Zo maak je minestrone

dinsdag 13 april 2021 - 10:36
Minestrone is een rijkelijke groentensoep. Met enkele ovenverse boterhammen en wat hoeveboter erbij serveer je gezonde en eerlijke kost zonder poespas. Gebruik het liefst een zelfgemaakte groenten- of kippenbouillon als basis. Doe de moeite om er een forse ketel van klaar te maken en vries de bouillon in porties in.

Wat heb je nodig: (4 personen)

  • 3 liter groentenbouillon of kippenbouillon (recept zie website)
  • 150g droge witte bonen (geweekt)
  • 200g zout of gerookt spek (of bacon)
  • 1 dikke ui
  • 1 teentje look
  • 2 ferme wortels
  • 2 stengels selder
  • 3 aardappelen (bij voorkeur vastkokend)
  • 1 courgette
  • 200g erwten (vers of diepvries)
  • 150g sperzieboontjes
  • ¼ witte kool
  • 1 busseltje peterselie
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 blaadjes verse salie
  • enkele takjes verse tijm
  • 80g tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 400g tomatenstukjes in blik
  • 150g Parmezaanse kaas (blok)
  • 150g spaghetti (of pasta naar keuze)
  • een scheutje olijfolie
  • peper & zout

Aan de slag!

Voor wie graag witte boontjes in de minestrone lust: Week de bonen ruim vooraf. Doorgaans doe je dit best zo’n 12 uur op voorhand. (controleer de aanwijzingen op de verpakking)

Maak vooraf ook een keteltje verse groenten- of kippenbouillon klaar. Het recept vind je op onze website. (LINK groentenbouiilon)

Snij de meeste groenten in kleine, maar geen té fijne stukjes. In een minestrone mag je de diverse groenten herkennen en tegelijk zorgen ze voor wat extra beet in de soep. Groenten waar mogelijk aarde of zand aan kleeft, was je vooraf in voldoende koud water.

Zorg voor een scherp keukenmes en snij alvast de ui en de selder in hapklare stukjes.

Zet een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Verhit hierin een scheutje olijfolie.

Stoof eerst de stukjes ui en de selder. Voeg ook de gepelde en geplette look toe. Roer regelmatig even in de pot tijdens de bereiding.

Schil de wortels, snij ze in stukjes en doe ze in de pot.

Rol de sneetjes spek of bacon op en snij ze in reepjes. Laat het vlees meestoven. (Verwijder vooraf het spekzwoerd en mogelijke stukjes kraakbeen.)

Snipper de witte kool in reepjes. Schil de aardappelen en snij ze in kubusjes. Voeg alles bij de stovende groenten.

Bind een ‘bouquet garni’ of kruidentuiltje samen, met daarin enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm, wat peterseliestengels en een paar blaadjes salie.

Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe. Roer de puree onder de groenten en laat alles nog een paar minuten stoven om een zoetere en zachte smaak te verkrijgen.

Voeg ook de ingeblikte tomatenstukjes toe, samen met de geweekte witte bonen.

Schenk de groentenbouillon bij de groenten, roer de soep om en laat ze pruttelen op een zacht vuur.

Nu is het de beurt aan de zachtere groenten. Snijd of breek de topjes van de sperzieboontjes af. Snij ze vervolgens in stukken van zo’n 3 cm lang. Snij de courgette in blokjes. Laat ook deze groenten meestoven in de soep.

Ook de erwten mogen meegaren. Gebruik gerust wat diepvrieserwtjes of kies voor de verse bolletjes.

Plaats het deksel op de pot. Laat de minestrone een uurtje op smaak komen op een zacht vuur.

Breek de droge spaghettislierten in stukjes van zo’n 5 cm lengte. Laat de pasta meekoken tot ze beetgaar is.

Proef de soep en kruid ze naar smaak met peper van de molen en wat zout.

Snipper de verse peperselie in fijne stukjes en rasp de parmezaanse kaas.

Serveer de minestrone in een groot diep bord en strooi er de peterselie en een portie Parmezaanse kaas over.

Dit is een recept van Jeroen Meus. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!