Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

"Welke badkamertegels kiezen?"

di 2 apr. - 9:00

"Hallo Madammen", mailde Bert uit Zemst een tijd geleden. "Ons huis is na lang werken bijna af. Een van de laatste kamers die we nog moeten afwerken is de badkamer. Ik zou er graag tegels willen plaat

"Hallo Madammen", mailde Bert uit Zemst een tijd geleden. "Ons huis is na lang werken bijna af. Een van de laatste kamers die we nog moeten afwerken is de badkamer. Ik zou er graag tegels willen plaatsen, maar ik vraag me af of ik een speciaal soort tegel moet leggen tegen slipgevaar?"

Hugo Kwanten van de firma Ceralith uit Herent kwam live langs in de studio bij Anja.

Welke soorten tegels zijn mogelijk in een badkamer?

Zowel natuursteen als keramische tegels zijn mogelijk.

Als je voor natuursteen kiest, zijn platte keien een goede oplossing als badkamervloer.

Keramische tegels zijn gemakkelijk in onderhoud. Hier kan je tegels kiezen in alle maten, zowel groot als klein. Ze zijn geschikt voor elk oppervlak van de kamer. Maar voor velen blijft het een imitatie.

Natuursteen heeft meer aandacht nodig qua onderhoud. Ze moeten ook op voorbehoud gemaakt worden. De natuurstenen tegels worden gepolijst met zijdeglans, omdat zeker niet alle natuurstenen geschikt zijn. Daarom krijgen ze een oppervlakteafwerking.

De tegels wordt afgewerkt met zijde en vervolgens geëmpregneerd. Je kan ze ook zandstralen en achteraf borstelen of bewerken met een vlammenwerper. Door met een hete vlam over de tegel te gaan, springen er stukjes af en wordt de steen ruw. Omdat dat geen leuk gevoel geeft aan je voeten, wordt de steen afgeborsteld zodat hij terug zacht is. Hij blijft wel antislip.

Leg je beter grote tegels of kleine tegels in je badkamer? Is mozaïek handig?

Als je kijkt naar antislip leg je beter kleinere tegels, omdat ook de voegen ervoor zorgen dat je vloer minder glad is. Hoe meer voegen, hoe minder glad de vloer. Maar de voegen worden dan weer snel vuil en er kan sneller schimmel ontstaan bij slecht onderhoud.

Kleine tegels zijn ook veel handiger om te leggen. Bijvoorbeeld ook mozaiek: heel handig om te plaatsen, maar de kostprijs is wel hoger.

Kies je voor grote tegels, dan heb je een heel goede tegellegger nodig. Als je dat niet doet ga je veel afval hebben en slecht tegelwerk. Er moet ook veel meer worden nagedacht over de uitlijning van de te plaatsen tegels.

Grote tegels geven wel een geweldig ruimtelijk effect. Het geeft veel ruimte die ook gemakkelijk te onderhouden is, omdat er weinig voegen gebruikt worden.

Een badkamertegel heeft een bepaalde R-waarde nodig. Wat is dit precies?

Tegels moeten altijd getest worden op hun antislipwaarde: je plaatst een plank met de tegels erop en doet die op verschillende graden hellen. Daar ga je dan met je blote voeten op staan. Bij een helling tussen 6% en 10% heb je de waarde R9. Deze wordt gebruikt bij de meeste tegels in de badkamer en is voldoende om niet uit te glijden.

Als je een veel grotere helling hebt, moet de R-waarde ook hoger zijn. Dan heb je bijvoorbeeld de waarde R10 nodig, bij een helling tussen 10% en 19%. Deze tegels hebben een veel zwaardere structuur en zijn moeilijker te onderhouden. Ze worden dan ook eerder gebruikt bij zwembaden en zelden in een badkamer.

Het is niet meteen aangenaam als je vanuit een warme douche op een koude tegel stapt. Bestaat er ook een tegel die warm aanvoelt?

Je kan de warmte wel laten intrekken in de tegel, maar je zal altijd een warmtebron nodig hebben. Als je geen vloerverwarming hebt, kan je altijd werken met een elektrische verwarming die je plaatst tussen de chape en de tegels.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet