Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Wim Slabbinck over hoe corona ons seksleven veranderde: "Van een babyboom komt niks in huis"

vr 27 nov. - 1:44

Ons leven is grondig veranderd dit jaar. En ons seksleven, die ligt onder het slop. En dat is bij mensen die in een relatie zitten wel opvallend nieuws, zegt seksuoloog Wim Slabbinck in ‘De Madammen’. Je zou kunnen denken dat er nu nét meer tijd over is voor seks, aangezien je nu niet naar je sportclub, museum of café kan. En toch…

Toch geen babyboom

"De verwachtte babyboom gaat er ook niet komen. Voor een babyboom is er op de eerste plaats voorspelbaarheid nodig. Denk maar aan de babyboom die er na de tweede wereldoorlog is gekomen. Dat kwam er pas op het moment dat we wisten dat de oorlog voorbij was. En die voorspelbaarheid is er nu nog niet, we weten nog niet wanneer het beter zal worden. Zolang die voorspelbaarheid en die veiligheid er niet is, zal die babyboom er ook niet komen."

"Het idee dat we thuis moeten zitten, heeft ook een invloed op ons libido. Stress en vermoeidheid zijn zeer belangrijke factoren in het kunnen aanmaken van verlangen, het op je gemak voelen. We zitten nu met teveel zorgen, waardoor de seksuele drive tegen sputtert. Het verlangen om je seksueel te ontplooien valt daardoor ook stil."

Elkaar niet zien doet verlangen

"Verlangen naar elkaar werkt beter wanneer je je partner eens niet ziet. Afstand creëert verlangen. Als je partner eens op zakenreis is, of in het buitenland, of die is er overdag niet, dan helpt dat om naar haar of hem te verlangen. Als je constant op elkaars lip zit, dan gaat die fantasie niet in werking treden."

Singles hunkeren naar passie en romantiek

"Voor alleenstaanden is het een lastige periode. Een deel van je identiteit is weggevallen. Veel context die je net tot mens maakt, is weggevallen en dat is moeilijk want we zijn allemaal groepsdieren."

"We zien ook dat het gebruik van datingsites gestegen is. Singles zoeken nog steeds hun heil op datingsites maar daar is het gedrag veranderd. Waar het gedrag vroeger eerder afstandelijker was, zien we nu dat de conversaties veel diepgaander zijn. Singles gaan makkelijker een dieper gesprek voeren over zichzelf en over zijn of haar emoties. Dat heeft zeker te maken met steun zoeken. Wist je dat de eerste motivatie bij het gebruik voor Tinder niet ‘een partner zoeken’ is? Vriendschap zoeken wel, we zoeken ook een soort van nabijheid of erkenning via Tinder, het helpt ook tegen de verveling. Maar een partner vinden staat pas op nummer 5 van de beweegreden waarom een single een profiel aanmaakt op een datingsite."

"Soloseks of masturbatie is dan weer gedaald. Dat komt omdat we ons nu niet kunnen ontspannen, we ervaren deze periode als ‘moeilijk’ en ‘heftig. En dat zorg ervoor dat we ons seksueel minder gaan ontplooien."

"Ook het pornogebruik is gedaald. Anderzijds zien we bij singles wel een enorme hunkering naar nabijheid en intimiteit. Er zijn nu veel meer seksuele fantasieën waarin we hunkeren naar fysiek contact, passie en romantiek. Terwijl we in een ander tijdperk andere fantasieën naar de voorgrond zien komen."

Tips voor singles: zoek naar wat wél kan

"Corona is een periode vol beperkingen en aanvaarding speelt daar een grote rol. Probeer te aanvaarden wat wel nog kan en proberen minder te focussen op wat niet meer kan. Je kan bijvoorbeeld wel gaan wandelen met een potentiële partner, of we merken dat singles nu makkelijker als eerste date toch een videocall of telefoongesprek doen. Zoek naar wat nog mogelijk is.  Denk niet: wat beperkt mij als mens maar denk: hoe kan ik nog mens zijn."

Op zoek naar je ex 

"De laatste tijd zoeken ook meer en meer singles ook terug hun ex-partner op. Uit het Amerikaanse onderzoek aan het Kinsey Institute blijkt ook dat 1 op de 5 mensen terug interesse toont bij zijn ex, of exen. Bij sommigen gaat het om een ‘check up’, zeg maar een simpele ‘hoe gaat het met je?’, anderen hopen dan weer om opnieuw een seksuele of passionele relatie aan te kunnen gaan. Hoe dat komt? Het refereert naar nostalgie, een tijd waarin we wel nog alles mochten doen."

Echtscheidingen in de lift 

"Er zijn meer echtscheidingen sinds de lockdowns, volgens seksuoloog Wim Slabbinck moeten we opletten om nu beslissingen te nemen. De belangrijkste vraag die je moet stellen is: waren deze problemen er al vóór corona of is het iets dat nu pas gebeurt?"

De sokken in de lade 

"Heel veel koppels geven aan dat er nu veel meer frustraties en discussies zijn in de relatie. En dat kan ook niet anders: je bent veel meer bij elkaar, in het gewone leven zie je niet hoe iemand de sokken in de lade legt of hoe iemand de afwas doet. Vele kleine discussiepunten kunnen escaleren en heel belangrijk hier is om mild te zijn voor jezelf, je partner en ook je kinderen. Dit klinkt allemaal moeilijk maar onthoud dat dit allemaal voorbij gaat. Er komt een moment dat we die vrijheid weer gaan ervaren en dan is het een goed moment om te gaan evalueren of die problemen in je relatie fundamenteel zijn, of zijn ze maar tijdelijk geweest?

Neem nu niet te snel een beslissing, want het alternatief als single is nu ook niet gemakkelijk."

En voor wie in een relatie zit: wil je weten hoe je die wakker kan houden tijdens deze periode? Seksuoloog Wim Slabbinck geeft hier nog een aantal tips:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet