BRT TOP 30, terugblik 13 mei 1978

zaterdag 14 mei 2011 - 16:00
Boney M -Rivers of Babylon
Elke zaterdag bestuderen we een uitzending van de BRT TOP 30 die lang geleden werd uitgezonden ... Deze week keren we terug naar zaterdag 13 mei 1978 ...

Ook deze zaterdag namen we een duik in het rijkgevulde archief van de BRT TOP 30 en kwamen terecht bij de uitzending van zaterdag 13 mei 1978.

Een eerste nieuwkomer vonden we al meteen op nummer 29. Die plaats werd toen ingenomen door de Spaanse disco-zangeres LUISA FERNANDEZ die op dat moment een discotheekhit had met 'Lay love on you', een nummer dat het ook bij ons erg goed deed en zomaar even 18 weken bleef ronddwalen in de hitlijst. De hoogste notering was zelfs een 4de plaats. Luisa Fernandez werd trouwens later nog geholpen door Peter Kent ('It's a real good feeling'). Ze is nu 50 en is tegenwoordig de vaste partner van Patrick Hernandez.

Op nummer 25 kwamen we de Nederlandse broers Rob en Ferdi Bolland tegen. Samen schreven ze al heel wat hits voor andere artiesten, zoals 'In the army now' voor Status Quo en 'Rock me Amadeus' voor Falco. Maar zelf stonden BOLLAND & BOLLAND toen in de hitparade met het schitterende nummer 'Spaceman' dat 7 weken in de BRT TOP 30 bleef staan. De dag van vandaag is hun relatie wat minder sterk en doen ze elk hun eigen ding.

Het Eurovisiesongfestival werd in 1978 op 22 april georganiseerd in Parijs en de einduitslag daarvan had zo zijn weerslag op de BRT TOP 30. De winnaars kwamen meteen binnen op nummer 21 en zouden het toch 7 weken volhouden in onze lijst. Het nummer 'A-ba-ni-bi' van IZHAR COHEN & ALPHA BETA betekende zoveel als 'Ik hou van jou' maar dan wel in een kindertaal gezongen. Izhar Cohen zet zich tegenwoordig in voor de homorechten in Israël.

Nummer 17 was voor GENESIS. Hun LP 'And then they were three' leverde hen meteen het allereerste commerciële succes met de single 'Follow you, follow me' en zou 3 weken blijven staan in de TOP 30.

Een absoluut one-hit wonder was de Brit RICHARD MYHILL. Die bleef 6 weken hangen met het nummer 'It takes two to tango' en dat steeg die 13de mei 1978 van 20 naar 13, meteen de hoogste positie die het nummer zou bereiken. Myhill werd achteraf geëngageerd door Duran Duran om mee de muzikale lijn van de groep te bepalen.

Het Eurovisiesongfestival werd toen gewonnen door Israël maar ons land deed het ook bijzonder goed want JEAN VALLEE wist met zijn tweede plaats bijna heel Europa te ontroeren met zijn 'L'amour ça fait chanter la vie'. Onze inzending bleef 5 weken in de lijst staan. Jean Vallée is nu 70 en is af en toe nog te zien in kleinere clubs.

Onze Top 5 begon toen met de Britse groep DARTS. Zij scoorden op erg korte tijd een handvol hits waarvan 'Come back my love' er toen ééntje was. Het liedje bleef 8 weken in de hitparade staan.

Van de Top 3 kan je hieronder de hoezen van de 45-toerenplaatjes terugvinden en zo vonden we op 3 de gebroeders Gibb. De heren BEE GEES plukten eindelijk ook in Europa de vruchten van het megasucces van de film (Saturday Night Fever, met John Travolta) met de single 'Night Fever'. Ook Vlaanderen lustte die single want hij bleef 14 weken staan in de hitlijst.

Op 2 vonden we een Nederlands produkt dat te maken had met het WK Voetbal in Argentinië in de zomer van dat jaar. Een Nederlands radiostation had gevraagd aan de groep CONQUISTADOR om een tune te componeren voor hun uitzendingen rond het WK. En dat werd inderdaad 'Argentina' dat bij ons 11 weken terechtkwam in de top 30. Argentinië won de finale van het tornooi van Nederland met 3-1 ...

De gouden medaille was voor het Duitse discogezelschap BONEY M. 17 weken lang stonden ze in de hitparade met 'Rivers of Babylon', een lied dat letterlijk gebaseerd was op een psalm uit de Bijbel. Enkel Liz Mitchell is tegenwoordig nog het enige originele lid dat optreedt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!