Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De Rotonde

Luc Verschueren: 'Dank u Dirk, Armand en Frank!'

do 23 mei - 10:07

Veel schoon volk in de Rotonde deze zondag. Luc Verschueren neemt afscheid van de microfoon en dat kon niet onopgemerkt voorbijgaan!
© Radio 2

"Als ik het zo allemaal op een rijtje hoor, denk ik: wow, heb ik dat allemaal gedaan?”, zegt Luc aan Christel als ze hem bij het begin van het programma verrast met een compilatie van intro's van programma’s die Luc door de jaren heen presenteerde. Hij uit ook zijn ongemak om voor één keer aan de kant te zitten die de antwoorden moet geven. “Vragen stellen, Christel, is veel makkelijker dan ze te beantwoorden.”

In De Rotonde overloopt Christel Van Dyck met Luc de afslagen van veertig jaar professioneel leven. Voor de gelegenheid geen intiem onderonsje, maar veel bezoek van mensen die in zijn radiocarrière een rol gespeeld hebben.

Anderhalve minuut Sam Gooris

Zoals Sam Gooris, die zijn eerste radio optreden te danken heeft aan Luc. “En Dirk Somers. We deden dat altijd allemaal samen,” zet Luc regelmatig de puntjes op de i. “Ze wilden mijn single niet draaien", vertelt Sam. "Ik ben toen naar Hasselt gereden om te vragen of ze me toch een kans konden geven. Da’s goed, zeiden die mannen, kom maar af naar het ‘Sportkaffee’. Als we nog tijd over hebben, mag je misschien een stukje zingen.”

Sam Gooris ging, wachtte geduldig, en mocht zingen. “Er was nog anderhalve minuut over, dus ik heb één strofe en één refrein kunnen zingen,” lacht Sam. 90 seconden waarvoor hij nog altijd dankbaar is, want het is het begin geweest van een lange carrière.

Eerste optreden Axelle Red

Ook Axelle Red zette haar eerste muzikale radiostappen bij Luc, toen nog als Fabi. “Dat was echt heel indrukwekkend voor mij. Bij de BRT van Limburg mogen optreden! Dat ben ik nooit vergeten. Ik ben altijd blijven gaan als Luc me uitnodigde. Hij is de enige voor wie ik keer op keer op keer met plezier zo vroeg uit mijn bed ben gekomen”, vertelt ze.

Iets wat Paul Michiels en Els De Schepper alleen maar konden beamen. Artiesten vieren iemand met een lied natuurlijk! Els De Schepper gaat zelfs als ‘micro’ in duet met Luc Verschueren, voor de gelegenheid vertolkt door Danny Wuyts.

Producer

Achter de schermen was Luc ook actief, als producer van ondermeer Margriet Hermans. Die weet nog goed hoe rommelig de bureau van Luc Verschueren er altijd bij lag. “Ik moest daar dan mijn programma voorbereiden, maar vond géén plaats aan dat bureau”, vertelt ze. “Margriet, in die tijd was er nérgens genoeg plaats voor jou,” grapt Luc. “Dat is ook weer waar,” lacht Margriet op haar gekende uitbundige manier.

Groot sportliefhebber

Naast de liefde voor de radio heeft Luc altijd een hart voor sport gehad, en in het bijzonder voor de koers. Een vaak gevraagde gast uit het wielrennen was De Leeuw van Vlaanderen, Johan Museeuw. “Ik was niet de makkelijkste om te interviewen, maar ik ben toch vaak gekomen, hé Luc”, geeft Johan grif toe. Luc stond bekend om zijn moeilijke, onverwachte vragen. Of hij alles mocht vragen aan Johan indertijd? “Absoluut niet. Maar wel meer dan anderen”, lacht hij.

Drie échte collega's

Een overzicht van Lucs carrière kan natuurlijk niet zonder die andere sterkhouders van Ochtendkuren op zaterdag. De drie mannen die Luc Verschueren op het einde toch nog eens extra wil bedanken: Dirk Somers, Frank Deboosere en Armand Schreurs. “Met hen heb ik de tofste radio kunnen maken. Daar wil ik hen toch nog eens heel nadrukkelijk voor bedanken”, vat hij zijn gevoel samen.

Ballet met de ogen

Dirk gaat spontaan op zijn vaste plek naast Luc zitten. “Dat voelt vertrouwd. Ik links, Luc rechts. We communiceerden met elkaar via een soort ogenspel. Het was bijna een ballet”, grinnikt hij. Er komt een lading hilarische anekdotes naar boven en de kroon wordt zelfs een beetje onthuld, als ze terugblikken op hun ontmoeting met prins Laurent. “In Villa Clémentine hingen aan de muur allerlei foto’s aan de muur van 'de familie': de infante van Spanje, de familie van Luxemburg, Caroline van Monaco hing er ook. En op het salontafeltje tussen twee zetels in zijn living stond een foto van Iris Vandenkerckhove, Wendy Van Wanten, met haar hondje”, vertellen Luc en Dirk.

Door Ochtendkuren nog bekender

Frank Deboosere vertelt hoe dankbaar hij is dat ze ooit voor hém hebben gekozen als vaste weerman. “In die tijd werd ik méér aangesproken door de mensen op straat over mijn optreden in Ochtendkuren, dan over mijn tv-werk. Zo belangrijk waren zij”, herinnert hij zich. Het programma werd dan ook massaal beluisterd, met 75% marktaandeel.

Boer Firmin

Nog een ouwe getrouwe die Luc jarenlang vergezelde, is Armand Schreurs. Hij tovert voor de gelegenheid nog een keer boer Firmin Vandeput naar boven als GAIA-man Michel Vandenbosch aan tafel zit samen met gewezen politica Annemie Turtelboom. Michel en Firmin hebben jarenlang in de clinch gelegen. De boer tegen de man van het dierenwelzijn. “Gij waart de kat, en ik was den hooooooooooooooond”, zegt Firmin over die tijd.

Speciaal gastenboek

Normaal vraagt Christel aan haar gasten om iets in haar gastenboek te schrijven. Maar voor deze speciale gelegenheid heeft ze aan een aantal bekende vrienden van Luc gevraagd om iets in Lucs gastenboek te schrijven. Bart Herman, Will Tura, Jo Lemaire en Lucas Van Den Eynde spreken hem nog even toe bij het eind van het programma, terwijl Danny Wuyts besluit met een aangepaste versie van ‘Veertig jaar’ van Jimmy Frey.

De Rotonde, veertig jaar Luc Verschueren, zondag 26 mei, 8-10u.

Gasten De Rotonde

Gasten De Rotonde

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet