Xavier Taveirne in De Rotonde: "Toen wist ik, dát is de kus waar ze die zeemzoeterige liedjes over maken"

zondag 20 oktober 2019 - 08:00
Wat weet jij over Xavier Taveirne? 6 jaar bij Radio 2 gewerkt, Slimste mens ter wereld in 2017, nieuwslezer bij Eén, presentator Zevende Dag, opgegroeid in Beernem, al 10 jaar samen met zijn partner. En net daarover had ook Christel Van Dyck het in De Rotonde: de liefde. Hoe zit het daarmee?

"Als tiener dacht ik dat de liefde een noodzakelijk kwaad was. Omdat ik rond mij zo vaak mensen ruzie zag maken en ongelukkig zijn, elkaar verwijten maken. Ik vroeg mij altijd af: 'wat doen jullie toch bij elkaar?'. Ik vond dat ontnuchterend." 

"Aan de ene kant is er de Disney-wereld, waar ze je echt vetmesten met romantische films. Aan de andere kant is er de realiteit en die is toch helemaal anders. En dat had ik snel door. Dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Maar die grote liefde, die wilde ik wel. Ik hoopte dat ik de uitzondering zou zijn op al die slechte verhalen."

Zowel mijn moeder als mijn vader vreesden vooral dat mijn leven vanaf dan moeilijker zou zijn. Dat ik kwetsbaarder zou zijn.

"Ik wilde wel heel graag een vrouw en kinderen. Op een bepaald moment wilde ik heel graag verliefd worden op elke vrouw die ik tegenkwam en ik een beetje tof vond. Ik zei dan ook meteen aan zo'n vrouw: 'Ik denk dat ik verliefd ben'. Ze zochten toen snel de uitgang." 

"Het klassieke gezin was mijn pad, dacht ik, omdat ik nooit iets anders gezien had. Pas toen ik dacht 'Oei, maar jij bent een leuke man', drong het door: 'Ik moet de andere weg uit'. Ik was toen 21, vrij laat dus." 

"Ik was er mij niet van bewust dat ik homo was, tot ik in Nederland ging werken en een man gekust heb. Toen wist ik, dát is de kus waar iedereen altijd van die zeemzoeterige liedjes over maakt. Nu snap ik het! Nu voel ik het! Dit is het! Het was een echte openbaring. Want ik had al vrouwen gekust, maar ik vond het telkens opnieuw een teleurstelling." 

Anticlimax 

"Mijn mama zat tv te kijken. Ik had een late dienst gehad bij Radio 2. Ze was naar een film aan het kijken. Pauzeren kon toen nog niet, want het was niet digitaal. Ik ging zitten en zei: "Mama, ik moet iets zeggen. Je zal nooit een schoondochter hebben, maar wel een tweede schoonzoon.' En ze bleef maar naar tv kijken. 5 seconden later draait ze zich om en zegt: 'Mag ik even deze film uitzien? En dan kom ik straks bij u. Is dat goed?'"

"Wat een anticlimax! Ik had nu toch een beetje drama, een beetje tranen verwacht (lacht). Ze is toen naar mijn kamer gekomen en zei: 'Ik moet daar een nachtje over slapen want het overvalt mij'. Ik vind dit heel typisch voor ons gezin, hoe wij met elkaar omgaan. De dag daarna is ze bij mij gekomen, 'het is allemaal oké'. Ze heeft altijd wel vermoedens gehad, vermoed ik, maar ik denk dat zowel zij als mijn vader vooral vreesden dat mijn leven vanaf dan moeilijker zou zijn. Dat ik kwetsbaarder zou zijn."

Ik vind pleegzorg heel mooi. Kinderen een duwtje in de rug geven.

"Mijn vader is er zelf met mij over komen praten dan. Ik vermoed omdat mijn moeder het hem gezegd had. Hij heeft gewoon gezegd, 'Oké, en doe het veilig'. Dat was het. En we hebben daar nooit meer over gesproken. Net zoals we nooit hebben gesproken over het feit dat mijn zus een vriend heeft. Dat was heel fijn. Ik denk dat ze er meer mee hebben gesukkeld dan ze hebben laten uitschijnen, maar nooit tegenover mij. En dat is heel schoon." 

Vleugels geven

"Zelf vond ik het ook niet erg om te beseffen dat ik voor mannen val. Het enige wat ik wel meteen wist, is dat kinderen geen optie meer waren. Er was toen nog geen sprake van het homohuwelijk, laat staan van adoptie door homo's. Maar daar heb ik mij vrij snel bij neergelegd. Ik heb het nooit als een zware last ervaren." 

"Adoptie kan in theorie nog, ik ben 38. Maar ik denk dat zo'n procedure van makkelijk 7 of 8 jaar heel erg op een relatie kan wegen. Waar ik wel nog aan denk, is pleegzorg. Zoals De Inspecteur Sven Pichal en nog een paar collega's op de nieuwsdienst. Ik vind pleegzorg heel mooi. Kinderen een duwtje in de rug geven. Ze de liefde geven die ze niet hebben om ze te laten vliegen in het leven. Dat vind ik heel mooi."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!