Zo verwijder je een wijnvlek

donderdag 23 januari 2020 - 16:45
Niets kan een dag zo verpesten als een wijnvlek op je nieuwe hemd of je witte jurkje. Is het kledingstuk dan meteen voor de vuilbak of is het nog te redden? Poetsexpert Claudia Everaerts weet raad!

Klopt het dat je best meteen handelt door er zout op te strooien? Moet dat een dikke laag zijn?

"De eerste hulp is inderdaad gewoon zout of zeezout. Dit geldt zowel voor witte wijn, rosé als rode wijn. De bedoeling is dat het zout de wijn opslorpt en zo het grootste gedeelte van de wijn al laat verdwijnen. Als je ziet dat het zout rood ziet (dus verzadigd is), dan mag je dit best nog eens herhalen. Je kan ook een vochtige handdoek nemen en deppen, maar let wel op dat je nooit wrijft. Zo duw je de wijn nog verder in de vezels!" Nog een tip van Claudia: bij een rode wijnvlek kun je ook proberen de stof met witte wijn of witte sherry te overgieten."

Geldt dit voor elke stof? Dus zowel voor een hemdje, als een tafelkleed en een zijden jurk?

"Bij katoen en polyester maakt het geen verschil. Het gaat 'm dus om de textielvezel: kledij en tafelkleedjes worden vaak uit dezelfde materialen gemaakt. Bij zijde en fluweel mag je geen zout en witte wijn gebruiken om een vlek te verwijderen. Hier gebruik je maïs- of zetmeel!"

Wat als de wijn gedroogd is?

"Dompel die een nacht in gekookte melk of karnemelk (die melk mag nog warm zijn) en was het daarna uit, zo warm als de vezel het toestaat."

Zijn witte wijn & rosé minder agressief dan rood?

"Witte wijn is meestal met gewoon wassen uit de kleding al verdwenen. Stel dat er restjes overblijven op je witte hemd, behandel het dan met bleekmiddel en was het terug uit. Let wel op: doe dit alleen als je een witte stof hebt! Rosé behandel je dan weer best zoals rode wijn voor het beste resultaat."

Is het een idee om het meteen (zonder zout) in de wasmachine te laten draaien?

"Liever eerst het zout. Wat weg is, is weg. En dan vóór je het in de wasmachine stopt, afwasproduct of citroensap aanbrengen op de vlek. Wel oppassen dat het de kleuren niet aantast!"

Wat als je op je tapijt morst? Bestaan daar speciale producten voor? Moet je ook hier best meteen iets laten ‘inwerken’?

"Bij tapijt liever geen zout gebruiken, omdat je dat moeilijk van tussen de haren krijgt. Wat je wel kan doen: neem een handdoek uit badstof, maak die nat met koud water, wring hem uit en bedek de rode wijnvlek er mee zodat de wijn opgeslorpt kan worden. Niet deppen en niet wrijven maar gewoon laten liggen tot de vlek weg is! Als de handdoek verzadigd is, leg je een nieuwe. Als er dan nog restanten zijn, giet je er witte wijn of azijn over. Ten slotte spoelen met zuiver water en het water op deppen met een droge doek."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!