Gezocht!

zaterdag 11 juni 2011 - 16:00
Hoe vaak gebeurt het niet dat er in je hoofd een liedje zit waarvan je titel of uitvoerder niet meer kent. Heel vervelend, maar samen vinden we misschien de oplossing!

Hoe vaak gebeurt het niet dat er in je hoofd een liedje zit waarvan je titel of uitvoerder niet meer kent. Heel vervelend, maar samen vinden we misschien de oplossing!

Hieronder kan je onze zoektocht volgen in de loop van de maand februari, maart, april, mei en juni 2011.

Zaterdag 25 juni

Stephan Van Thourhout zocht een Nederlandstalig liedje uit de jaren 70 met in de tekst ondermeer het volgende : "Hoepel op, krijg de hik, hasjebasje kleine slechterik..." Het bleek hier te gaan om een liedje van André Van Duin en het heet "Hasjebasje"

Vrijdag 24 juni

Roger Seynaeve zocht een Nederlandstalig liedje over een "spel kaarten". Dit deuntje was vrij snel opgespoord. Het ging over "het spel kaarten" van COWBOY GERARD ( Gerard De Vries).

Het spel kaarten is gezongen door Gerard De Vries Is een vertaling van Deck of Cards van T Texas Tyler ,gezongen door verschillende Country zangers , waaronder Red Sovine,Bill Anderson ,en nog vele anderen. (met dank aan Guido Coppens).

Donderdag 23 juni

Rita Lemkens zocht een Nederlandstalig liedje voor de huwelijksverjaardag van haar ouders. Het liedje lang geleden ook de begintune van een radioprogramma voor de soldaten in Nederlands-Indië. Het liedje heette "Jij bent altijd in mijn hart" en daarvan bestaan diverse uitvoeringen. Dit lied werd in 1942 al gecomponeerd door Ernesto Lecuona en heet "Siempre en mi Corazon ". De Engelse versie heet Always in my heart en ondermeer Glenn Miller en Vera Lynn hebben daar opnamen van gemaakt. Voor Nederlandstalige versies kunnen we ondermeer aankloppen bij Winny Dobber en Mandy Anseeuw.

Woensdag 22 juni

Dinsdag 21 juni

geen zoekplaatje vandaag wegens dag en top van de jaren 60 !

Freddy Claeys zocht een liedje dat tijdens de jaren 50 vaak op de radio te horen was. Freddy meende de stem van Jo Leemans te herkennen. Het bleek hier uiteindelijk te gaan om het liedje Hup Faldera (we vieren feest tot morgenvroeg). Er bestaan versies van o.a. Bob Scholte en Helma & Selma. Die laatste versie bleek Freddy wel te bekoren. Ondertussen zoeken we uit of Jo Leemans of andere tijdgenoten die liedje hebben opgenomen.

Maandag 20 juni

Madeleine Demoor zocht een Franstalig liedje met in de tekst ondermeer "souviens toi Barbara"met als decor de stad Warshau als decor. Talrijke tips wezen in de richting van "Rappelle-toi Barbarba", een gedicht van Jacques Prévert, ondermeer gezongen door Yves Montand en Serge Reggiani. Maar het bleek uiteindelijk niet om dit liedje te gaan. Woensdag zoeken we verder....

Zaterdag 18 juni

Christa Vanwetswinckel zocht voor haar dochter een Franstalig liedje waarvan ze nog een stukje kon neuriën. Daarop voortbouwend kwamen we uit bij "A nos actes manqués" van het Franse trio Carole Fredericks, Jean-Jacques Goldman en Michael Jones (1990)

Marc Mijskens zocht een discoversie van het overbekende Figaro van W.A.Mozart. Na de ultieme gouden tip kwamen we terecht bij het liedje "The Lost Opera" van KIMERA. Kimera is Kim Hong-Hee. (°10/01/1958). Ze is Zuid-Koreaanse en kan met sprekend gemak vier octaven aan. The Lost Opera dateert van 1985 en werd uitgevoerd samen met The Operaiders en The London Symphony Orchestra.

Vrijdag 17 juni

Elza zocht een liedje uit de jaren 60 dat zich afspeelde in Parijs. In de Nederlandstalige versie kwam dit zeker in de tekst : "Parijs heeft mooie vrouwen". En zo heet dat liedje ook. We zochten hier "Parijs heeft mooie vrouwen" van Tony Geys. Er bestaan ook Vlaamse versies van dit deuntje van ondermeer de Spelbrekers, Eddy Wally en Bobby Prins. Wij lieten de versie van Tony Geys horen.

De originele versie van Ca C'est Paris, werd in 1927 al op plaat gezet door Mistinguett.

Donderdag 16 juni

Fernand Debaecke zocht het liedje "Langs de Leie" van Pater Mestdagh.Louis Mestdagh was de eerste -wellicht de enige- Vlaamse Jezuïet die regelmatig in de hitparade vertoefde. Gedurende de jaren zestig was 'de zingende pater' een onvervalst fenomeen in Vlaanderen, die met zijn herkenbare teksten talloze jongeren wist aan te spreken. In '66 trok hij zich terug uit het publieke leven nadat hij zijn celibaatsgelofte ophief en in het huwelijk trad met de liefde van zijn leven.(bron : muziekarchief)

Huguette Devijver zocht het liedje Wieg me en ik zeg mama van La Esterella. Dankzij ondermeer Roland Charleer konden we Huguette het nodige bezorgen. Bedankt aan alle speurneuzen !!!

Woensdag 15 juni

Huguette Devijver zocht een liedje van La Esterella :" Wieg me en ik zeg mama". Dit liedje gaat over een meisje dat een mooie pop ziet in het uitstalraam. De mama van het kindje heeft echter geen geld om het popje te kopen. Ondanks de tientallen tips konden we het gevraagde nummer niet in ons bezit krijgen. Benieuwd of dat vandaag wél het geval is....

Paula zocht de originele instrumentale versie van "Het laatste rondje" van Rudi Carell. Het bleek hier te gaan om het orkest van Frank Weird. De instrumentale versie van het "het laatste rondje" heet Parisien (1962). Er bestaat ondermeer ook nog een heel mooie versie van Tony Hiller "Where the rainbow end" (1969)

Dinsdag 14 juni

Hugo Desmedt zocht een singletje van de Vlaamse band The Sunbeats. Een dansorkest dat in de vroege jaren 70 vooral populair was in Kapelle-op-den-Bos en ver daarbuiten :-). Hugo wilde graag het liedje "Alone" nog eens horen met op het b-kantje "Love won't come my way". Dankzij jullie massale inspanning konden we beide songs te pakken krijgen.

