Karolien Debecker in De Rotonde: “Meer relativeren door de kanker? No way!”

donderdag 12 september 2019 - 12:10
Komende zondag duikt Christel Van Dyck diep in het hart van presentatrice Karolien Debecker. Ze was amper 18 jaar toen ze botkanker kreeg, en herviel in de jaren erop nog drie keer. De term 'straffe madam' lijkt voor deze Karolien uitgevonden.

Ze heeft al een paar keer oog in oog gestaan met de dood, presentatrice Karolien Debecker. Ze was amper 18 toen het verdict botkanker viel. En nog drie keer nadien werd ze geconfronteerd met dezelfde diagnose. Terwijl haar leeftijdsgenoten plannen maakten en de wereld verkenden, was Karolien bezig met genezen. En nadenken over de toekomst. Want dat deed ze, en gretig. “Ik wou vooral niet stilstaan bij de eindigheid van de dingen. En ook inhalen wat ik gemist had.”

Het heeft littekens nagelaten, die periode in haar jonge leven. Letterlijk, maar daar maalt Karolien niet om. “Ik heb nooit problemen gehad met mijn littekens. Voor mij zijn dat tekenen van een belangrijke periode in mijn leven én van mijn veerkracht. Ik ben zelfs trots op mijn littekens,” legt ze in de Rotonde uit aan Christel Van Dyck.

Het zijn vooral haar figuurlijke littekens waar ze last van heeft. “Ik ken die verhalen ook wel van mensen die zeggen: door de kanker ben ik veel gaan relativeren. No way! Ik ben veel angstiger geworden. Omdat het zo vaak is misgelopen bij mij,” vertelt ze.

Ik geloof niet meer in statistieken, want ik zat er toch altijd tussen.

Karolien Debecker

Die angst heeft ook bijwerkingen die enkel radiopresentatoren kunnen meemaken. “Als ik het verkeer lees en er is een ongeval, denk ik altijd snel: wie van mijn geliefden is waar? Ik ben ook jaren niet naar begrafenissen kunnen gaan, omdat ik altijd begon te hyperventileren. Zo bang was ik.”

Maar ondanks alles, besluit Karolien in de Rotonde, is ze vooral heel gelukkig. “Ik ben echt perfect gelukkig. En het is moeilijk hé. Ik vind het leven niet gemakkelijk. Maar het kan echt heel mooi zijn.”

Luister naar Karolien Debecker in de Rotonde, nu zondag, 8 u. tot 10 u. Gemist? Herbeluister het via de app

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!