Zonsverduistering, met Cathérine & Frank

vrijdag 20 maart 2015 - 09:30
Tussen 10 en 11 stonden Cathérine en Frank boven op de VRT toren. Reden: de zonsverduistering!

[ds nid:43411|build_mode:teaser]

Hieronder alvast wat wistjedatjes over de zonsverduistering...

Hoe gaat een zonsverduistering in zijn werk?

Tijdens een zonsverduistering komen de zon en maan op een lijn te staan. De maan staat dan tussen de zon en de aarde. Hierdoor zal de maan het zonlicht tegenhouden en zal er op een klein deel van de aarde een zonsverduistering te zien zijn.

Hoe laat zal de verduistering plaatsvinden?

Om 9u27 ongeveer zal de maan voor de zon verschijnen en zorgen voor een verduistering. Net voor de middag, omstreeks 11u45 zal de zon terug volledig zichtbaar zijn.

Wat gebeurt er met dieren tijdens een zonsverduistering?

Dieren zullen weinig merken van de zonsverduistering, doordat ze van zeer korte duur is. Dieren die de zonsverduistering echt ervaren zullen denken dat het nacht is en verward zijn wanneer het al terug dag blijkt te zijn.

Waar kan je de zonsverduistering het beste zien?

Wie een totale zonsverduistering wil zien zal naar Noord-Europa moeten gaan. Onder andere op de Faeröer-eilanden en het eiland Spitsbergen kan je een totale zonsverduistering zien. Daar zal je helemaal in de schaduw van de maan komen te staan.

Kan het weer een spelbreker zijn?

Ja. De zonsverduistering kan minder goed zichtbaar zijn door wolkenvorming. Het is dus afwachten op de weersvoorspellingen.

Heb je een eclipsbrilletje nodig?

Ja. Je kan een eclipsbrilletje onder andere bij de volkssterrenwacht kopen. Je kan ook glas gebruiken dat wordt gebruikt voor bij het lassen. Enkel een waarde van minimum 14 (staat op het glas aangeduid) is volledig veilig om te gebruiken (of twee glazen van 7 achter elkaar). Wie zonder brilletje naar de zon kijkt kan het netvlies onherstelbaar beschadigen.
Gebruik geen cd’s of diskettes om je ogen te beschermen.

[ds nid:43260|build_mode:teaser]

Wanneer is de volgende zonsverduistering?

De volgende zonsverduistering zal plaats vinden in 2021. Voor wie een totale zonsverduistering in België wil zien zal nog lang mogen wachten. De volgende zal pas binnen 75 jaar plaatsvinden in 2090. Wie niet kan wachten, en een volledige verduistering wil zien kan onder andere volgend jaar naar Indonesië gaan. Daar zal er op 9 maart 2016 een volledige zonne-eclips te zien zijn.

[ds nid:43198|build_mode:teaser]

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!