Wat tank je nu het best? Benzine 95 of benzine 98?

maandag 7 september 2020 - 11:45
Wie met een benzinewagen rijdt heeft het zich waarschijnlijk al vaak afgevraagd tijdens het tanken. Tank je nu beter het duurdere benzine 98 (E5) of is het goedkopere benzine 95 (E10) goed genoeg? Autospecialist Tony Verhelle zocht het uit voor De Madammmen.

“Je smijt eigenlijk geld weg als je benzine 98 tankt in een normale, moderne wagen”, zegt Tony Verhelle van newmobility.news duidelijk bij 'De Madammen.' “Als op het gelijkvormigheidsattest of op de tankklep van je wagen benzine 95 staat, dan is het echt nutteloos om benzine 98 te tanken.”

Waarvoor is benzine 98 dan wel goed?

“Benzine 98 is er voor sportieve automotoren of voor opgedreven motoren die hoog in toeren gaan. Ook oldtimers hebben baat bij benzine 98. Oudere motoren werden vroeger ontwikkeld om te draaien op benzine met lood in. Dat vervuilende lood is nu vervangen door andere additieven. Er zitten meer additieven in benzine 98, dus is het beter om voor oldtimers benzine 98 te tanken.” 

Wat als je diesel in je benzinetank tankt?

“Start dan in géén geval je wagen en laat zo snel mogelijk je benzinetank leegpompen”, zegt Tony Verhelle. “Het omgekeerde, een beetje benzine in je dieselwagen tanken, is niet zo’n groot probleem”, vervolgt hij. "Maar tegenwoordig heeft de tankpiston van diesel een andere vorm dan die van benzine, waardoor het ook veel moeilijker is geworden om fout te tanken."

Zo sta je altijd aan de juiste kant bij het tanken

Ten slotte gaf Tony Verhelle nog deze handige tip mee voor als je gaat tanken. “Je hebt het tanksymbooltje op je dashboard. Dat is een pompje en daar staat een pijltje naast. Dat pijltje wijst naar de kant waar je tankklep zit. Zo sta je nooit meer aan de verkeerde kant van de tankpomp met je wagen!" 

Je smijt geld weg als je benzine 98 tankt in een normale, moderne wagen

Tony Verhelle

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!