De Pré Historie van zondag 6 december 2020

dinsdag 1 december 2020 - 12:39
Zondag komt de Sint langs en brengt ons de mooiste hits en de boeiendste gebeurtenissen uit de eerste decemberweek van 1966, 1976, 1986 en 2006. Anders gezegd: 54, 44, 34, en 14 jaar terug in de tijd.

- opvallende platen van 54 jaar geleden in de eerste decemberweek van 1966 waren onder meer No Milk Today van Herman’s Hermits, Sammy van Ramses Shaffy, en When I’m Sixty-Four van The Beatles. Verder hoor je een milicien die in de duinen het stoffelijk overschot vond van de vermoorde Brusselse politieagent De Leener, Vlaams top-wielrenner  Sylveer Maes stierf op jonge leeftijd, Sovjetleider Kosygin bezocht een week land Frankrijk en werd met veel égards onthaald door president De Gaulle, de Belgische ambassadeur bij de VN pleitte ervoor om Taiwan wél bij de VN te houden als de Chinese Volksrepubliek zou toetreden. China eiste nl. dat Taiwan uit die UNO werd gezet, en postbode Miel uit Tienen die al zijn klanten persoonlijk kende.

- Money, Money, Money van Abba, If You Leave Me Now van Chicago, en Tavares met Don’t Take Away The Music waren maar 3 van de prachtsong in de eerste week van december 1976. Daarnaast hoor je de vrijgelaten 15-jarige Johanna Berbers die in Brussel was ontvoerd en die de dochter was van een rijke Nederlandse textielmagnaat, een aanslag op reggae-ster Bob Marley in zijn woning op Jamaïca, en de derde maand staking voor 10 eurocent per uur opslag ging in voor de werknemers van het Vlaamse staalbedrijf Claeys.

- na 11 uur nieuws en hits van de eerste week van december 1986 met You Can Call Me Al door Paul Simon (zie foto), True Colors door Cindy Lauper, en Breakout door Swing Out Sister. Verder toekomstig astronaut Dirk Frimout die alvast ereburger van Poperinge werd gemaakt, enkele ernstig zieke werknemers van het Antwerpse stort Hooge Maey, en stevig studentenprotest in Parijs.

- daarna 14 jaar terug in de tijd naar week 1 van december 2006 met Chasing Cars van Snow Patrol, Hurt van Christina Aguilera, en Vonken & Vuur van Clouseau. Daarnaast hoor je een bijdrage over een zware ontploffing in een vuurwerkfabriek in het zuiden van Engeland, kinderen over hun schoen die ze klaarzetten voor de Sint, en een zware tyfoon die op de Filippijnen voor heel wat schade en slachtoffers zorgde.

- meer op https://www.facebook.com/De-Pre-Historie-562679947151002/

PLAYLIST:

Gimme some lovin’ – SPENCER DAVIS GROUP

No milk today – HERMAN’S HERMITS

Last train to Clarksville – THE MONKEES

Sammy – RAMSES SHAFFY

96 tears - ? AND THE MYSTERIANS

When I’m sixty-four – THE BEATLES

Stop stop stop – THE HOLLIES

Reach out I’ll be there – THE FOUR TOPS

Money, money, money – ABBA

Upside down – TEACH IN

‘k Neem vandaag de trein – ANN CHRISTY

If you leave me now – CHICAGO

Don’t take away the music – TAVARES

Flip – JESSE GREEN

Portsmouth – MIKE OLDFIELD (instrumental)

You can call me Al – PAUL SIMON (zie foto)

The miracle of love – EURYTHMICS

Ik ben toch zeker Sinterklaas niet – KINDEREN VOOR KINDEREN

True colors – CYNDI LAUPER

Don’t get me wrong – THE PRETENDERS

Breakout – SWING OUT SISTER

She moves in het own way – THE KOOKS

Vonken & vuur – CLOUSEAU

Snow ((hey oh)) – RED HOT CHILI PEPPERS

You give me something – JAMES MORRISON

Hurt – CHRISTINA AGUILERA

Chasing cars – SNOW PATROL

Eindtune DE PRE HISTORIE (instrumental)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!