Wetenschapsjournalist Peter Van Dooren: "Ik denk dat een bemande vlucht naar Mars nog dit decennium lukt"

woensdag 12 februari 2020 - 10:19
Foto: Getty
Ondernemer Elon Musk wil zo snel mogelijk een bemande vlucht naar Mars sturen. Maar is dat allemaal wel zo makkelijk? Wetenschapsjournalist Peter Van Dooren vindt het best een realistisch toekomstbeeld. Of een verblijf op Mars comfortabel en gezond is, dat blijft wel de vraag.

"Sinds de maanlanding is er lang niets gebeurd met de bemande ruimtevaart. Maar dankzij ondernemers als Elon Musk is iets lanceren in de ruimtevaart spotgoedkoop. Daardoor is er een heel netwerk van kleine bedrijven ontstaan die er ook mee bezig zijn. Terwijl vroeger de grote staten het alleenrecht hadden op de ruimtevaart, is het ook iets commercieels geworden. Nu wil iedereen elkaar voorbijsteken om er als eerste te geraken", legt Pieter Van Dooren uit. "Ik gok dat Elon Musk de race zal winnen, hij heeft het materiaal, hij heeft de raket gebouwd waarmee je naar Mars kan vliegen. Het zou mij niet verbazen mocht het dit decennium al zal lukken. Het zal hard werken zijn nog, maar Elon Musk heeft een commerciële insteek, hij wil zijn geïnvesteerd geld ook terugverdienen", voorspelt Pieter.

"Voor 4 personen heb je 25 ton materiaal nodig"

De technologie heeft dus enorme sprongen vooruit gezet, maar hoe zit het allemaal praktisch? "Hoe lang je onderweg bent, hangt ervan hoeveel geld je aan benzine wil uitgeven, maar reken maar dat je gemiddeld een halfjaar onderweg bent." Ook de uitrusting valt niet te onderschatten. "Voor 4 personen, moet je rekenen dat je 25 ton aan materiaal mee moet nemen. Daar zitten de ruimtepakken en een paar mars-jeeps bij, reken dat er ook een 7 ton eten nodig is."

"Antarctica op een kwade winternacht"

Allemaal goed en wel, een reis naar Mars, maar valt er daar eigenlijk iets te beleven? "Het is daar een beetje zoals Antarctica op een kwade winternacht. Het is daar -90 °C, dus je moet een stevig pak aantrekken dat verwarmd is. Maar op de maan is het nog erger, de maan heeft bijvoorbeeld geen lucht, Mars heeft nog een beetje lucht. Dus naar buiten gaan op Mars is niet echt gezellig." 

Er is ook nog veel ongeweten over de leefomstandigheden op de rode planeet. "Er is een kosmische straling op Mars, waarvan we niet weten wat de gevolgen precies zijn voor mensen. Ook of het lukt om je als mens voort te planten op Mars, weet niemand. We zullen het moeten ontdekken, we weten het gewoon niet." 

"We zijn een veroverende soort, het zit in ons"

Waarom beginnen we er dan aan als er zoveel ontbrekende informatie is? "We zijn een veroverende soort. Waarom zijn we ooit op de Everest geklommen, waarom zijn we de aarde rondgevaren? Het is onontgonnen gebied en daar moeten we zijn. Het is zoals een roman die geschreven moet worden, zo zitten we in elkaar. Het zit in ons."

Wil je al eens op prospectie gaan? Volg dan zeker de Instagram-account van de Curiosity Rover, het onbemande voertuig van NASA dat nu al op Mars wordt ingezet om de planeet te onderzoeken.

Bekijk het gesprek met Pieter Van Dooren

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!