Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Wat met mijn gazon in de winter?

wo 26 sep. - 9:25

Deze zomer hebben de gazons in België niet veel problemen gehad. Het heeft vrij veel geregend en dus zijn rosse gazons een uitzondering. Maar hoe laat je nu je gazonnetje het best de winter ingaan? Da
Wat met mijn gazon in de winter?

Deze zomer hebben de gazons in België niet veel problemen gehad. Het heeft vrij veel geregend en dus zijn rosse gazons een uitzondering. Maar hoe laat je nu je gazonnetje het best de winter ingaan? Dat is de vraag van Kristof Dehandschutter uit Ninove. Onze tuinspecialist Ivo Pauwels weet raad.

Zelf raadt hij aan om bij de laatste maaibeurt het gras iets langer te laten dan je doorgaans maait. Doordat het gras langer is, zal onderliggend mos en onkruid minder kansen krijgen om door te groeien. Zelfs in de winter kan je het gras nog maaien. Het zal er daardoor frisser uit gaan zien. Maar maaien in de winter is zeker geen must.

En maai zeker niet als het gras heel nat is of bevroren. Dan gaat het gras kapot. En als je twijfels, wacht je gewoon tot in het voorjaar. Je doet dan zeker niks verkeerd.


Is het nu ook de tijd om je gazon te repareren?


Ja. Je kan verschillende dingen doen. Je kan hobbelige gazons egaliseren bij mild en droog weer. Je licht gewoon het gras plaatselijk omhoog en je stopt er wat aarde bij. Op kale plekken kan je graszoden leggen. Je kan die kopen of je kan zoden uit anderen plekken van het gazon gebruiken. Leg ze wel iets hoger dan de rest, want ze zullen nog zakken."


Wat doe je met bladeren die op het gazon terechtkomen? Laten liggen?


Nee, in border en zo is aan te raden om het wel te laten liggen, maar op het gazon laat je ze best niet liggen. De grasplantjes kunnen doodgaan door een gebrek aan licht of door ziektes door een gebrek aan verluchting. Hark de bladeren regelmatig bij elkaar. Je moet ze nu ook niet onmiddellijk verwijderen nadat ze gevallen zijn. Dan ben je een hele herfst bezig.

Als er nu toch lang bladeren op je gazon hebben gelegen, verlucht dan het gras door er met een spitvork in te prikken. Zo kan het water er beter in doordringen.


Moet je ook de grasmaaier aanpakken?


Ja, daar heb je in de winter wel tijd voor. Je machine kan best een onderhoud gebruiken. Je laat best het mes slijpen. Een botte maaier scheurt het gras af in plaats van het te snijden.


Als je nog geen gazon hebt liggen, maar je wil er volgend voorjaar wel graag eentje. Is het dan nu de tijd om die grond voor te bereiden?


Je kan nu best de voorbereidingen treffen om een nieuw gazon te zaaien in de lente. Spit de grond om, meng er organisch materiaal onder om het vocht vast te houden. Na het spitten kan je egaliseren en fijn harken. Stamp de grond dan goed aan, hark opnieuw en stamp nog een keertje aan.


Hoe pak je de moslaag aan?


Mos betekent dat je grond te zuur is. Je strooit dan best kalk. Zorg voor een goede verluchting.


Wat als het vriest?


Op zich kan je maar weinig doen. Wel een tip: loop bij vorst best niet over het gras. Het gras is niet veerkrachtig en het breekt gemakkelijk. Bij het ontdooien zullen gele of kale plekken ontstaan.


Is het nu ook de tijd om te verticuteren?


Zeker. Je kan ook wachten tot in de lente. Specialisten geven vaak de voorkeur aan het begin van de herfst. Nu dus. Je gazon heeft dan een winter lang de tijd om te bekomen van het verticuteren. Onkruid zit ook minder in de weg in de winter. Eerst moet je het gras wel heel kort maaien voor je gaat verticuteren. En de bodem mag ook niet te vochtig of te droog zijn voor een optimaal resultaat.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet