Zo combineer je broccoli en pastinaak: 3 kooktips

donderdag 2 april 2020 - 09:27
Foto: Getty
Luisteraar Renke kreeg deze week broccoli en pastinaak in haar maaltijdbox, maar ze kan niet meteen iets anders bedenken dan soep of een wokgerecht. Messy Chef Jelle Beeckman stelt voor haar 3 originele recepten samen!

Macaroni met brie, pastinaak en broccoli

Macaroni met kaassaus is een klassieker waar de meesten onder ons wel een bepaalde kinderlijke nostalgie bij hebben. Het is ook het ideale gerecht om restjes groenten in te verwerken. In dit gerechtje vervangen we de gemalen kaas door blokjes brie. Het zoete van de pastinaak past namelijk erg goed bij kaas. Voeg gerust een beetje ham of gebakken spekblokjes toe als je dat wil. 

Dit heb je nodig

  • 250 gram macaroni
  • 1 Pastinaak
  • Een halve broccoli
  • 150 g Brie
  • 150 ml melk
  • 1 blokje groentebouillon.
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepels bloem
  • peper en zout
  • peterselie
  • boter

Aan de slag

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Schil de pastinaak. Snijd in kleine blokjes. Snijd de broccoli in roosjes en snijd de stam in blokjes. Kook gaar in een grote pot met water en een bouillonblokje. Haal de groenten uit de pot met een spatel, leg ze in een grote ovenschaal en hou het kookwater in de kom.
  3. Kook de macaroni al dente in het kookwater van de groentjes. Giet af, maar hou nog een beetje kookwater over.
  4. Begin met de saus. Smelt een eetlepel bloem in een pan en doe daar de bloem bij. Roer tot wanneer ze samen korreltjes vormen en voeg daar een pollepel van het kookvocht aan toe. Voeg ook de melk toe en roer goed met een klopper. Zet op een zacht vuurtje.
  5. Snijd drie vierde van de brie in blokjes en voeg toe aan de saus. De korst mag er ook bij. Kruid met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
  6. Doe de macaroni in de schaal met groentjes en giet er de saus over.
  7. Werk af met nog een paar plakjes brie en zet nog 15 à 20 min in de oven voor een krokant korstje. Werk af met peterselie.

Puree van pastinaak met geroosterde broccoli

Pastinaak heeft een zoete smaak. Daardoor kan je er een heerlijke puree van maken. Puree hoeft dus niet per se gemaakt te worden met aardappelen. Integendeel, de pure smaak van pastinaak is lekker zo! Serveer met een stukje vis of vlees naar keuze.

Dit heb je nodig

  • 1 broccoli
  • 3 pastinaken
  • Scheutje melk
  • Peper en zout
  • Vlees of vis naar keuze

Aan de slag

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Schil de pastinaak en schil er nog een paar extra sliertjes van. Die roosteren we straks krokant. Snijd de overige pastinaak in blokjes. Kook gaar in gezouten water.
  3. Snijd de roosjes van de broccoli. Snijd die vervolgens nog eens in fijne plakjes. Snijd ook de stam in fijne plakjes. Voeg de pastinaak sliertjes ook toe. Leg alles op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Kruid met peper en zout. Overgiet met een beetje olijfolie en rooster 15 à 20 minuten.
  4. Mix of blend de pastinaak samen met een scheutje melk tot een zachte puree. Kruid met peper en zout.
  5. Bak of stoom je favoriete stukje vis of vlees er bij en serveer.

Quiche met broccoli, pastinaak, gerookte zalm en kruidenkaas

Dit heb je nodig

  • 1 vel bladerdeeg
  • 3/4 broccoli
  • 1 pastinaak
  • 150 g kruidenkaas
  • 150 gram gerookte zalm
  • 200 ml melk
  • 2 eieren
  • Peper en zout

Aan de slag

  1. Zet de oven op 180 °C.
  2. Smeer de randen en bodem van je pan of bakvorm in met olijfolie. Leg het deeg erin en bedek het met een velletje bakpapier (het best op maat uitgesneden). Leg daarop de bakparels (of gedroogde linzen of eventueel een paar koffielepeltjes). Zet 15 minuten in de oven. Haal het bakpapier en gebruikte gewicht weg en bak dan nog 15 minuten. Maak ondertussen de vulling.
  3. Snijd de broccoli en pastinaak in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en spoel af onder koud water.
  4. Smelt een klontje boter in een pan. Bak de groentjes nog eens kort aan.
  5. Voeg de melk toe samen met de kruidenkaas en laat pruttelen op een zacht vuur. Roer de eieren er goed door en giet het mengsel op de quichebodem. Bak nog een halfuurtje in de oven.

Nog meer kookinspiratie nodig? Ga dan zeker naar de website van Messy Chef Jelle Beeckman en volg hem op Instagram!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!