Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Xavier Taveirne: "Alleen zijn wordt een probleem als het geen keuze meer is, dan wordt het eenzaamheid"

wo 20 nov. - 10:30

Na 'Voor de mannen' maakt Xavier Taveirne een nieuwe reeks voor Canvas. In 'Eenzaam' getuigen 16 mensen van alle generaties, geslachten en afkomsten over hun eenzaamheid.

De helft van de Belgen voelt zich al eens eenzaam. "Al kan je dat gevoel vaak in eerste instantie niet benoemen", vertelt Xavier in De Madammen. "Maar eens je het herkent, zie en voel je het plots overal. En op zo veel plekken dat ik vond dat we dat wel eens moesten laten zien. Het is een probleem, laat ’t ons in kaart brengen door moedige getuigenissen.”

In de 4-delige docureeks komen 16 mensen aan het woord. "We hebben een oproep gelanceerd bij Radio 1. Daar is héél veel reactie op gekomen van mensen die zich herkenden in het verhaal dat we toen gebracht hebben. We hebben honderden mails gekregen. Vragen of je eens langs mag komen om kennis te maken is vaak al een moeilijke stap. Als je dan ook nog een cameraploeg meebrengt, wordt het nog minder evident. We hebben dan een tweede oproep gelanceerd, specifiek voor mannelijke getuigen. Die waren moeilijk te vinden. Maar we zijn enorm dankbaar voor iedereen die gereageerd heeft." 

Wouter is één van de mannen die zijn verhaal doet in 'Eenzaam'. Lees hier zijn verhaal:

Taboe

"Je komt niet ergens binnen en zegt ‘Hallo ik ben Xavier en ik ben eenzaam’. Mensen gaan schuifelend de kamer uit als ze iemand dat horen zeggen. Ze weten niet wat ze ermee moeten doen. Toch is het simpel: vraag hoe het komt. Wat scheelt er? Er bestaan 1001 vormen van eenzaamheid en evenveel aanleidingen en oplossingen. Bij eenzaamheid denk je meteen aan een oude man of vrouw in een woonzorgcentrum aan het raam met een sanseveria. Maar niets is minder waar. We hebben zoveel verhalen gekregen van jongeren, dertigers, ..."

"We zijn heel zelfredzaam geworden. Voor jezelf kunnen zorgen staat goed, vinden we flink. Maar we blijven sociale wezens die connectie nodig hebben. Het is een oerinstinct." Maar tegelijkertijd waren er nog nooit zoveel tools om te 'connecteren'. Denk maar aan sociale media. "Er is een verschil tussen met je collega's kunnen praten over koetjes en kalfjes en een échte, diepe connectie met iemand hebben. Sociale media kunnen heel dubbel zijn. Je kan inderdaad gemakkelijk contact hebben met mensen. Maar het kan ook confronterend zijn en alles tonen wat je niet hebt, bent of doet. Er bestaat ook fysieke eenzaamheid, huidhonger. Ook daar is sociale media geen oplossing voor."

Je kan je eenzaam voelen en toch omringd zijn door heel veel mensen.

— Xavier Taveirne

"Ik was een teruggetrokken puber. Ik voelde me wel 'alleen-ig', maar heb dat nooit als eenzaamheid ervaren, omdat het bij mij niet structureel was. Dat is het verschil met de getuigen in het programma. Bij hen is eenzaamheid als een verborgen beest in de kamer: soms heel groot en aanwezig, soms stil en klein in een hoekje. Maar het is er altijd. Alleen zijn wordt een probleem als het geen keuze meer is, dan wordt het eenzaamheid. Hopelijk herkennen de kijkers zich in één van de verhalen. Herkenning en erkenning kunnen het verschil maken."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet