Wat zijn de bijwerkingen van het coronavaccin? Worden kinderen gevaccineerd? Dokter Devroey beantwoordt jullie vragen over het coronavaccin

donderdag 7 januari 2021 - 12:17
Photo by Sam Moqadam on Unsplash
Hoera, de vaccinatie tegen het coronavirus is officieel gestart! Dat zorgt voor heel wat hoop, maar ook vragen en bezorgheden. Dokter Devroey beantwoordt jullie vragen bij Siska Schoeters in 'De Madammen'.

Zijn er nevenwerkingen? Wat staat er op de bijsluiter?

“Als we de ervaringen van de mensen die gevaccineerd zijn vergelijken met hetgeen er op de bijsluiter staat, dan merken we minder nevenwerkingen op. Dat is normaal, dat is bij veel vaccins zo. Wat het meeste voorkomt bij de eerste injectie is een lokale pijn, op de plek van de inenting. Volgens de bijsluiter komt dat voor bij 75 procent van de mensen. Bij jongeren wat vaker dan bij ouderen. Maar dat is allemaal normaal. Er heeft een naald in je spier gezeten!"

"De tweede injectie gaat wat vaker gepaard met koorts. 15 procent van de mensen heeft daar last van, voor een paar dagen. Een lichte koorts, zonder enige andere betekenis. Dat wilt gewoon zeggen dat je lichaam reageert, dat het antistoffen aan het aanmaken is. Ook hoofdpijn en vermoeidheid kunnen voorkomen na de tweede prik. Maar ook dat kan gelinkt worden aan je immuunsysteem dat zich in gang zet. Het zijn alleszins allemaal geen ernstige neveneffecten. Zeker niet ernstig genoeg om je niet te laten vaccineren.”

Heel wat jongeren zijn bang dat ze onvruchtbaar zullen worden van het vaccin, is die vrees terecht?

“Dat gerucht is er waarschijnlijk doordat er afgeraden wordt om zwangere vrouwen te vaccineren. Dat komt gewoon doordat er niet getest is op zwangere vrouwen. Bij elk vaccin is er het risico dat dat ingrijpt op een bepaald eiwit en zo onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Alle vaccins worden daar op getest, ook het coronavaccin. De vaccins die nu op de markt zijn, hebben geen invloed op dat eiwit. Je gaat dus zeker niet onvruchtbaar worden van dit vaccin.

Gaan kinderen ook gevaccineerd worden?

“In eerste instantie niet. Die komen als allerlaatste aan de beurt. Behalve kinderen met ernstige ziektes. Die zullen mee gevaccineerd worden met de andere risicopatiënten.”

De eventuele nevenwerkingen zijn niet ernstig genoeg om je niet te laten vaccineren.

Dokter Devroey

Vroeger werden tetanusvaccins toegediend met een soort hogedrukpistool. Dat ging heel snel. Waarom gebruiken ze die techniek niet?

“Die techniek zorgt ervoor dat het vaccin onderhuids terecht komt. Voor tetanus is dat oké, maar het coronavaccin moet dieper in het lichaam terechtkomen. Daarom is een inspuiting met een naald nodig.”

Waarom gebeurt de inenting niet bij de huisarts?

“Vanavond gaat de taskforce ons de richtlijnen geven. De inenting zal gebeuren in testcentra waar ongeveer 50.000 mensen terecht kunnen. Het zou kunnen dat de huisartsen daar het vaccin toedienen. Maar het zal dus niet gebeuren in de eigen praktijk van de huisarts. De voornaamste reden is dat het vaccin getransporteerd moet worden aan -80 graden en bewaard moet worden aan -20 graden. Eens zo’n flacon open is, moet je het ook opgebruiken. Daarom is het op dit moment niet logisch en handig om dat bij de huisartsen te doen. In de testcentra zijn ze daarvoor uitgerust en is alles beschikbaar. Stel dat je dan toch een allergische reactie zou hebben op het vaccin, wat zeer weinig voorkomt, dan kunnen ze jou meteen de nodige zorg toedienen. Als de patiënt zijn of haar woning niet meer kan verlaten, dan vermoed ik dat de huisarts toch aan huis zal komen voor het vaccin. Hoe de vaccinatie in de toekomst zal verlopen, al dan niet volledig via de huisarts, zal later onderzocht worden.”

Mag je nog bloed of plasma geven als je het coronavaccin gekregen hebt?

“Daar moet het Rode Kruis nog over communiceren. Maar aangezien je ook donor mag zijn als je ziek geweest bent, denk ik dat dat wel kan en mag. Het belangrijkste is dat je geen symptomen hebt wanneer je bloed of plasma gaat geven.

Kan ik nog andere mensen besmetten als ik gevaccineerd ben?

“Het huidige vaccin beschermt tegen zeer ernstig ziek worden en overlijden door de ziekte. Maar je kan het dus wel nog krijgen, al is dat dan in een zeer milde vorm. Je zal het waarschijnlijk niet eens voelen, omdat je antistoffen hebt. Maar de ziekte zal dus wel aanwezig zijn, waardoor je ze dus ook kan doorgeven aan anderen.

Is het vaccin ook werkzaam op de nieuwste mutaties?

Er komen elke dag mutaties bij. Het vaccin is opgewassen tegen alle, op dit moment gekende, mutaties in Europa. Er is nog twijfel over een Zuid-Afrikaanse mutant. Daarover lopen nog onderzoeken.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!