Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De Rotonde

Carry Goossens in De Rotonde over de band met zijn vader: "Ik weet eigenlijk niet waarom mijn ouders een kind wilden"

zo 2 feb. - 8:00

Wie Carry Goossens zegt, denkt bijna automatisch aan 'FC De Kampioenen' en 'Lili & Marleen', twee televisiereeksen waarin Goossens jarenlang een hoofdrol vertolkte. "Het feit dat ik goed functioneer als comedy acteur, heb ik aan de genen van mijn vader te danken", vertelt hij in De Rotonde aan Christel Van Dyck.

De ouders van Carry hadden een grote wasserij in Mechelen. "Ze werkten dag en nacht. Als enig kind ben ik opgegroeid tussen volwassenen. De eerste 3 jaar van mijn leven heb ik bij de jongste zus van mijn moeder gewoond. Dan, van mijn 4 tot mijn 12, bij mijn grootvader. Zo moesten mijn ouders niet naar mij omzien. Of zo weinig mogelijk. Hoe dikwijls ze me zijn vergeten te komen halen op school... Dan stond ik te wachten aan de poort en kwam er een leraar: 'Ze zijn u weer vergeten?'" 

"Ik weet eigenlijk niet waarom mijn ouders een kind wilden. Misschien was ik een accidentje? Of misschien was het wel gepland, maar dan vooral om tegemoet te komen aan de familiale en maatschappelijke druk."

"Als kind was ik heel eenzaam, in mijn hoofd vooral. Het enige waar ik echt van opfleurde was televisie. Ik was echt 'verhangen' aan de tv. Films, jeugdfeuilletons, jeugdprogramma's, dat was mijn lang leven."

Mijn vader kon zich niet goed uitdrukken met woorden, maar ik zag aan zijn houding, aan zijn ogen vooral, dat hij besefte dat hij fouten had gemaakt.

Toen hij 12 was, ging Carry 'thuis' wonen, bij zijn ouders. Dat werd niet meteen een succes. "Ik stond aan het begin van de puberteit en plots was er mijn vader die 'vader' begon te spelen. Dat werkte natuurlijk niet. Dat botste langs alle kanten. Ik ontdekte toen ook dat het huwelijk van mijn ouders niet echt gelukkig was. Het leek wel een opeenstapeling van ruzies, problemen en incidenten. Toen ik boven in bed lag, hoorde ik die slaande ruzies. Dat was verschrikkelijk." 

"Ons familiaal leven was heel geforceerd. Neem nu het kerstfeest. Dat vierden we bij mijn grootouders aan vaders kant. Dat begon altijd als een fantastisch feest, met alles erop en eraan: grote tafel, prachtig gedekt, veel volk, veel pakjes, ... Maar het eindigde altijd in ruzie. Altijd." 

"Mijn vader kon op zijn eentje een heel café entertainen. Maar thuis was hij niet altijd even fijn in de omgang. Gewoon brutaal. Ik werd dan ook boos toen anderen zeiden: 'allez, uw vader dat is toch een toffe?' Ja, op café, maar je moet hem thuis meemaken. Daarom heb ik jarenlang alles wat met mijn vader te maken had, ontkend. Maar nu moet ik toegeven, het feit dat ik goed functioneer in mijn job als comedy acteur heb ik van hem. Dat talent had hij, maar in de omgang thuis, in zijn huwelijk met mijn moeder was hij niet altijd een aangename man. Als kind zie je die twee kanten, maar je kan dat niet plaatsen." 

Zachter en vergevingsgezinder

"Intussen heeft Carry het allemaal een plaats kunnen geven. "Ik heb altijd impulsief de kant van mijn moeder gekozen, maar was mijn moeder een heilige? Ik weet het niet. Ze is onverwacht en heel snel overleden. Ze was pas 49. Ik heb geen afscheid kunnen nemen. Plots was ze weg. En dan blijft het beeld dat je had als kind. Maar naarmate je ouder wordt, naarmate de herinneringen vervagen, begin je te twijfelen. Je wordt ook zachter, vergevingsgezinder, ook ten opzichte van mijn vader. Als je jong bent, denk je niet na over wat hij, mijn vader dus, zelf heeft meegemaakt. Hoe is hij opgevoed? Als kind erger je je aan zijn houding, maar later denk je, wacht, misschien zat het niet allemaal zo zwart/wit in elkaar. Ik weet het niet, maar het is ook niet meer belangrijk. Het is voorbij."

De macho, de brutale man begon als een kartonnen huisje in elkaar te vallen.

"De laatste 5 jaar hebben we mekaar gevonden, mijn vader en ik. We hebben een paar moeilijke gesprekken gehad. Op een avond op een terras, met heel veel flessen wijn, heb ik er alles uitgegooid. Ik zag mijn vader zo wit als marmer worden en dacht: ofwel nijpt hij mij nu dood, of ik krijg een mot in mijn gezicht. Uiteindelijk ben ik gewoon in slaap gevallen, zo dronken was ik."

Fluisteren in het oor

"Maandenlang hebben we elkaar niet meer gesproken. En dan, mondjesmaat, begonnen we mekaar te vinden, dankzij mijn vrouw, de kinderen. Maar hij bleef wie hij was: een vrij directe, soms brutale man. We hebben achteraf nog goeie gesprekken gehad, zonder wijn dan, en meer 'to the point'. Mijn vader kon zich niet goed uitdrukken met woorden, maar ik zag aan zijn houding, aan zijn ogen vooral, dat hij besefte dat hij fouten had gemaakt. Hij heeft het niet letterlijk gezegd, maar ik voelde het, ik zag het." 

"Toen het slechter ging met hem, ging ik hem scheren, dronken we een glaasje wijn en babbelden we over vroeger. De macho, brutale man begon als een kartonnen huisje in elkaar te vallen. De laatste keer dat ik hem gezien heb, was hij terminaal en lag aan de morfine in het hospitaal. Ik heb toen een kwartier in zijn oor van alles verteld over vroeger. Of hij het nog verstaan heeft weet ik niet. Daarna ben ik naar huis gereden en twee uur later belden ze mij dat hij overleden was. Het was een zaterdag. Eurosongfestival. Ik vergeet het nooit."  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet