de madammen
Zo maak je verloren brood met aardbeien
In de keuken
wo 12 mei - 8:47
Wat heb je nodig: (4 personen)
- 1 briochebrood (luchtig zoet brood) ongesneden
- 250 g aardbeien
- 2 eieren
- 2 eetlepels vanillesuiker
- 1 vanillestok
- een scheutje melk
- 1 eetlepel bloemsuiker
- een klontje boter
- enkele takjes verse munt
- een scheutje sambuca (anijslikeur)
- zwarte peper
- extra naar keuze: vanille-ijs
Aan de slag!
Neem een ruime mengschaal en breek hierin de eieren. Los de eieren even los met de garde.
Voeg een flinke scheut melk toe en de vanillesuiker.
Snij een vanillestok overlangs en schraap er met de tip van je mes de zaadjes uit. Voeg ze toe aan het eiermengsel.
Roer het mengsel grondig en zet het even opzij.
Snij het briochebrood in dikke sneden (zo’n 2 cm breed). Reken op 1 toast per persoon. Verwijder ook de korstjes.
Spoel de aardbeien even onder koud water.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien pas na de wasbeurt. Snij elke vrucht in kwartjes en doe ze in een mengschaaltje.
Hak de verse munt zeer fijn, en voeg ze toe aan de aardbeien.
Voeg een klein beetje zwarte peper van de molen toe en strooi er de bloemsuiker over.
Druppel er een (zuinig) scheutje sambuca over. Alternatieven voor deze Italiaanse anijslikeur zijn bv. Anisette Marie Brizard, of een scheutje Cointreau. Als je voor de kinderen kookt, of gewoon geen alcohol gebruikt, dan kan je dit ingrediënt weglaten of vervangen door een klein beetje anijssiroop.
Meng de aardbeien voorzichtig en laat ze nog even marineren.
Smelt een klontje boter in een braadpan of koekenpan, op een matig vuur.
Haal de broodjes even door het eiermengsel, en leg ze meteen in de pan.
Bak het verloren brood aan beide zijden goudbruin en licht krokant. Controleer het vuur, zodat de boter niet verbrandt. Reken een baktijd van ongeveer anderhalve minuut per zijde.
Leg de gebakken toast op een bordje en schep er een flinke portie aardbeien over.
Presenteer het gerechtje als dessert met bv. een bolletje lekker vanille-ijs erbij.
Dit is een recept van Jeroen Meus.