Bel Theo Francken niet

donderdag 29 maart 2018 - 12:53
Theo Francken via de telefoon te pakken krijgen, is geen sinecure. Hij geeft toe dat hij niet zo goed bereikbaar is. Via de telefoon toch niet. “Ik bel helemaal niet graag. Wie me kent, weet dat. Als je me belt, neem ik toch niet op. Een bericht sturen, dat kan wel.”

En dat zit er al van jongsaf aan in bij Theo. Toen hij op internaat zat, mocht hij één keer per week bellen naar huis. Maar dat deed hij niet. “Van maandag tot vrijdag je ouders niet zien, dat lukt wel.” Alles liever dan bellen.

Zelfstandig

Nog iets wat hij altijd heeft gehad: de drang naar zelfstandigheid. “Ik wil van niemand afhankelijk zijn. Ik wil zelf kunnen koken, zelf kunnen mijn hemden strijken, kunnen wassen en plassen. Ik wil alles zélf kunnen doen.” En zo was ook dat internaat iets wat hij zelf wilde en koos. Niet omdat hij zich thuis niet goed voelde of extreem aan het puberen was. 
 

“Ik wilde gewoon mijn eigen ding doen, en het internaat was daar een goede setting voor. En ik heb daar nog geen dag spijt van gehad.”

Theo Francken

 

Band voor het leven

Integendeel. Het – nochtans erg strenge - Montfortcollege in Rotselaar heeft hem gevormd tot wie nu hij is. “Daarom ben ik ook zo ver geraakt, denk ik. Die internaatervaring met al zijn regels en discipline zorgen er ook voor dat je tegen een stoot kan. Je bent wel wat gewoon.” Dat internaatleven schept ook een band, heeft Francken ervaren. “De Montfortboys komen nog elk jaar samen – intussen met vrouw en kinderen – en dan gaan we op weekend. Dat zijn nog altijd mijn beste vrienden, en dat zal altijd zo blijven.”

Theo Francken in De Rotonde

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!