Dirk Suenaert zocht de instrumentale versie van I can turn you loose van Anthony White. We kwamen er dankzij jullie vrij snel achter dat deze versie Block Party heet (1977).

Maandag 13 juni

Mario Michiels zocht een Nederlandstalig liedje over een soldaat. Zijn papa zong het heel vaak toen hij zelf nog een kind was. Het ging hier om het liedje "De soldaat" van Arthie Miller. Arthie Miller was de artiestennaam van Arthur Goris. Het plaatje "De soldaat" wordt op diverse websites te koop aangeboden.

Hilde Phlippo zocht de DVD "Forever" van Freddy Breck. Deze DVD wordt op heel wat websites te koop aangeboden.

Zaterdag 11 juni

Fabienne Calloud de Faudeur zocht een Spaanstalig liedje dat ze leerde kennen tijdens de Zumbales. Aan de hand van vier spaanse woordjes die in het Nederlands "Omhoog" , "naar beneden", "links" en "rechts" betekenen en vooral dankzij jullie hulp kwamen we erachter dat het hier ging om "Mueve La Colita" van The Soca Boys.The Soca Boys is een Nederlandse dance-act, die in 1998 een wereldhit scoorde met het nummer Follow the Leader. Behalve een nummer 1-hit in Nederland, bereikte het nummer de hitparades in de Europese landen, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Vrijdag 10 juni

Carine Derkoningen woont in de provincie Limburg en toen ze zelf kind was zong haar vader een liedje met de tekst: "Jambelaay en e stukske vlaai en e zjetsje koffie" op de melodie van 'Jambalaya' (van o.a. de Carpenters). Na een overrompeling van telefoons en mails blijkt duidelijk dat op bijna iedere hoek van de straat een versie van dat liedje bestond en is het dus weinig waarschijnlijk dat we dit ooit op plaat zullen terugvinden.

Donderdag 9 juni

'Ach Lena, jij bracht ons in verdriet' ... zo begon een liedje dat de vader van Marc Van De Sijpe altijd zong. Het was een liedje dat vooral door straatzanger Tamboer werd gezongen maar voorlopig is Marc het spoor kwijt naar dit nummer. Na contact met de kleinzoon van Tamboer (Lionel Bauwens) kwamen we aan de weet dat de straatzangers van toen de voornaam wel es gingen aanpassen aan de dame die voor hen stond, wat het geheel natuurlijk niet vergemakkelijkt maar we blijven zoeken ...

Woensdag 8 juni

Theo Van Bockxlaer zocht een liedje van een Nederlandse zangeres. Het ging over een zuster-verpleegster in een ziekenhuis die met "K" wordt aangesproken. Het bleek hier te gaan om het liedje "Ka, geef de pot 'ns an" (1982) van de Nederlandse comedienne Tinneke Schouten. Het plaatje wordt op diverse websites nog te koop aangeboden.

Dinsdag 7 juni

Luc Van Nieuwenhof zocht al jaren het liedje In a little Spanish town van Doc Severinsen, een Amerikaanse trompetist en orkestleider. Dankzij jullie zin speurtalent vonden we dit liedje vrij snel terug. Luc Godeau meldde zich ook met het goede nieuws dat hij het hele album van Doc Severinsen thuis had liggen en met veel plezier een kopie wilde maken voor Luc Van Nieuwenhof.

Maandag 6 juni

Lucette Collinet zocht enkele nummers van The Pebbles, nl Love me again en Let's say goodbye uit 1965. Dankzij enkele gepassioneerde verzamelaars konden we beide nummers terug vinden ! We zelfs de Italiaanse versies van die liedjes te pakken die we bij gelegenheid wel eens een keer zullen draaien in De Topcollectie.

Zaterdag 4 juni

Raymond Van Hoegaerden zit met een probleem. Hij wil voor zijn echtgenote het nummer 'Love Story' terugvinden in de versie van het Nederlandse duo Gert & Hermien. Vermoedelijk is dat het enige engelstalige nummer van hen. Voorlopig hebben we nog niks gevonden helaas !

Vrijdag 3 juni

Celina Van Echelpoel zoekt al lange tijd naar een liedje van Cliff Richard. Ze hoorde het ooit tijdens een aflevering van '3 mannen onder één dak' en het nummer begon met een aantal 'gitaarslagen'. De zoektocht bracht ons bij het nummer 'D in love' (1960) van sir Cliff.

Donderdag 2 juni

Luisteraar Marc Mertens keek in de jaren 60 vaak naar Tienerklanken op de toenmalige BRT-televisie. Daar zag en hoorde hij ooit Bob Davidse een lied zingen over Ierland, volledig in het Engels gezongen en met als eerste woorden van het refrein 'And if ...'. Er kwam veel hulp voor deze zoektocht die ons uiteindelijk bracht bij het liedje 'Ilish Shalila' (1964).

Woensdag 1 juni

Lieve Arnouts uit Zoutleeuw keek in 1990 naar de openingsceremonie van het WK Voetbal dat toen in Italië werd gespeeld. En daar hoorde ze een liedje van Gianna Nannini maar sindsdien heeft ze het eigenlijk nooit meer gehoord. Na vele TV-beelden te hebben bekeken bleek het te gaan om het nummer 'Un' estate Italiana' dat ze samen zong en opnam met Eduardo Bennato.

Dinsdag 31 mei

Als regelmatige luisteraar van 'De Topcollectie' vroeg Jan Op De Beeck naar een liedje dat hij in de jaren '60 hoorde tijdens een film. Hij kende noch titel noch uitvoerder maar het werd gespeeld tijdens een scène waarbij een jongeman een trompetsolo uitvoert als afscheid van een overleden vriend. Vele filmliefhebbers herkenden die scène en suggereerde dat die solo werd gespeeld door Billy Mo ('Mitternachtblues') geschreven door Franz Grothe, en dat is dus de trompetsolo gebruikt in de film „Immer wenn der Tag beginnt“, 1957).

Maandag 30 mei

Walter Busschaert hoorde op de radio de instrumentale versie van 'Sail along silvery moon' en begon spontaan een Vlaamse versie te zingen. Van de tekst kon hij zich nog dit stukje herinneren: 'ik zou zo graag met de maan / één akkoord willen slaan / om vanavond om 10 / jou terug te zien. Blijkbaar zijn er vele versies gemaakt waarvan de bekendste wellicht die van de Kilima Hawaians ('Maantje, luister eens goed') moet zijn. Maar voorlopig hebben we nog niet de versie die Walter zoekt te pakken ...

Zaterdag 28 mei

Eddy De Decker zocht een Nederlandstalig liedje uit het begin van de jaren 80 met de titel "Peter Gust". Dit liedje is van de groep Toast.

Toast was een Vlaamse band die in het begin van de jaren '90 succesvol was. De groep ontstond uit een andere groep genaamd Small'n Drasj, met de leden Guido Sergooris, William Jans en Herwig Sunaert. Deze groep werd reeds in 1976 opgericht. Twee jaar later voegt Jean Anckaert zich bij de band. In deze bezetting wordt er deelgenomen aan Humo's Rock Rally. Peter Gust is een liedje over de "peter" van Jean Ankaert en dateert van 1981. Jean Anckaert heeft het liedje opnieuw opgenomen op zijn album DJOBO KRONKELS .

Vrijdag 27 mei

Jacky Van Riel is al een hele tijd op zoek naar 'Volver' van Will Anders. Voorlopig hebben we nog geen spoor van de single (die wel degelijk bestaat) die Jacky vroeger al es gehoord had in 'Vragen staat vrij' met Lutgart Simoens. Alle hulp is hier dus nog steeds welkom !

Donderdag 26 mei

Marie-Louise Vercauteren had graag op één of andere manier de versie gehoord van 'Ave Maria No Morro' . Nu blijkt dat er van dat lied ontelbaar veel versies van bestaan. Zo werd het lied al in 1942 geschreven door de Braziliaan Herivelto Martins maar bij ons in Vlaanderen werd het nummer veel gehoord in de versie van Claude Robin.

Woensdag 25 mei

Jeanne Vanoppen woont in Heverlee en heeft tijdens haar jeugd deelgenomen aan lokale crochetwedstrijden. En tijdens zo'n wedstrijd zong ze de Nederlandstalige versie van 'Too Young' van Nat King Cole. Nu had ze na al die jaren graag geweten wie die versie zong en dat zijn er nogal wat blijkbaar. Er bestaan opnames (vooral 78 toerenplaten) van Bob Scholte, Lena Sanders en Peter Van Os. Na een kort moment van bezinning bleek Jeanne toch Bob Scholte nodig te hebben.

En Hugo Declercq uit Bellem hoorde in 1956 vaak het liedje 'En gij geluuft da' van Roger Verbor op de radio maar sindsdien heeft hij het nooit meer gehoord. Het nummer is o.m. terug te vinden op de CD-compilatie 'Le vieux Bruxelles-vol. 5' (Silver Star, 2001)

Dinsdag 24 mei

Karlien Luytens zocht voor haar grootmoeder het liedje "Moeder". Wij lieten de versie van Willy Derby horen uit 1920 ! Wellicht de oudste versie die ooit van dit aandoenlijke lied werd opgenomen. Het team van De Topcollectie wenst Karlien en haar familie veel sterkte toe in deze moeiliijke dagen !

Liliane Van de Velde zocht een klassiek pianowerk met de mogelijke titel "het spinnewiel". Toen ze nog een meisje was speelde haar muziekleraar op school dat liedje telkens op het einde van de les. Het ging om het werk Gretchen am Spinnrade van de Duitse componist Franz Shubert. Gretchen am Spinnrade, D 118 (J.W. von Goethe) (1814)
Schubert componeerde op 19 oktober 1814, 17 jaar jong, een lyrische scène uit Deel I
van Goethe’s Faust: een strofisch lied met variaties. Een psychisch portret van knagende
onrust, verlangen en pijnlijke zwaarmoedigheid; alleen de intuïtie van een zeldzaam
genie kan zo diep doordringen in de zielenroerselen van een jong meisje dat, zittend aan
het spinnewiel, hoopt op een weerzien met de geliefde en tegelijkertijd vreest dat haar
wens niet in vervulling zal gaan. Niet alleen de monotonie van het snorrende spinnewiel,
maar ook de draaikolk van erotische bedwelming van deze eerste liefde worden in de
pianopartij verklankt. Zelfs de onverbiddelijke afloop, want de geliefde komt niet meer
terug.
De kunstvorm van het eenstemmige lied met pianobegeleiding is met dit meesterwerk
in een opmerkelijk nieuwe fase gekomen.

Maandag 23 mei

Willy Van Horenbeeck zocht het liedje "Maharadja" van The Tramps (niet te verwarren met de Amerikaanse Trammps !)The Tramps met de broers Paul en Hugo Nijsmans zijn samen met een vriend in oktober 1960 als trio van start gegaan in Antwerpen. Eind 1960 ontstond de vijfmans formatie en vooral de komst van zanger/gitarist Leon Pooters (Lee West), die al de nodige ervaring had opgedaan met zijn rock-'n-roll ensembles Lee West & The Westonians en The Jokers, zou de groep geen windeieren opleveren. The Tramps wonnen de wedstrijd 'Ontdek de Ster' van Derbyclub-Mechelen en kregen een platencontract bij het Belgische Fontana label. De labelmanager was duidelijk van plan om de concurrentie met The Cousins op Palette professioneel aan te gaan. Bekende componisten als S. Cates, L. Camps en J. Say (allemaal schuilnamen) schreven enkele nummers voor de band. In de Philips studio in Brussel werden ze bijgestaan door de studiomuzikanten Nico Gomez bas en Freddy Rottier op drums.
Leon Pooters speelde de opvallende sologitaar partijen met een uniek 'zwiepachtig' geluid van zijn echobox. Door de talrijke werkelijk goed gevonden effecten zou men denken met een Amerikaanse produktie van doen te hebben.

Hun eerste single "Maharadja/Ali Tomawak" werd in juni 1961 uitgebracht en de plaat stond een maand later in de Belgische Top 20. De single werd zelfs in Amerika uitgebracht op het King label. Hun zeer effectvolle tweede single "Murder/Macacafoo" verscheen ook in Brazilië op de platenmarkt onder de naam The Blobs op Dotis. Beide singles kwamen ook op Fontana EP in Spanje uit.

Hun laatste single met vlaams gezongen teksten werd uitgebracht onder de naam De Zwarte Moustachen. Leon Pooters was ondertussen naar The Picknicks van de gebroeders van Laere uit Antwerpen vertrokken, waar hij grote successen mee zou scoren. (bron :
www.rock-ola.be)

Zaterdag 21 mei

Dirk Roelens zocht de LP "Around the world" van Danny Fisher. Leuvenaar Danny Fisher was gitarist bij The Spoetniks en later ondermeer ook nog bij Will Tura. Fisher speelde tot 1970 bij Will Tura, maar ging al weer snel solo verder en is tot op de dag van vandaag nog actief. Danny Fisher contacteerde ons zelf na de oproep en hij kon Dirk van het nodige bedienen. Daarmee is dit dossier ook opgelost !

Vrijdag 20 mei

Al lange tijd zoekt Ignace Naessens naar een liedje van Louis Neefs. Het gaat hier om een duitstalig nummer met als eerste woorden 'Ein kleines Kompliment ...'. Of dit ook de titel is kon Ignace niet meteen bevestigen of ontkennen. Na wat speurwerk kwamen we inderdaad terecht bij 'Ein kleines Kompliment' van Louis Neefs, een liedje dat hij ook in het Nederlands zong als 'Dat kleine kompliment'. Het liedje werd opgenomen in het begin van de jaren 60 en is terug te vinden op heel wat CD's en LP's. Bijvoorbeeld: "Een carrière" (CD, 1990), 'Louis' (CD, 1989), 'Nooit zonder jou' (LP) en '24 Gouden Successen van Louis Neefs' (LP)

Donderdag 19 mei

André Demaegd kent -net als iedereen- de acoustische versie van 'The Redemption Song' van Bob Marley. Maar hij vroeg zich af of er ook een 'normale' studioversie van terug te vinden is waarbij dus een hele groep en instrumenten betrokken zijn. Nadat heel wat Marleyfans ons hadden gebeld en gemaild kregen we het nummer wel degelijk te pakken op het album 'Uprising' (1980). Op de vinyluitgave is het niet terug te vinden, op de CD ervan (2001) stond het als bonustrack ('The Band Version').

Woensdag 18 mei

Vandaag bedienen we Julia Vanhoof. Onlangs overleed haar echtgenoot en tijdens de begrafenis werd een liedje van Reinhard Mey gedraaid en zij zoekt daarom naar de Nederlandstalige versie van 'Uber den Wolken' . Reinhard zelf heeft het opgenomen en zo kwam het terecht op de LP/CD 'Er zijn dagen' (1976) maar je kan het ook terugvinden op de CD met 'De Grootste Successen van Reinhard Mey'

Dinsdag 17 mei

Betty Gevaert kende nog een stukje tekst uit een Vlaams liedje: 'Niemand is blij met z'n eigen bestaan, daarom reikt ieder naar de maan'. Volgens Betty zou het gaan om een plaatje uit het begin van de jaren '70 en dus zou het artiest zijn die aan het begin van zijn carrière stond, zeker NIET Will Tura dacht ze. Maar bijna 99% van de helpende luisteraars verzekerden ons van het feit dat het wel degelijk om een plaatje van Will Tura ging en zo bleek ook. Het liedje 'Hetgeen je niet krijgen kan' is terug te vinden op de volgende albums: 'Album nr. 7' (1969, 1991), 'Hitcollectie, 45 nummer 1 Hits' (2005), 'Double Gold' (1994), 'In de koolmijn' (1969), 'His life, his music' (1975) en '100 Hits - Will Tura' (2008)

Maandag 16 mei

Lucien Hostie zat al jarenlang met een liedje in zijn hoofd. Het was een franstalig lied dat begon met de woorden 'Quand Margot ....' en te maken had met een verdwaalde poes. Hij had het een vijftigtal jaren geleden gehoord in de Ancienne Belgique maar had geen idee meer van de uitvoerder ervan, hijzelf dacht aan Mouloudji. Maar na een massale reactie van onze luisteraars kwamen we al gauw terecht bij Georges Brassens en 'Brave Margot' uit 1952. Het lied staat o.a. op de LP/CD 'Georges Brassens par excéllence'

Zaterdag 14 mei

Jaan De Graeve zocht voor zijn mama het liedje Morningside van Harry Belafonte. Morningside werd gecomponeerd door Neil Diamond en stond op z'n album Hot august night. Harry Belafonte coverde deze song in 1973 op z'n album Play Me. Morningside is een droevig liedje over sterven in eenzaamheid.

Vrijdag 13 mei

Willy Peeters is al lang op zoek naar een instrumentaal liedje uit de eerste helft van de jaren '70 en de titel was wellicht iets à la 'Ay Ay Ay Don José' Zeker is wel dat het ooit gebruikt werd als tune bij Radio Veronica destijds. Het was de NCRV die het liedje gebruikte als tune voor de 'Dik Voor Mekaar Show' met André Van Duin. En dat gaf de doorslag in onze zoektocht, we zochten namelijk 'Ay Ay Ay Don José' van het Vader Abraham Showorkest. Ook de Heikrekels namen het ooit op in hun repertoire. Het lied zelf is terug te vinden op deze albums: 'Vader Abraham Showorkest' (Dureco, 1998), 'Vader ziet Abraham' (Dureco, 1985) en 'Heerlijke Hollandse Hits, deel 2'

Donderdag 12 mei

Luisteraar Emile Schodts vroeg zich na het horen van 'Naar de kermis' van Laura Lynn & De Romeo's af waar dat lied eigenlijk vandaan komt. Het klinkt inderdaad erg bekend maar wie heeft het geschreven. Na een zoektocht kwamen we terecht bij Joseph Schrammel (1850-1893), een Oostenrijkse militair die het nummer ergens rond 1870 op papier gezet heeft als militaire mars voor het Oostenrijkse leger. Van het nummer werden honderden versies gemaakt (bijv. door James Last en zelfs onze Strangers).

En Filip Van Den Haute zoekt al een tijdje naar een nummer uit het Eurovisiesongfestival van lang geleden, het zou gaan om een nummer uit één van de toenmalige Balkanlanden in de buurt van 1970. Een korte zoektocht bracht ons bij de Dubrovacki Trubaduri, de Minnestrelen van Dubrovnik dus met het liedje 'Jeden dan'. Daar werden ze 7de mee op het Eurovisiesongfestival van 1968, het eerste dat in kleur te bekijken was op TV. Het lied is terug te vinden op twee verzamelalbums die recent werden uitgebracht n.a.v. 40 en 50 jaar Eurovisiesongfestival.

Woensdag 11 mei

Voor Robrecht Vansimsen gingen we op zoek naar een Nederlandstalige versie van 'David's Song' van THE KELLY FAMILY. Na een paar telefoons en mails uit Nederland kwamen we vrij snel terecht bij Koos Alberts die het nummer een hele tijd geleden met zijn hele gezin heeft opgenomen. Ook Michael Junior zou het liedje hebben opgenomen.

En van Kamiel Dhooghe kregen we de vraag om op zoek te gaan naar een liedje dat ging over een mijnwerker die een bloem op het graf van een klein meisje wil leggen. Het nummer is eigenlijk het gesprek tussen de klant en de bloemist en zou ook in het Nederlands zijn opgenomen. De originele single werd opgenomen door de Amerikaanse countryzanger RED SOVINE en kreeg als titel 'Little Rose'. Als je ons aan de Nederlandse versie kan helpen is alle hulp uiteraard welkom.

Dinsdag 10 mei

Eindelijk opheldering in het dossier van Roland Wantens. Die zocht een liedje dat begon als een slow, maar na een tijdje verder gaat als een rockplaat. Het bleek hier te gaan om de lange versie (21 minuten) van Get Ready van RARE EARTH (1970).

Gert Gorteman zocht de lange versie van Hotel California van The Eagles. Er heeft zich intussen iemand gemeld die het nummer in zijn bezit heeft.

Cyriel van de Velde zocht enkele oude sketches van Leo (Martin) en Francois (Frans Wiedeman). Deze sketches"De zielsverhuizing", Spreekwoorden", "Weerberichten" en "de mannen mogen dat doen" werden indertijd uitgebracht op het Olympialabel en worden her en der nog te koop aangeboden op het internet. Erwin Ketels heeft de LP's in zijn bezit en Cyriel mag ze daar gaan kopiëren.

Maandag 9 mei

Jean Brits zocht het liedje "Call Me"van de Vlaamse zangeres Nelly Jane. Via een telefoontje van haar echtgenoot konden we Nelly live in de uitzending halen.

Nelly Jane was een dynamische zangeres die véél te vroeg uit de showbis verdween. Het jeugdblad Joepie noemde haar toen een "gelegenheidszangeresje" was toch véél te discriminerend was.
Haar ouders hadden een "Mercedes"-garage en zo kwam ze in contact met Will Tura. Ze kon hem overtuigen van haar zangkwaliteiten en hij bracht haar in contact met zijn producer Jean Kluger.
Ze kreeg er promt een platencontract. Ze zocht het vooral in het engelstalig repertoire en de singles : "Nobody" en "Call me" waren een eerste stap in die richting. Ze werd te Brussel geboren als Liliane Verheyen op 5 juli 1952 en woonde o.m. in de gemeente Haren. Ze verdween zoals ze gekomen was uit het niets. Een talent dat verloren ging en eens te meer een gemiste kans op internationaal succes. Nelly Jane componeert nog af en toe voor andere artiesten. (bron Senniorennet.be)

Zaterdag 30 april

Ludo Vermeulen zoekt het liedje "Stampt e machien in gank". Dit blijkt een ouwe rocker te zijn van The Kid Van Thienen Band.

Vrijdag 29 april

We kregen een mail van Eddy Mostmans uit Vosselaar. Hij zoekt al lange tijd naar een liedje waarvan hij zich nog enkel het refrein kan herinneren: 'tsjing tsjing tsjing hoepa ba loeba tsjing tsjing tsjing'. Heel wat telefoon- en mailverkeer bracht ons uiteindelijk bij Clark Richard en 'Ching Ching Twist'. Clark Richard werd ook de Indonesische Elvis Presley genoemd en leefde een tijdje in Tremelo !

Donderdag 28 april

Luisteraar Krien Puts zoekt voor haar jarige echtgenoot het liedje 'I wish I was in Glasgow'. Wellicht werd het gezongen door een Britse komiek en ze had het liedje ooit op een cassette staan maar die is ze kwijt. Heel wat namen passeerden de revue maar uiteindelijk zou het hier toch gaan over de Britse komiek/muzikant/acteur Billy Connolly. Die speelde ook al de rol van Mr. Brown in verschillende kostuumfilms. Het lied is o.a. terug te vinden op het album 'A change is as good' (1983).

En Roger Vandebon is op zoek naar een liedje uit de onafhankelijkheidsperiode van Congo. Het zou gaan om de 'Indépendance Cha Cha' maar heeft geen idee van de uitvoerder ervan. Wij vonden twee versies terug, één van 'Grand Kalle' en een andere van 'Tabou Combo'. Een tip voor de liefhebbers: het nummer is terug te vinden op het album 'Conco rumba on the river' en meer schitterende Congolese muziek kan je vinden in een platenwinkel in de Brusselse Matongéwijk.

Woensdag 27 april

Hedwig Decock is al geruime tijd op zoek naar een nummer uit het rijke Vlaamse repertoire waarvan de titel is 'Ik zoek naar een dorp'. Het zou niet gaan om de versie van Bobby Prins of Ronny Tober maar de versie waarvan hij ons een stukje kon laten horen klonk niet echt tot de verbeelding. Uiteindelijk zou het hier gaan om de Westvlaamse zanger Willy Vanbavinckhove die er in 1993 een versie van opnam onder de kundige leiding van Johnny Hoes.

Dinsdag 26 april

Thérèse Dezeure zoekt al een paar tientallen jaren naar een liedje dat eigenlijk een Nederlandstalige versie was van 'Honey' van Bobby Goldsboro. De enige houvast was een stukje tekst namelijk: 'eens heeft zij een boom geplant, een dunne tak in 't natte zand'. Heel veel telefoons duwden ons in de richting van Will Ferdy (Lieveling) of Bob Benny (Twijgje), maar de juiste oplossing bleek hier Dennie Christian te zijn met het liedje 'Meisje'.

Maandag 25 april

Frans Vanuytven zocht een liedje dat hij ooit in het ter ziele gegane pretpark "'Het land van ooit" heeft leren kennen. Lieve kon het goede nieuws brengen dat zij thuis een cassetje heeft waarop het bewuste liedje staat. Het deuntje duurt amper 40 seconden en heet "het tentendoekdeuntje"

Zaterdag 23 april

Lucienne Rooms zocht een liedje dat haar moeder altijd zong toen zij nog een kind was. Blijkt dat lied zelfs terug gaat tot in 1910 ! Lucienne kon zich nog een flink stuk van de melodie en de tekst herinneren en dat was voldoende voor enkele gouden tips ! Het ging hier om het liedje "Jongman". Wij lieten de versie van 't Klikske horen.

Vrijdag 22 april

Vera Decraene zocht een liedje dat ze 6 jaar geleden op Radio 2 hoorde. Het lied werd deels in het Engels, deels in het Frans gezongen door een vrouw. Het bleek hier te gaan om "Il y a neigé sur yesterday" (1977) van de Franse actrice en zangeres Marie Laforet. Het nummer was een hommage aan The Beatles

Donderdag 21 april

André Backx zocht een instrumentaal liedje uit zijn kindertijd. Hij kon het deuntje nagenoeg helemaal neuriën aan de telefoon. Na een lawine van telefoons, mails en sms-en kwamen we erachter dat het hier ging om Belle of the ball (1951) van de Amerikaanse componist LEROY ANDERSON. Het liedje is via verschillende sites downloadbaar.

Woensdag 20 april

Jef Verbist zocht 2 marsen van de Belgische ontmijners (1946). De muziek werd gecomponeerd door Maurice Motte en werd voor het eerst live uitgevoerd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De kans is behoorlijk groot dat deze marsen terug te vinden zijn op de cd Honour and Tradition (2007)

Dinsdag 19 april

Wim Everaerd zocht de eindtune van het voormalige BRT 2-programma "Het Boerenparlement". Het zou hier gaan om een gedeeltelijk instrumentaal liedje waarin veel dierengeluiden voorkomen. Er zou een link zijn met Johan Verminnen, maar dat kon tijdens de uitzending niet bevestigd worden. Mocht iemand weten om welk liedje het gaat, graag een seintje aub.

Maandag 18 april

José Van Nevel zocht het liedje "little girls" van Fabby. Fabby is de 'premature' versie van Axelle Red die in het echte leven Fabienne Demal heet. Nico Eyletten bezorgde ons dit liedje. De jonge Axelle Red was amper 15 toen ze dit plaatje opnam.

Zaterdag 16 april

Kapper Johan Poppe zocht een liedje van Jef Burm : "zonder haar kan ik niet leven". Dankzij jullie tips konden we ook dit liedje terug vinden. Het was in 1971 het b-kantje van de single "Sportlui".

Woensdag 6 april

Binnenkort treedt Brigitte Zwinnen in het huwelijk ... Als openingsdans zocht zij naar 'Een Gouden Ring' van John Horton, een bewerking van 'She wears my ring' van Solomon King. En die ring bleek al snel gevonden, proficiat in alle geval !

Dinsdag 5 april

Jenny Mathues volgt Spaanse les en toen ze het liedje 'Charly' van de groep Santabarbara te horen kreeg rees de vraag of dit liedje niet eerder al in een Engelstalige of Italiaanse versie bestond, misschien wel van Al Bano & Romina Power. Voorlopig blijven we zonder resultaat, op een Duitse en Finse versie na. Alle hulp blijft dus welkom !

Maandag 4 april

Van Martha kregen we de vraag om op zoek te gaan naar een liedje uit de jaren '50. Hier ging het om 'Wondermooi' van Jean Walter, het liedje zelf is nog terug te vinden op 'Mijn Grootste Successen' van de nu 89-jarige zanger.

Zaterdag 2 april

John Luyten zocht het liedje My Prayer van Dee Dee Bridgewater. Dit nummer vind je op het album Dee Dee Bridgewater (Atlantic - 1976). Op deze cd vind je een "ballad" en "fast" versie van My Prayer.

Vrijdag 1 april

Louisa Wuyts zocht voor de verjaardag van haar mama Mariette een heel oud Nederlandstalig lied met de mogelijke titel "Een hart van goud". Bleek dat het hier ging om "Een hart van goud" van Willy Derby (1937). Er bestaan van dit lied ook versies van ondermeer Bobby Prins en Marianne Weber.

Dries Follebout zoekt nog steeds een eindtune van het programma Happening (BRT2 Omroep Brabant). We lieten in de uitzending het nummer Different Fur horen van de Britse postpunkgroep Delta 5, maar het bleek uiteindelijk niet om dit nummer te gaan. Onze zoektocht loopt verder...

Donderdag 31 maart

Georgina Reynaert zoekt al een hele tijd naar een liedje waarin de volgende tekst voorkomt: 'Kom erin, zet je hoed af. Kom erin, zet je stoel erbij' ... Haar moeder zong het destijds toen ze zelf nog kleuter was. Heel veel reacties liepen binnen waarbij de namen vielen van Jan Verbraeken, Max Van Praag, De Marktkramers en Bob Scholte. Die laatste versie is terug te vinden op het album 'Boeketje Viooltjes' (1952). In ongeveer dezelfde periode namen de Singin' Nightingales het liedje ook op. Deze versie is dan weer terug te vinden op de CD (4 schijfjes) '100 Onvergetelijke Liedjes' (Universal Music - 984 456-8)

Woensdag 30 maart

Jan De Geest was op zoek naar een Chinese of Japanse versie van de Vlaamse songfestivalklassieker Soldiers of love van Liliane Saint-Pierre. Er bestaat overigens wel een Engelse, Franse en Duitse versie van dit liedje gezongen door Saint-Pierre zelf, maar die zoeken we niet. Het zou hier gaan om een authentieke Chinese of Japanse versie. Na de uitzending kregen we telefoon van Alain Claes (fanclub Liliane) met de melding dat hij het nummer heeft liggen. Het gaat hier om de versie die gezongen werd door de redelijk bekende -in China dan toch- Pat Chan.

Monique Verle zocht het liedje Monica van de Ninoofse band Lou Dessen and the Rockstars.

