Wat gebeurt er als we ouder worden?

maandag 12 maart 2018 - 10:31
Met ouder worden verandert alles. Ook je lichaam. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom gaat onze huid rimpelen? Waarom krimpen we? En waarom is het zo moeilijk om goed te slapen? Vragen die Anja en Cathérine stellen aan dokter Devroey.

“Ik heb weinig moeite met ouder worden, want de enige andere optie is dood zijn. Dus ga ik voor de eerste optie." 

George Clooney (57)

Waarom krijgen we rimpels? 

  • omdat we steeds minder onderhuids vet hebben
  • door onvoldoende te drinken  
  • door blootstelling aan de zon 
  • door roken & alcoholgebruik

Waarom krimpen we? 

De mens heeft 24 wervels. Als we ouder worden gaan die 'afplatten', minder hoog worden. Als elke wervel bijvoorbeeld 1mm afplat, dan krimpen we met zo'n 2,4 centimeter.

Er zijn zelfs mensen die 20 cm kleiner worden: bij hen is wel botontkalking (osteoporose) de oorzaak. 

Waarom valt ons haar uit?

Een daling van testosteron heeft hier veel mee te maken, al spelen erfelijke factoren zeker ook een rol. 

Trouwens: we verliezen niet enkel het haar op ons hoofd, maar ook het schaamhaar zal verminderen, zowel bij mannen als bij vrouwen. 

Waarom wordt ons haar grijs? 

Bij de vorming van het haar in de haarwortel wordt er bij een oudere persoon meer zuurstof (=lucht) 'ingebouwd' dan bij jonge mensen. Die zuurstof (blaasjes) maken het haar witter/grijzer.  

Waarom slapen we minder goed? 

Ook hier zijn de hormonen de boosdoeners. Vanaf de leeftijd van 20 zakt de productie van hormonen sowieso. Ook van het melatonine-hormoon, het slaaphormoon. Hoe minder melatonine je lichaam aanmaakt, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen en goed te slapen.

Waarom krijgen sommige vrouwen plots haar op hun gezicht?

Bij sommige vrouwen zien we een flinke dalingvan de vrouwelijke hormonen, waardoor de mannelijke hormonen (lichtjes) de overhand krijgen.  

Gevolg: de vrouw kan een snor krijgen én haar borsten zullen minder stevig worden. Dat komt door het verminderde klierweefsel en vermindert vetweefsel.  

Waarom vermageren we? 

Omdat we met ouder worden sowieso botmassa verliezen. De botten worden minder stevig. Ook de spiermassa slinkt, wegens te weinig lichaamsbeweging. Bovendien eten oudere mensen onvoldoende, waardoor ze ook nog eens vetmassa verliezen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!