Zo verjaag je een steenmarter uit je huis of auto: "Bestrijd eerst de geur, pas dan het dier"

donderdag 28 april 2022 - 11:00
Steenmarters duiken steeds vaker op en dat zullen we geweten hebben. Sommige mensen hebben er last van in en rond hun huis. Anderen hebben dan weer honderden euro's schade aan hun auto omdat marters kabels kapotbijten onder de motorkap. De Inspecteur zoekt uit hoe je de dieren kan verjagen.

Rita De Troyer uit Dendermonde heeft last van een steenmarter op zolder.

"Dat dier terroriseert mijn leven, want steenmarters maken een vreselijk geluid." Ze krijgt het probleem niet opgelost. "Ik heb de stad gecontacteerd en een natuurorganisatie. Ik heb een dakwerker laten komen en ook een bedrijf dat ongedierte bestrijdt. Niemand kan me helpen, want de marter is een beschermde diersoort." 

Krijsend nachtdier

De Inspecteur vraagt aan Joeri Cortens van Natuurpunt wat je kan doen tegen een steenmarter.

"Het klopt dat steenmarters je het leven zuur kunnen maken", zegt Joeri. "Een dikke eeuw geleden leefden ze vooral in landelijke gebieden. Intussen zitten ze overal, zowel in dorpen als in steden. Ze zijn totaal niet mensenschuw. Soms zitten ze in je huis en vaak kruipen ze onder de motorkap van je auto, waar ze grote schade aanrichten omdat ze autokabels doorbijten." 

Cortens kan beamen dat steenmarters een heel irritant geluid maken, zoals Rita al heeft mogen ondervinden. "Het is een hoog gekrijs waar je zenuwachtig van wordt. Marters zijn ook nachtdieren die bij valavond op jacht gaan. Ze kruipen dus rond en maken lawaai als jij in bed ligt. Overdag slapen ze veilig in hun schuilplaats." 

  Als je een mater doodt of verjaagt zonder de oorzaak aan te pakken, komt er gewoon een andere in de plaats.

  Joeri Cortens, Natuurpunt

  Zo houd je de marter uit je huis 

  • Sluit de toegangsweg af. Onderzoek via welke weg(en) het dier in je huis of schuur raakt. Vaak verschuilen steenmarters zich op zolder. Ze komen binnen via de regenpijpen en via holtes onder het dak.
  • Zet speciale beugels rond je regenpijp. Via deze weg klimt de marter vaak naar boven. Je kan dat moeilijker maken door beugels te kopen. Die kosten wel wat geld.
  • Zet gladde profielen tegen je gevel. Marters kunnen ook langs de gevel naar boven klimmen. Je maakt het moeilijker door gladde profielen aan te brengen, waarop de dieren geen grip hebben. 
  • Kijk onder de dakrand. Als er losliggende dakpannen zijn, kan dat volstaan voor marters om binnen te komen. Een vogelwerende kraag kan ook helpen: die dingen zijn ontworpen om mussen weg te houden onder je dakrand, maar ze helpen ook tegen marters. Er bestaan zelfs systemen met schrikdraad waarmee je de dakgoot kan afspannen. 
  • Kijk of er geen externe toegangsweg is. Kijk verder dan je huis alleen. Misschien is er een boom met een overhangende tak in de buurt. Snoei die voor je investeert in andere middelen. 
  • Test of lawaaihinder helpt. De Inspecteur krijgt een tip van een luisteraar dat die een speaker heeft gezet waaruit heavy metalmuziek knalt. "In mijn geval helpt dat om het beest weg te jagen." Zeker het proberen waard! 

  Steenmarters hebben het meestal gemunt op het omhulsel van elektriciteitskabels.

  Filip Rylant, Traxio

  Zo houd je de marter uit je auto 

  Het gebeurt ook vaak dat steenmarters onder je motorkap kruipen en er de kabels kapotbijten, met grote schade en hoge reparatiefacturen tot gevolg.

  Filip Rylant van mobiliteitsfederatie Traxio geeft tips om dat te voorkomen.

  • Bestrijd de geur. De marter is een territoriumdier. Het beest komt af op geuren. Als je de geur neutraliseert waarop het dier afkomt, zal het dier allicht niet onder je motorkap kruipen.
  • Een spray kan helpen. Autovakhandels en garagisten verkopen sprays die de geur waarop steenmarters afkomen kunnen neutraliseren . Volgens Rylant zijn die redelijk effectief. 
  • Vermijd wc-blokjes. Veel mensen geven de raad om wc-blokjes onder de motorkap te leggen. Rylant vindt dat geen goed idee. "Je ruikt de wc-blokjes dan ook als je in de auto zit, en ze kunnen smelten als het warm wordt in je auto.
  • Ultrasoon geluid. Steenmarters zijn gevoelig aan geluid. Je kunt systemen laten installeren waarmee je de marter op afstand houdt. Laat die wel installeren door een vakman, want zo'n systeem moet met kennis van zaken afgesteld worden. Het geluid moet namelijk goed kunnen circuleren onder de motorkap.
  • Schrikplaatjes. Zo'n systeem werkt zoals schrikdraad rond een wei. Op bepaalde plekken in de motorruimte plaatst een garagist metalen plaatjes die onder stroom staan. Wanneer de marter daarop kruipt, krijgt hij een kleine elektrische schok.
  • Bescherm je kabels. Je kunt speciale mantels rond je motorkabels laten leggen, zodat marters er niet meer aan kunnen knabbelen. Het is een effectief systeem, maar je kunt het niet hergebruiken als je verandert van auto. De ultrasone en schrikdraadsystemen kun je wel overplaatsen naar een nieuwe auto. 
  • Kippendraad. Een luisteraar geeft de raad om kippendraad onder de motorkap aan te brengen om marters op afstand te houden. Volgens Rylant kan dat helpen, maar let er ook mee op. Je moet er zeker van zijn dat je de ophanging van je auto niet kapotmaakt. 

  Waarom is het een bedreigde diersoort?

  Sommige mensen vinden het absurd dat de steenmarter nog altijd beschermd is. "De dieren richten zo veel schade aan en er zijn er ook veel meer dan vroeger. Zo'n dier moet je toch kunnen bestrijden?", leest Inspecteur Sven Pichal in de Radio 2-app. 

  Volgens Joeri Cortens heeft het weinig zin om marters te verdelgen. "Het zijn territoriale dieren. Op één locatie zitten maximaal twee volwassen marters: een mannetje en een vrouwtje. Als je een marter doodt of verjaagt, komt er gewoon een andere in de plaats. Zeker als het een goede schuilplaats is: marters herkennen oude geursporen van andere marters." 

  Wat is dan de oplossing? "Leer samenleven met de marter", zegt Cortens. "Er zit niks anders op. Ik zou zeggen: neem de tips hierboven in acht." Het dier vangen en op een andere plek vrijlaten, is ook geen oplossing. "Elke jonge marter gaat op zoek naar oude geursporen en vindt zijn oude plek terug. Het is dus te hopen dat het beest je het leven niet te zuur maakt."

  Meer weten over de marter? Hier vind je meer informatie.

   

   

  Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!