Willy Naessens haalde de top zonder diploma: "Ik heb er later wel spijt van gehad dat ik niet verder gestudeerd heb"

woensdag 5 mei 2021 - 11:42
Willy Naessens
Foto: Photo News
Heb je een hoger diploma écht nodig om het in het leven te maken? Cathérine Vandoorne vroeg het in ‘De Madammen’ aan een ervaringsdeskundige, ondernemer Willy Naessens.

Bill Gates van Microsoft, Karl Albrecht van de supermarktketen Aldi en Ingvar Kamprad van IKEA, ze hebben allemaal geen hoger diploma. Toch hebben ze het gemaakt in het leven. Dat is ook zo bij de Belgische ondernemer Willy Naessens.  

Spijt

Willy Naessens kwam op zijn 14 jaar tot de conclusie dat de schoolbanken niets voor hem waren: “Ik heb er later wel spijt van gehad dat ik niet verder gestudeerd heb. Maar ik heb wel heel wat bijscholingen gevolgd.” 

“De eerste tien jaar dat ik werkte, had ik geen boekhouder. Daardoor heb ik tien jaar wat ‘gesukkeld’ en draaide ik altijd break-even en zelfs een keer verlies. Maar eens dat ik een goede boekhouder in dienst had, wist ik aan welke projecten ik geld verdiende, want ik was zwembadbouwer, metaalbouwer en industriebouwer. Toen de boekhouder bij mij kwam werken zei hij zelfs: ‘Een kat vindt hier haar jongeren niet meer in terug'", vertelt Naessens

Je moet hard werken, gemotiveerd zijn en vooral goesting hebben.

Willy Naessens

Goesting, goesting en nog eens goesting

Willy Naessens is uitgegroeid tot een succesvolle ondernemer. Maar is een traject als het zijne nog mogelijk vandaag? “Het is zeker mogelijk. De wetgeving is veel uitgebreider dan in mijn tijd. In mijn beginperiode was mijn balans links passief en rechts actief en het verschil was dan de uitkomst. Dat is heel wat anders dan nu. Maar nu heb je denk ik wel een diploma nodig. Hoewel ik onderaannemers in dienst heb die al vanaf hun 18 bij ons aan de slag zijn gegaan. En metsers die al vanaf de start meteen verschillende eigendommen onder hun hoede kregen. Maar dat hebben ze natuurlijk allemaal kunnen bereiken door hard te werken. Je moet hard werken, gemotiveerd zijn en vooral goesting hebben. Als je geen goesting hebt, begin je er beter niet aan.” 

Berekende risico's

Naessens raadt aan om hulp te zoeken en aanvaarden, ook op financieel vlak. “Het eerste verschil met mijn tijd is dat er nu fondsen genoeg zijn die de starters willen helpen om hun ideeën te ondersteunenJe mag risico’s nemen, maar enkel berekende risico’s. Dat heb ik in mijn leven ook veel gedaan.” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!