Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zijn gezonde darmen gelijk aan een gezond lichaam?

Aha!

consument

vr 9 sep. - 6:02

Klopt het cliché dat gezonde darmen gelijk staan aan een gezond lichaam? Radio 2-luisteraar Jef uit Bekkevoort is benieuwd. Diëtiste Christine Tobback legt uit.
Darmen
© Canva

Diëtiste Christine Tobback is heel duidelijk: "het cliché klopt! Als je last hebt van reuma, hoofdpijn, migraine, longklachten zoals astma, snurken, concentratieproblemen, slechte slaap, mentale gezondheid, ADHD, ADD, ... dan kan je voor meer dan 50% beterschap verwachten als je gaat werken op de spijsvertering. Door juist te eten, verbeter je dan je gezondheid."

Te weinig vet en alergenen

Maar ook met de juiste voeding kan je last krijgen van die problemen. Al speelt de voeding er dus wel een belangrijke rol in: "De grootste oorzaak is de voeding op zich. We eten tegenwoordig te weinig vet. Daardoor is de darm veel gevoeliger geworden voor de fermentatie van suikers in de spijsvertering en worden we gevoelig voor suikers. Het vet legt als het ware een film rond alles en daardoor daalt de gevoeligheid. Let wel: koude vetten (maragarine, koude olijfolie) zijn goed, opgewarmde vetten zijn te mijden."

"Een andere oorzaak is de aanwezigheid van allergenen in de voeding. Echte allergieën (hooikoorts, bijvoorbeeld) en intoleranties kunnen drastisch verminderen als mensen hun dieet aanpassen. Je verdikt niet automatisch als je meer vet gaat eten. Van opgewarmde vetten kan je verzwaren. Maar dat komt omdat de darm- en leverfunctie achteruit gaan. Mensen met overgewicht hebben als gevolg vaak maag- en darmklachten."

Stoelgang

Er zijn verschillende specifieke klachten bij maag- en darmproblemen: "Het gaat dan om mensen die misselijk zijn, braken, boeren laten, winderigheid, buikkrampen, diarree, … Belangrijk is de stoelgang: is die drijvend of zakkend? Een drijvende stoelgang betekent dat er veel onverteerd vet zit in de ontlasting. Die is dus niet opgenomen in de spijsvertering. Dat kan wijzen op een leverprobleem omdat die het vet normaal gezien moet afbreken. Een zakkende stoelgang is goed. Het betekent dat de vetten opgenomen zijn in het lichaam (de ontlasting zakt omdat er veel vezels in opgenomen zijn)."

Ook geur zegt veel: "Veel winderigheid (niet een paar per dag, maarde hele dag winderig zijn) kan duiden op onverteerde suikers, die niet worden opgenomen. Windjes zonder geur wijzen op suikers die niet opgenomen zijn. Stinkende windjes wijzen naarrotting van de eiwitten. En dat mag ook niet.

Je eetpatroon

Je kan je eetpatroon met enkele eenvoudige stappen veranderen: "Brood toasten of oud brood eten. Op oud brood moet je ook langer kauwen en het werkt als een spons. Het neemt dus veel zuren en andere voedingsstoffen op. Probeer vooral te bepalen wat voor jouw werkt en wat niet. Hetzelfde product kan oke zijn voor de ene, maar contraproductief voor de andere.
Het wordt wel steeds moeilijker om te bepalen welk product voor jou niet goed is. We eten niet alleen meer verschillende dingen, er worden ook steeds vaker bewaarmiddelen en kleurstoffen toegevoegd. Die ondrukken als het ware de acute signalen van je lichaam."

Christine Tobback houdt ook een pleidooi voor frieten! "Als je een aardappel frituurt, dan vormt dat een korst rond de aardappel, daardoor gaat je darmflora de suikers uit de aardappel minder fermenteren. Bak de frietjes wel op de goede manier: voorbakken op 150 graden en afbakken op 175 graden. Laat de frieten wel altijd heel goed afkoelen tussen twee bakbeurten en ververs het vet ook regelmatig. Frieten met rauwkost is ideaal voor je darmen."

Maar ook je mentale gezondheid hangt af van je darmen: "Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld depressief reageren op voedsel. De ochtend na een bepaalde maaltijd zijn ze dan vaak chagrijnig. De darmen zorgen voor de productie van serotonine. Dus als je darm slecht functioneert, krijgt men gemakkelijker mentale klachten. Een goede vertering zorgt voor goed gezinde mensen."

Het boek 'Gezond of gezondigd?'

Christine Tobback is samen Kenny De Meirleir auteur van het boek 'Gezond of gezondigd?' Daarin tonen de auteurs aan dat gezonde voeding niet voor iedereen hetzelfde is. Wat voor de ene gezond is, kan bij de andere leiden tot slaapstoornissen, reumatische klachten, hoofdpijn, extreme vermoeidheid, overgewicht enzovoort. Slecht slapen door het eten van fruit, vermoeidheid na het eten van spaghetti bolognese, hartkloppingen en gewrichtspijn door peper: het kan allemaal. Je kunt supergezond eten en toch heel veel klachten hebben of met overgewicht blijven kampen. Voedselintoleranties liggen aan de basis van een groot aantal chronische aandoeningen. Je gezondheid begint met gezonde darmen.

De auteurs leren je nog bewuster om te gaan met je voeding, zodat je zelf kunt ontdekken wat goed voor je is en wat je beter vermijdt. Onze grootouders en overgrootouders deden dit intuïtief. Terugkijken naar je kindertijd kan ook een gevoeligheid voor specifieke stoffen aan het licht brengen.

Info: Standaard Uitgeverij - ISBN: 9789002240232

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet