Wat is nu precies 5G: "10 keer sneller dan de internetkabel bij je thuis"

woensdag 16 september 2020 - 13:39
Foto: Pexels
Wat is 5G nu eigenlijk? Loutfi Belghmidi, technologiespecialist bij VRTNWS, legt het uit in simpele en klare taal!

“5G is als een nieuwe autosnelweg”

Simpelweg is 5G de upgrade van de 4G. “Dat gaat dan over de snelheid van het versturen van data. Je moet het zo zien: de autosnelweg van 4G raakt verzadigd, er rijden te veel auto's op. En daarom krijgen we een nieuwe snelweg, in feite een nieuwe frequentie, waarop je weer meer plaats hebt op de baan”, legt Loutfi uit bij 'De Madammen'.

“Supersnel internet”

Loutfi heeft zelf al een toestel waarop 5G werkt, maar hij kan er nog niet zoveel mee doen. “5G is in ons land nog niet geïnstalleerd, er zijn nog geen antennes. Maar Proximus heeft een soort light versie ondertussen. Als ik op trein zit, wordt het onderweg soms 5G op mijn gsm!"

"Op mijn toestel kan ik ook een snelheidstest doen: als ik met een 5G-verbinding surf, gaat alles ook veel sneller. En daar gaat het om: de snelheid van de verbinding. Mijn internetkabel thuis gaat aan 100 megabyte per seconde, mijn wifi werkt ietsje trager, ongeveer 70 per seconde, maar mijn 5G gaat aan 170 megabyte per seconde! Als 5G er écht zal zijn, dan gaat het over 1000 megabyte per seconde, dus 10 keer meer”, vertelt Loutfi.

Ik heb met een vrachtwagen gereden in Zweden terwijl ik in Barcelona zat, via 5G!

Loutfi Belgmidi

“De extra snelheid van 5G heeft veel voordelen”, zegt Loutfi. “Denk maar aan hoe snel het ging van 3G naar 4G. Met 3G moest je nog niet denken aan Facebook Live of Tiktok. Het zou niet gewerkt hebben. Met 5G ga je een hologram kunnen oproepen van de persoon met wie je belt! Je zal iemand in 3D kunnen laten verschijnen voor je.”

“Dan is er ook nog de zelfrijdende auto”, gaat Loutfi verder. “Nu zijn er nog niet zo veel en kan een 4G-verbinding dat nog aan. Maar als iedereen binnenkort met een zelfrijdende wagen op de baan gaat, dan heb je wel 5G nodig, anders gaan die zelfrijdende wagens binnen de kortste keren ongelukken veroorzaken. De data moet zo snel mogelijk doorgegeven worden, bijvoorbeeld het moment waarop je moet remmen. Daar mag geen vertraging opzitten, zelfs geen halve seconde.”

“Wat ook kan met 5G, en onmogelijk is met 4G, is bedienen vanop afstand. Ik heb vorig jaar op een technologiebeurs in Barcelona met een vrachtwagen gereden. Alleen, die vrachtwagen stond in Zweden. En toch heb ik die bediend, via 5G. Met die technologie lopen nu experimenten in de haven van Zeebrugge. Maar ook in de medische wereld zal 5G voor revoluties zorgen. Een chirurg zal kunnen opereren van bij hem thuis, op afstand van de operatiezaal waar de patiënt ligt. Hij zal robots in het operatiekwartier vanop afstand kunnen bedienen. Dankzij 5G.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!