Dinsdag 29 maart

Juul Bergers zocht een liedje van Spike Jones and his City Slickers. Het ging hier om Holliday for Strings. Dit nummer is ondermeer terug te vinden op de dubbel cd The Spike Jones Anthology (1994). Lindley Armstrong "Spike" Jones (December 14, 1911 – May 1, 1965) was een legendarisch bandleider die zeer eigenzinnige covers maakte van bekende en minder bekende klassieken. Hij schrok er niet voor terug in zijn muziek allerlei geluiden te verwerken zoals geweerschoten, fluitjes en zelfs koebellen.

Sonia Meyer zocht de uitvoerder van het liedje Isola Bella nel Lago Maggiore. De man die dit liedje oorspronkelijk zong was Walter Di Stresa. Dit liedje is ondermeer terug te vinden op de LP Musica Dal Caffe Lago (1977). Wij lieten in De Topcollectie de Vlaamse versie van wijlen Bob Benny horen. Er bestaan ook Duitstalige versies van dit mooie romantische lied van ondermeer Josef Metternich,Rudi Schuriche en Peter Alexander

Maandag 28 maart

Christel van Humskerken zocht het liedje Oh! Paardenstaart van Will Tura. Dit liedje behoort tot één van de eerste plaatopnamen van Will. Het dateert van 1958 en staat ondermeer op een cd Terugblik.

Renilde Vermeulen zocht een Nederlandstalig liedje uit de jaren 70, gezongen door een Vlaamse zangeres. Het ging hier om zangeres Vivi met het liedje Nooit of Nooit.

Viviane nam in 1960 deel aan Ondek de Ster
1 jaar later volgde een eerste plaatje " Oh Caroline " ( ging over de dochter van president Kennedy
In 1964 begon Vivi op te treden met The Jokers.
eind jaren zestig kwamen de eerste hitparadesuccessen , in de top-10 der Nederlanden o.a. "Nooit of Nooit " en in de BRT Vlaamse Top-10 o.a. "Prima " ( goed voor een 3de plaats ) en de cover van het 'Pop Tops' - succes "Mamy Blue ".
De volgende jaren zou evenwel blijken dat Vivi geen echte hitparadezangeres was.
In de jaren zeventig mocht deze onderwijzeres , die koos voor een zangloopbaan, het voorprogramma verzorgen van de populaire zanger Freddy Breck.
Naast haar zangcarrière verzorgde ze ook nog kindershows, presenteerde ze modegala's en trad op voor de derde

Zaterdag 26 maart

Lisette Van Brussel zocht een instrumementaal iedje uit 1946 . Daar hoorde lang geleden ook een ritueel dansje bij. Het ging hier om La Raspa (78 toeren !) van Henri René and his Orchestra.

Herman Rombaut zocht een liedje dat in het Swahili werd gezongen van Les Troubadours Du Roi Baudouin. Het ging hier om een kinderkoor o.l.v de Vlaamse Pater Guido Haazen. Het gezocht liedje heet "Kamiole" en staat ondermeer op de cd The Orginal Missa Luba. (Universal 542 336-2 uit 1999). Kamiole wordt ook nog vaak in Chiromiddens gezongen.

Vrijdag 25 maart

Ronny Kusseneers zocht het liedje De Autocar. Dit vrolijke deuntje staat op het album De Purpre Hei van Armand Preud'homme en werd gezongen door Sylvain Adriaenssens.

Christophe Degruytere zocht het liedje In Love van Blueberry Hillbillies. Het werd speciaal gecomponeerd voor de film Blueberry Hill. Blueberry Hill is een Vlaamse tragikomedie uit 1989 onder regie van Robbe De Hert. Dit liedje werd gecomponeerd door Jan Leyers.

Donderdag 24 maart

Hugo Cools zocht een Nederlandstalig liedje met in de tekst ondermeer het volgende : "met mijn nonkel Fons heb ik in de kotjes gezeten...". Dit liedje werd gezongen door Charly Foster, maar het origineel staat op naam van Ray Franky.

Paul Van de Putte zocht een een liedje uit 1958. Het ging hier om een quasi instrumentaal nummer dat bijna volledig om drums wordt uitgevoerd. Het ging hier Topsy Part 2 van de Amerikaanse jazzvirtuoos Cozy Cole. Het liedje wordt via diverse websites te koop aangeboden.

Woensdag 23 maart

Fien Roman zocht een slaapliedje voor kinderen. Ze had het muziekje indertijd leren kennen via een muziekpopje. Het liedje dat hier bedoeld werd was het "wiegelied" of Guten Abend Guten Nacht van de Duitse componist Johannes Brahms. De originele Duitse tektst gaat als volgt :

Guten Abend, gute Nacht,
mit Rosen bedacht,
mit Näglein[N 1] besteckt,
schlüpf unter die Deck!
Morgen früh, wenn Gott will,
wirst du wieder geweckt.

Guten Abend, gute Nacht,
von Englein bewacht,
die zeigen im Traum
dir Christkindleins Baum.
Schlaf nun selig und süß,
schau im Traum 's Paradies.

Er bestaan tientallen gezongen versies van dit lied. Wij lieten de versie van Celine Dion horen, "Lullaby". Het liedje is nog altijd razend populair bij jonge mama's en papa's die hun kindjes in slaap willen wiegen.

Gerard Emonds zocht het liedje Wie is Loesje ? Dit liedje dateert van 1939 en staat op naam van The Ramblers.

Dinsdag 22 maart

Jeanne Fierens woont in Duffel en denkt vaak terug aan de tijd toen ze nog verkering had met Marc. Ze hoorde toen vaak een liedje waarin het ging om 'veel bittere tranen'. Hier bleek het te gaan om het liedje 'Bittere Tranen' van Enny Denita ... Uiteindelijk zijn Jeanne en Marc getrouwd en nog steeds gelukkig samen !

Voor Frieda Galloo is het volop lente ! Daarom zoekt ze ook een Nederlandstalig liedje over de lente waarin het gaat over een meneertje en plastiek bloemen. Na lang zoeken kwamen we terecht bij Peter Schaap en het nummer 'De lente', ook terug te vinden op zijn LP 'Als een kameleon'. Peter Schaap is tegenwoordig schrijver van 'straffe' verhalen.

Maandag 21 maart

Annick Baillieu zocht een Nederlandstalig liedje van ruim 30 jaar geleden met in de tektst ondermeer het volgende :

" AL DE LIEFDE VAN DE WERELD ZIT IN HET AFWASWATER"

Het ging hier om De Afwas van 3 Heren.

