De Rotonde
Wout Bru: Gewoon pech gehad
wo 17 apr. - 6:39
En nog was het niet genoeg. Want Wout wilde méér. “Eerlijk gezegd, ik verveelde me eigenlijk in de Provence.” Het klinkt misschien raar uit de mond van een toch wel hardwerkende kok. Maar als kind had Wout altijd al nood aan verandering. Veel verandering. “Mijn boomhut was nog maar net klaar, of die moest afgebroken worden en ik begon een put te schuppen,” vertelt de chef-kok lachend aan Christel Van Dyck. “En dat heb ik nog steeds. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.”
Op zoek naar de derde ster
Dus kochten Bru en zijn vrouw een hotel met groot restaurant met terras. Waar er ruimte was, en natuur, zodat het rijke cliënteel in optimale omstandigheden kon genieten van het sterreneten. En Wout had nog een agendapunt: die derde ster. “Er moest verandering komen. Ik wilde die 3de ster hebben, en dat ging in ons kleine restaurant niet. Dat was heel frustrerend voor mij.”
De beurscrash
Het zag er allemaal heel veelbelovend uit. Tot het beurscrash in 2008. Toen veranderde alles. De klanten voelden die crash ook en gaven minder uit aan luxeproducten en gastronomisch eten. Buitenverblijven werden verkocht. De omgang van banken met investeringen werden strenger. Plots werden de vooruitzichten veel minder rooskleurig. “We hadden wel wat opgebouwd met de jaren, maar we konden ons niet permitteren om 2-3 jaar met verlies te werken.”
Moeilijke beslissingen
Daarop heeft Wout een aantal harde beslissingen moeten nemen: een eerste ster verliezen, de andere ster opgeven, mensen ontslaan. “Maar anders hadden we alles waar we heel ons leven voor gewerkt hadden, moeten verkopen en kwijtspelen. Daar had ik echt geen zin in.”
Een nederlaag noemt Bru het niet. “We hebben gewoon pech gehad. Als de beurscrash er niet was geweest, had alles er anders uitgezien.”
Wout Bru in de Rotonde over zijn eeuwige dadendrang, het lichte ontploffingsgevaar, het leven als God in Frankrijk en de terugkeer naar België.