewoon' leven niet meer mogelijk is. 

Wat zijn zo de symptomen van een evenwichtsstoornis?

Je hebt 2 soorten. Ofwel draait de kamer rond jou ofwel ga jij in de kamer zelf gaan bewegen en niet stabiel staan.

— Dokter Devroey

Daarnaast heb je ook de typische misselijkheid. Het is alsof je op een draaimoelen of kermisattractie zit die veel te snel draait. Daar kan je ook misselijk van worden! 

Evenwichtsstoornissen ontstaan niet altijd in het middenoor

Andere mogelijke oorzaken: 

•    Lage bloeddruk (waar je ook duizelig van kan worden)
•    Dronkenschap veroorzaakt door alcohol 
•    Snel ronddraaien op een kermisattractie
•    Hartritmestoornissen 
•    Hyperventilatie 
•    Bepaalde medicatie
•    Een te laag suikergehalte in het bloed
•    Problemen van de nieren
•    Een te hoge bloeddruk
•    Een slechte bloedvoorziening naar het evenwichtsorgaan/de hersenen


Komen problemen aan het evenwichtsorgaan vaak voor? 

Het is iets dat eigenlijk vrij veel voorkomt. De ontsteking van de zenuw kan volgen op een gewone verkoudheid. Er volgt dan een ernstige duizeligheid waarmee je niet kan gaan werken en/of bijna niet uit bed kan. 

Je kan het bijvoorbeeld krijgen door onvoldoende te bewegen waardoor de oorkristallen gaan vastzitten. Neem oudere mensen. Zij bewegen minder. En wanneer ze bewegen, worden ze duizelig. En dus gaan ze nog minder bewegen...

Evenwichtstoornissen zijn niet hetzelfde als zee- of autoziekte

Bij autoziekte en zeeziekte gaat het over het evenwichtsorgaan dat prikkels opvangt die onvoldoende verwerkt kunnen worden. Als je zelf rijdt, kijk je naar buiten en zie je alles gebeuren. Mensen die niet naar buiten kijken of bijvoorbeeld lezen, zijn gefocust op de letters van het boek, terwijl het evenwichtsorgaan beweging waarneemt van je hoofd. 
En dan kan je dus misselijk en duizelig worden. 

En zowel op het dek van het schip als in de auto zouden je ogen dat moeten compenseren en je hersenen een match maken tussen wat echt gebeurd en wat je opvangt van signalen.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet