Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De radicale aanpak, een voorbeschouwing

wo 2 dec. - 5:00

1 jaar terreur... Hoe is het zo ver kunnen komen?
Door de aanslagen in Parijs kwam terreur even heel gevaarlijk dichtbij. Maar Parijs was niet het eerste terroristische wapenfeit. In januari was daar nog de aanslag op Charlie Hebdo, en kort daarna de gijzeling in een joodse supermarkt ook in Parijs.
Nog geen week later moest ook het Belgische gerecht in Verviers een terroristencel uitschakelen. Dat was het begin van een jaar vol anti-terreurmaatregelen in ons land. De stad Antwerpen zette militairen in om de joodse scholen en de belangrijke joodse gebouwen te bewaken.
Wat is er aan de hand? Zitten we hier op een tikkende tijdbom, wat is het aandeel van de Syriëstrijders, en vooral: hoe is het zo ver kunnen komen?

Beïnvloedbaar

Om daar een antwoord op te geven keren we enkele jaren terug in de tijd. Jonge moslims of bekeerlingen, tussen de 18 en de 24 jaar, die enorm beïnvloedbaar zijn, en die op korte tijd beginnen te radicaliseren. Ze vertrekken naar Syrië om daar - met geweld - een extremistische vorm van de islam op te leggen aan iedereen die er niet dezelfde ideeën op nahoudt als zijzelf. Da's ook wat er gebeurde met de zoon van een Antwerpse moeder die we konden spreken.
[ds nid:49049|build_mode:teaser]

Dit radicaliseren gebeurt vaak héél onopvallend in 't begin, onder vrienden, op school, in de jeugdbeweging, … als je 't echt door hebt, dan is het vaak al te laat. Daar waarschuwt onze minister van Justitie ook voor, Koen Geens.

[ds nid:49050|build_mode:teaser]

Maatregelen

De overheid heeft al wel heel wat maatregelen genomen om de toegenomen radicalisering tegen te gaan. Zo is het intussen strafbaar om aan te zetten tot terrorisme of naar het buitenland te reizen met terroristische doelen. De federale overheid geeft ook steun aan steden en gemeenten die te maken hebben met radicalisering. Geld dat de stad Antwerpen meteen benut om extra mensen in te zetten die - op het terrein en bij de politie - specifiek werken op die zogeheten "deradicalisering".
En ook de steden en gemeenten zitten zelf ook niet stil. Want sinds een paar maanden weten we wat "snelle respons teams" zijn: politieteams die zwaarbewapend zijn, en ingezet kunnen worden als er zich een dreiging voordoet. Voor burgemeester Bart De Wever een noodzakelijke maatregel.
[ds nid:49051|build_mode:teaser]

Situatie onder controle

Voorlopig hebben alle diensten de situatie onder controle, maar er wordt wel veel op ingezet. In onze provincie is dat bijvoorbeeld door de afdeling terrorisme van de federale gerechtelijke politie. Die houdt heel wat mensen in de gaten, en springt in als het nodig is. En daar gaan ze uiteraard mee door want 't is niet omdat er een cel uitgeschakeld is, dat er op andere plaatsen niets kan gebeuren.
[ds nid:49052|build_mode:teaser]
Meer feiten en verhalen krijg je drie dagen lang op Radio 2 Antwerpen:

Deel 1: De eerste Syriëstrijder uit West-Europa vertrok vanuit Antwerpen

Deel 2: Radicalisering tegengaan is de grote uitdaging

Deel 3: Bart de Wever vindt het tijd voor een patriot act

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet