Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Alles wat je moet weten over reuma

gezondheid

do 15 sep. - 10:00

We hebben allemaal wel eens last van pijn in de rug, schouders of knieën. Maar wanneer is het maar een pijntje en wanneer wordt het reuma?
reuma
© Canva

Radio 2-luisteraar Ben uit Turnhout mailt: “Ik heb de laatste maanden last van pijn in mijn rug en heupen. Ik ben eind de 50 en vrees dat het misschien wel reuma zou kunnen zijn. Hoe weet ik dat nu zeker?” Johan Waes, kinesist en voorzitter van de Vlaamse reumaliga, geeft uitleg.

Wat is reuma?

"Reuma is de verzamelnaam voor een heleboel aandoeningen die onze beenderen, gewrichten, spieren aantasten. Dus alles wat ons voortbewegingsapparaat betreft. Er bestaan meer dan tweehonderd aandoeningen aan het bewegingsstelsel (gewrichten, spieren, pezen), die geen gevolg zijn van een ongeval of een blessure. Artrose, artritis, jicht en tendinitis zijn enkele bekende voorbeelden."

Ontstekingsreuma

Het afweersysteem ontspoort en richt zich tegen het eigen lichaam. Voorbeelden hiervan zijn: reumatoïde artritis (gewrichtsontsteking), psoriatische artritis, de ziekte van Bechterew, de chronische bindweefselziekten zoals lupus, en kinderreuma. Reuma tast niet alleen de gewrichten aan maar het kan mensen ook echt ziek maken. Dit moet op tijd ontdekt worden en efficiënt behandeld worden.

Als men over reuma spreekt, bedoelt men vaak alleen de aandoeningen van Groep 1, maar in feite is reuma veel ruimer.

Slijtagereuma

"Bv. artrose van de knie, heupen of rug. Dit geeft ook pijn in de gewrichten en de spieren, en wordt verward met ontstekingsreuma. Onder deze groep past wel de zin “iedereen heeft reuma”: Iedereen ouder dan 65 vertoont artrose op de radiografie. Daarom heeft niet per se iedereen er last van."

Weke delen-reuma

Ziekten die spieren, pezen aantast buiten de gewrichten, bv. tenniselleboog, overbelasting pols (computeren), schouderlasten, veroorzaakt door irritatie ter hoogte van de structuur van de schouder, bv. ook rugpijnen door overbelasting spieren. 

Artrose vs. artritis

Je mag de termen artrose en artritis niet door elkaar gebruiken. Artrose is niet gelijk aan artritis. Artrose wordt veroorzaakt door slijtage, is geen ziekte maar een kwaal. Artritis is wel een ziekte (veroorzaakt door): het is een ontsteking van het gewricht. In theorie kunnen misvormingen chirurgisch behandeld worden: knieën worden vervangen, er bestaan heupprotheses, je kan nieuwe schouders krijgen...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet