Zo begin je aan een heerlijke kaasfondue

woensdag 17 februari 2021 - 15:20
Luisteraar Karen Desmedt en haar man houden van kaas! Maar kaas & wijnavonden hebben ze nu wel al gehad: "We willen graag eens iets anders doen met kaas... Daarom dachten we aan een kaasfondue. Ik weet gewoon niet goed hoe ik eraan moet beginnen? Welke kazen moet ik bijvoorbeeld kopen voor de perfecte kaasfondue?" De Madammen vragen goede raad aan Fried Elsen van 'Elsen Kaasambacht' uit Leuven.

De juiste kazen voor een kaasfondue

Harde kazen

Je moet harde kazen kopen, liefst van rauwe melk. Wat dacht je van gruyerekaas of comté?

Jonge en oude kazen

Je kazen moeten een goede mengeling zijn van oud (voor de smaak) en jonge kaas (voor de binding van je kaasfondue). Als je enkel oude kazen gebruikt, komt het kaasvet los en gaat je kaas niet binden.

Een mengeling van een jonge gruyère met een oudere emmental (gerijpt voor de smaak), met daar een klein stukje sbrinz bij (zwitsere parmesan) is heerlijk.

Hoeveel kaas is genoeg? 

Reken maar 1 kilogram kaas voor 4 tot 5 man.

Side dishes

Ofwel kies je klassiek voor een goed gebakken stokbrood, maar je kan ook in de plaats van brood kiezen voor een kaasfondue met tomaat!
 

Aan de slag:

  • Maak geconcasseerde tomaten: je laat je tomaat even in warm water koken, pel ze, snij ze open en haal het natte vruchtvlees eruit, tot slot snij je ze dan in grote stukken.
  • Die tomaten verdeel je samen met aardappelen over je kaasfondue.

Lekkere wijn

  • Kies voor een droge witte wijn: geen chardonnaywijn maar bijvoorbeeld eerder een sauvignon, wijn uit de haute savoie of uit Zwitserland (maar die zijn wel duurder).
  • Een alternatief waarvoor je kan kiezen is bier. Het best neem je Engels bier omdat dat niet schuimt.

Tijdens de maaltijd drink je dezelfde wijn als in je kaasfondue. Zeker geen rode wijn!

Aan de slag: 

Je warmt de kaas op met een droge witte wijn en voegt er wat look, peper en nootmuskaat bij. Eenmaal de wijn warm is, draai je de kaas er langzaamaan onder. Blijf net onder het kookpunt, dan smelt de kaas mooi onder de wijn. Roeren doe je met een klopper of een spatel.

Als de fondue niet genoeg gebonden is, kan je een koffielepel aardappelbloem toevoegen (of maïzena): kies voor 1 koffielepel per kilogram kaas.

Die moet je eerst oplossen in witte wijn en dan bijvoegen bij je fondue. Los de koffielepel aardappelbloem nooit op in water, maar wel in dezelfde wijn als in je fondue.

Smakelijk! 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!