Mieke Vogels was regisseur

donderdag 8 november 2018 - 11:30
Mieke Vogels
Politici zijn veel uithuizig. Maar toch ontkent Mieke Vogels in De Rotonde met klem dat haar man het huishouden alleen moest doen.

“Ik deed de regie van het huishouden: de koelkast vullen, de kleren klaarleggen, wie moet wanneer waar zijn… Ik regelde dat nog allemaal een maakte lijstjes, en mijn man voerde het allemaal uit.”
 
Mieke Vogels was dus een lijstjesmakende moeder. Zo zat ze in de banken van de Kamer vaak boodschappenlijstjes te maken. “Wat zullen we deze week nog eens eten? Peekes, da’s lang geleden! Zo zat ik daar dan vaak te denken,” grinnikt ze bij de herinnering. Veel van haar collega’s deden het haar niet na. 

Heel weinig vrouwen

“In die tijd waren er nog maar 7% vrouwen in het parlement. Ik had gedacht dat ik me daar moeilijk zou thuis voelen. Maar in die tijd gold het credo nog: je bent een verkozene van het volk, dus je hoort hier thuis. Mooi!”
 
Maar politiek betekent offers brengen in je gezinsleven, dat geeft Mieke grif toe. 
 

Ik heb daar gelukkig uitgebreid over gepraat met mijn kinderen, want onderweg gebeuren er toch wel eens ongelukjes. 

Mieke Vogels

"Maar we hebben daar heel open over gebabbeld. En vooral: mijn kinderen vinden ook dat het goéd is dat ik voor die politiek gekozen heb.”

Geen proclamatie

Ook al had het soms gevolgen. Zoals toen haar dochter afstudeerde aan het Lyceum, op het moment dat Mieke minister was. “Ze heeft me toen gevraagd om niét naar haar proclamatie te komen, omdat dan alle aandacht weer op mij zou gericht worden. Het was hààr avond. Willy is mogen gaan, ik niet. Dat was even slikken. Maar ik begreep het wel.”
 
Mieke Vogels, over de veiligheid van een warm nest, de onweerstaanbare keuze voor de politiek, en de keerzijde van die medaille.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!