Van de klassieker 'Blue Monday' van New Order krijg je geen goed gevoel op Blue Monday

maandag 17 januari 2022 - 10:00
New Order
'Blue Monday' was een grote hit van New Order. Net zoals bij de meest deprimerende dag 'Blue Monday' is het thema van het liedje niet echt om vrolijk van te worden.

New Order

'Blue Monday' is eerder dan de uitvinding van Cliff Arnall ook een klassieker in de populaire muziek. Het is een hit uit 1983 van de Britse newwavegroep New Order.
Het liedje duurde oorspronkelijk 7 minuten en 28 seconden. Aanvankelijk werd het daarom op een maxi-single geperst. In Engeland is het ook de bestverkochte 12"-single aller tijden.

Illustratie

"Blue Monday" gaat over drugverslaving, kindermisbruik en een gebroken relatie. De tekst werd geschreven door zanger Bernard Sumner, die onder invloed was van geestverruimende middelen.
De titel komt niet voor in het liedje. Het komt van een illustratie 'Goodbye Blue Monday' in het boek 'Breakfast Of Champions' van Kurt Vonnegut. Een boek dat drummer Stephen Morris op dat moment las. De illustratie gaat over de uitvinding van een wasmachine, die het leven van huisvrouwen zou verbeteren.

Goodbye Blue Monday

Inspiratie

Inspiratie voor 'Blue Monday' vond New Order in 4 liedjes: 'Dirty Talk' van Klein + M.B.O., 'You Make Me Feel (Mighty Real)' van Sylvester, 'Our Love' van Donna Summer en 'Uranium' van Kraftwerk.

Micha

'Blue Monday' was in de jaren 80 ook het beginindikatiefje van 'Hadie Micha', een Radio 2-programma gepresenteerd door Micha Marah.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!