Word je als huisgenoot van een risicopatiënt sneller gevaccineerd tegen het coronavirus?

donderdag 14 januari 2021 - 10:54
Het vaccineren loopt en er komt een vaccin jouw richting uit. Maar luisteraar Kathy uit Antwerpen zit nog met een belangrijke vraag: “Worden huisgenoten van risicopatiënten ook meteen gevaccineerd?” Dokter Devroey geeft tekst en uitleg in ‘De Madammen’.

De schoonvader van luisteraar Kathy uit Antwerpen heeft Parkinson en is 65 jaar. Hij zit dus in de risicogroep. Haar schoonmoeder is 53 jaar oud en zij krijgt normaal gezien dus later een vaccin. Wordt daar rekening mee gehouden?

“Bij het griepvaccin is dat inderdaad wél het geval. In de richtlijnen voor het coronavaccin heb ik dit nog niet zien staan, terwijl dit wel een goed idee is om het te doen. Het lijkt me wel logisch, want mensen zijn bang dat de huisgenoten de ziekte mee binnen brengen.”

Huisgenoten kunnen zelfs als ze het vaccin gehad hebben, hun zieke huisgenoot toch nog altijd besmetten.

Dokter Devroey

“Maar het probleem met het vaccin tegen corona is dat het beschermt tegen ziek worden. Het beschermt niet tegen het doorgeven van de ziekte. Of de huisgenoten nu gevaccineerd zijn of niet, ze kunnen wel besmet geraken.”

“De huisgenoten zullen niet in het ziekenhuis terecht komen, maar ze kunnen, zelfs als ze het vaccin gehad hebben, hun zwaar zieke huisgenoot toch nog altijd besmetten. Vandaag behoren de huisgenoten nog niet bij de prioritaire groepen. Er kan wel nog anders over beslist worden. Elke dag zijn er nog vergaderingen. Maar op dit moment gebeurt het niet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!