Zo kies je het juiste kapsel voor het juiste hoofd

donderdag 9 september 2021 - 07:19
Radio 2-luisteraar Nancy Claes liet ons weten dat ze dringend toe is aan een nieuw kapsel. Ze wil een kapsel dat echt past bij de vorm van haar hoofd, een kapsel waar ze zich goed mee voelt. Fabio van kapsalon Wakko weet perfect hoe hij Nancy's vraag moet beantwoorden!

"Het belangrijkste bij het bepalen van welk kapsel iemand wel of niet zal staan, is de vorm van het hoofd. Verschillende vormen vragen immers om verschillende soorten kapsels." Maar daar weet Fabio alles van. Hij werkt in de zaak van Peter Platel. Hij is verantwoordelijk voor het hele salon en staat bekend voor zijn 'clean cut'. Fabio legt uit hoe je bepaalt welke vorm je hoofd heeft en welk kapsel daar het best bij past.

Hoe weet je welke vorm je hoofd heeft?

Ga voor een spiegel staan waarin je het hele gezicht kan zien. Kam je haren strak naar achter zodat je goed de contouren van het gezicht kan zien. Blijf recht in de spiegel kijken en teken de contouren van het gezicht over op de spiegel. Je gebruikt hiervoor best een lippenstift of een oogpotlood. Als je nu wat afstand neemt, dan kan je de vorm van je gezicht zien. Een gezicht kan iets meedragen van verschillende vormen. Kies dan de vorm die het best bij je gezicht past.

Ovaal

Bij een ovaal gezicht is de kaaklijn iets nauwer dan de breedte van je gezicht ter hoogte van de slapen. Ze zeggen vaak dat dit de ideale gezichtsvorm is.

Ovale gezichten hebben keuze te over. Je kan er eigenlijk alles mee doen. Draag wel de haren uit het gezicht weg. Naar achter, in een staart, opgestoken, ... Zo komen je trekken het best uit. Vermijd wel de kapsels waarbij haren naar voor worden geknipt. Het gezicht lijkt dan iets boller.

Vierkant

Een vierkant gezicht heeft een brede hoekige kaaklijn waarbij jukbeenderen en voorhoofd even breed zijn. Het best past een kort tot halflang kapsel met veel beweging rond het gezicht. Laagjes en asymmetrie zullen de strenge trekken afzwakken. Draag tot net boven of net onder de kaaklijn. Lange haren benadrukken de jukbeenderen. Ook kapsels tot net op de kaaklijn vermijd je best.

Rond

Of een vol gezicht. Het breedste punt zit ter hoogte van de wangen en de oren. Het staat fantastisch met een eerder kort ofwel een lang kapsel. Korte kapsels met volume op het hoofd staan ook zeer goed. Piekjes of laagjes op het hoofd zijn dus ok. Het gezicht lijkt dan minder rond. Heel korte kapsels zijn te vermijden. Ook ronde kapsels tot aan de kaaklijn zullen het gezicht nog ronder doen lijken. Volume rond de oren is ook af te raden.

Rechthoek

Dat is een lang gezicht waarbij de kaaklijn even breed is als het voorhoofd. Vaak heb je ook een hoog voorhoofd en een smalle kin.

Korte tot halflange kapsels passen het best. Een kapsel in laagjes is zeker een succes, want die brengen zachtheid in de strenge trekken. Als je de haren naar achter wil dragen, doe je dat best met een zijscheiding. Lange haren draag je best niet, want ze laten je hoofd nog langer lijken.

Hart

Het gezicht is dan het breedst aan de slapen en versmalt naar de kin toe. De lengte van de haren is hier zeer belangrijk. Kies een kapsel met lengte tot onder de kin. De staat het beste. Het kapsel mag ook volume hebben, vooral op de plaatsen waar het gezicht het smalst is. Korte kapsels die de nadruk op het bovenste deel leggen, vermijd je best.

Peer

De peervorm is een omgekeerde hartvorm. Een dominerende kaaklijn die versmalt naar de kaak toe. Kies best een kapsel met volume ter hoogte van de slapen. Ze creëren symmetrie met de kaaklijn en dat is perfect. Als je de haren achter de oren draagt, dan zal alle aandacht naar de ogen gaan. Lange en volle kapsels zullen de aandacht naar de kaaklijn brengen en dat vermijd je best. Vermijd ook volumes op het hoofd en ter hoogte van de kaaklijn.

Diamant

Dat is een kruising tussen de hartvorm en het ovale gezicht. Het is breed aan de jukbeenderen en even smal aan het voorhoofd en de kaaklijn. De meeste kapsels passen voor dit gezicht. Als je de kin wat voller wil laten lijken, dan kies je een kapsel met een haarlijn tot net op de kaaklijn. Veel haar in het gezicht vermijd je best, want dan verberg je de mooie trekken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!