Zo krijg je een duurzame tuin

donderdag 2 mei 2019 - 10:05
Wie duurzamer wil leven, is met een eigen moestuin al aardig op weg. Angelo geeft je op onze tuindag tips voor een tuin die goed is voor onze planeet. Zo begin je eraan!

Oogst in je eigen tuin

Niet alle producten in onze winkelrekken zijn van Belgische oorsprong en leggen voordat ze bij ons in de winkel liggen vaak duizenden kilometers af met de boot of per vliegtuig. Groenten en fruit mogen dan wel gezond zijn, als ze zo’n grote ecologische voetafdruk hebben, dan kan je misschien beter zelf aan de slag gaan. Kies voor gewassen die het bij ons goed doen en een aardige opbrengst garanderen.

Als je niet veel plaats hebt in je tuin, denk dan eens aan een moestuinbak of ga samen met de buurt aan de slag in lokale volkstuintjes of samentuin-projecten.

Hergebruik tuinplastic

Heel veel plantjes worden verkocht in plastic potjes. Niet super ecologisch dus. Gooi ze niet zomaar weg in de vuilnisbak, maar hergebruik ze om zaadjes in te planten bijvoorbeeld.

Als alternatief kan je ook JIFFY-potjes gebruiken, dat zijn potjes die bestaan uit kokosvezels. De potjes verteren als je ze plant in de grond.

Vang regenwater op

Bijna 75 procent van al het regenwater gaat verloren via onze rioleringen. In een duurzame tuin is een goede afwatering een belangrijk aandachtspunt, en dat geldt ook voor het opvangen van regenwater. Door regenwater op te vangen via het dak van je huis, tuinhuis, serre of garage zorg je meteen voor een verlichting op het rioleringsnetwerk en leg je een waterreserve aan, die je kan gebruiken tijdens drogere periodes.

Je kan kiezen voor zogenoemde infiltratiekratten,die je in de grond ingraaft. Die kratten zijn als het ware holle ruimtes die tijdens een regenbui water opvangen en daarna weer laten wegsijpelen in de grond. Ook een regenton blijft een goed idee!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!