de madammen
Zo maak je een cheese & baconburger met ketchup van het huis
In de keuken
wo 19 okt. - 5:19
Dit is het recept bij uitstek om die voetbalmatch op tv of een snel geïmproviseerd feestje dat tikkeltje extra te geven. Bovendien is het bijzonder leuk om eens zelf ketchup te maken. Die smaakt net zo goed op diepvriesfrietjes voor een snelle hap. En: zo’n flesje ketchup bewaar je gemakkelijk een paar weken in de koelkast.
Wat heb je nodig: (4 personen)
Voor de burgers:
- 4 verse pistolets
- 500g gemengd gehakt
- 8 sneetjes spek
- 4 sneetjes cheddarkaas
- 20g paneermeel
- 1 ei
- 1 tomaat
- 2 dikke (zoetzure) augurken
- 1/4 kropsla
- een klontje boter
- peper
- zout
Voor de ketchup:
- 100g suiker
- 1 ui
- 6 grote tomaten
- 1 rode paprika
- 2 dl sherryazijn
- 80g tomatenpuree (geconcentreerd)
- 1 kruidnagel
- 1 steranijs
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 1 snuifje cayennepeper
- een beetje maïszetmeel (bv. Maïzena)
Aan de slag!
Ketchup maken:
Neem een kookpot en doe daat de suiker in, samen met een scheutje water. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuur, maar vermijd dat je een karamel krijgt. (Zodra het water verdampt is, zal de vloeibare suiker snel verkleuren.)
Pel intussen de ui en snij deze in grove stukken. Snij ook de tomaten (niet ontveld) grof.
Verdeel de rode paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de parika in grove stukken.
Voeg de stukken ui, tomaat en paprika bij de kokende suiker. Roer alles goed om en laat het mengsel enkele minuten stoven.
Schenk de azijn erbij en voeg de kruidnagel en het steranijs toe. Meng er ook een snuifje cayennepeper onder. (Doe voorzichtig, want dit is een zeer pikant kruid.)
Kneus de korianderzaadjes even in de vijzel en giet ze ook in de pot. Zo geven ze meer smaak af.
Laat de kruidige tomatensaus minstens een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer het mengsel regelmatig even om.
Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe. Laat de tomatensaus nog enkele minuten pruttelen.
Zeef het ketchupmengsel, doe het in een sauspan en breng het zachtjes aan de kook.
Los een lepeltje maïszetmeel op in wat water en meng dit onder de saus.
Roer en laat de saus even koken. Zodra de ‘ketchup’ de gewenste dikte heeft giet je de saus met behulp van een trechter in de flesjes. (Denk eraan: Door het afkoelen zal de ketchup nog dikker worden. Dus de warme saus mag nog enigszins lopend zijn.)
Laat de ketchup goed afkoelen. Sluit nadien de flesjes en bewaar de ketchup in de koelkast.
Burgers maken:
Doe het gehakt in een mengschaal en meng er peper van de molen en wat zout onder. (Proef het gehakt, want soms is het al redelijk gekruid bij aankoop.)
Meng het ei onder het gehakt, samen met het paneermeel.
Rol grote bouletten van het gehakt en duw ze plat tot een hamburger. Maak de burgers niet te dun. (dikte ong. 3 cm)
Zet de verse hamburgers een kwartiertje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de bakplaat bij de hand.
Was de sla en pluk er losse blaadjes van af. Laat het groen goed uitlekken.
Snij de tomaat in zeer fijne schijfjes.
Haal er de bakplaat van je oven bij. Leg de sneetjes spek op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Bak het spek in een oven van 180°C. Gebruik eventueel de grillfunctie om het spek sneller knapperig te bakken.
Plaats een braadpan op een hoog vuur. Smelt hierin een klontje boter.
Bak de hamburgers aan één zijde goudbruin en zet het vuur wat lager. Na een paar minuten draai je de burgers om. Korst ook de andere zijde eerst op een hoog vuur, en verlaag nadien het vuur opnieuw zodat de hamburgers voldoende doorbakken zijn. (Let er wel op dat het vlees voldoende sappig blijft.)
Snij de pistolets middendoor met een broodmes.
Construeer nu je burgers: Doe een scheutje van de zelfgemaakte ketchup op de onderste helft van het broodje. Leg daarop een versgebakken burger en vervolgens een sneetje cheddar-kaas, het knapperig spek, een schijfje tomaat, enkele sneetjes augurk en tenslotte een blaadje sla. Plaats het ‘hoedje’ van de pistolet er bovenop.
Dit is een recept van Jeroen Meus.