De "Drie Heeren", toen nog jonge heren, zijn spontaan ontstaan uit de jazz-sessies die werden gehouden in "het Heerenhuys" (voorheen Okshoofd) aan de Herengracht. De dienstdoende barkeeper Willem heeft ze ontdekt , zich tot manager benoemd en ze meegenomen naar de studio van AT5,
waar deze opname gemaakt is. De Drie Heeren zijn Mark van der Feen - Piano, Chris Weeda - Bas,
Laurens Miedema - Drums.

Zaterdag 19 maart

Wenda Van Uffelen zocht een digitale versie van het Album The Warrior van Margaret Singana.Dankzij de hulp van ondermeer Marijke Claes en Ghislain Weeghmans konden we dit album opsporen.

Margaret Singana, artiestennaam van Margaret M'cingana was een Zuid-Afrikaanse zangeres,Margaret Singana werd geboren in Queenstown. Na haar jeugd ging ze naar Johannesburg om daar in de muziek te gaan werken. Vanwege de strenge wetgeving voor zwarte inwoners van Zuid-Afrika lukt het haar niet in de muziek door te breken en ze werd huishoudelijke hulp. Haar werkgever ontdekte echter haar muzikale talent en introduceerde haar bij een platenmaatschappij. In 1972 scoorde ze haar eerste hit in Zuid-Afrika.

Margaret Singana kwam in 1973 met The Warrior onder de naam Ipi 'N Tombia featuring Margaret Singana, een album dat hoorde bij de gelijknamige musical IPI-TOMBI. In de volgende jaren bracht ze enkele andere albums uit, die in haar geboorteland een succes waren, maar haar ook optredens in Europa opleverde. Ze kreeg de bijnaam Lady Africa. (bron : Wikipedia)

Zaterdag 5 maart

Patrick Minner zoekt al jaren lang naar een swingende versie van 'Begin the beguine', liefst die van Johnny Mathis. Die versie is trouwens ook te horen in de film 'Sunburn' (1979).

Vrijdag 4 maart

Voor Lucienne gingen we op zoek naar een Nederlandstalig lied waarin de tekst 'In Santo Domingo, daar vormden zij een paar' voorkwam. Het zou gezongen zijn door een man en werd uitgebarcht in 1965. De melodie vertoont veel gelijkenis met 'Santo Domingo' van Ria Valk (om er maar één te noemen want het numemr werd door ontzettend veel zangers en zangeressen opgenomen). Voorlopig zitten we op een dwaalspoor, alle hulp blijft dus welkom !

Donderdag 3 maart

Een eerste opdracht kwam van Bruno Van den Bundere. Vroeger was het lijflied van zijn voetbalploeg 'Dynamo Niel' het nummer 'Midnite Dynamo' van Matchbox. En dat nummer zoekt hij dus al geruime tijd. Wij hadden het gelukkig in huis en konden het meteen laten horen.

Iets moeilijker leek ons de vraag van Erwin Jehaes. Als fan van Elvis Presley kan hij het liedje 'Little Seashrimp' maar niet vinden, dat zou terug te vinden zijn op de soundtrack van de film 'Blue Hawaï' maar dat bleek helemaal niet te kloppen. Het komt namelijk uit 'Girls, Girls, Girls' en daar vind je 'The Song of the shrimp' dan weer wel !!

Woensdag 2 maart

Chris Vaeyens kreeg ooit les van Ron Davis, die toen muziekles gaf en het is een plaatje van de onfortuinlijke zanger dat ze zoekt. Meerbepaald het kinderliedje 'Een aap die muziek wou leren' is blijkbaar onvindbaar. Luisteraar Marcel uit De Haan heeft het thuis liggen maar zelf hebben wij voorlopig nog niets in handen ... alle hulp blijft dus welkom !

En Fried'l Van den Kerkhof zoekt al veertig jaar lang (!!) naar het liedje 'People come, people go' van Ole Blue. Dat werd gezongen tijdens de aftiteling van de film 'The Babymaker' (1970). Na die lange tijd hebben we het nummer toch op de kop kunnen tikken met alweer veel dank aan de vele helpende luisteraas van Radio 2 !

Dinsdag 1 maart

Lea Van Houts uit Beveren-Waas konden we erg gelukkig maken met de muziek uit de operette 'Het Witte Paard' (met o.a. de onlangs overleden Peter Alexander). De muziek daaruit is terug te vinden op verschillende LP's en CD's waarvan een overzicht terug te vinden is op www.amazon.de

En Hedwig was dan weer al lang op zoek naar 'een franstalig nummer' met als titel 'Judas'. Van een zangeres had hij geen weet maar de stem leek fel op die van Annie Cordie of Lucienne Delyle. Die laatste was inderdaad diegene die we zochten, zij nam 'Judas' op in 1954, de Nederlandstalige versie was die van Yvonne Henneco, de toenmalige echtgenote van Henk Van Montfoort.

Maandag 28 februari

Luisteraar Leo Boonen uit Welle zoekt voor zijn dochter naar een nummer waarvan hij ons een cassette-opname kon laten horen. Volgens vele mails, telefoons en sms-berichten blijkt het te gaan over 'Eindelijk ben je daar' van zangeres Marleen. Maar niemand is 100 % zeker ... Na een telefoontje met de zangeres zelf is het duidelijk dat het om dat liedje uit 1994 ging.

En Marc Dekoninck zocht al lang naar de begintune van het TV-programma 'Sportweekend' zoals dat te horen was in de jaren 70. Volgens onze gegevens ging het over 'Pepperbox' van The Peppers.

Zaterdag 26 februari

Luc Van Nedervelde zocht een instrumentaal liedje dat heel erg lijkt op een passage uit de 6de symfonie van L.V Beethoven. We lieten Luc diverse liedjes horen.

Ondermeer van het Maastrichts Salon Orkest, van Sweet People en van Dan Gibson, maar het bleek in al die gevallen niet om het gewenste lied te gaan. Maandag misschien meer duidelijkheid...

Nicole Bosmans zocht een Engelstalige song uit de jaren 70 met stukje parlando erin : "Your face, my face, your hand in my hand. We lieten Nicole kennis maken met If van Telly Savalas, His hand in my hand van Elvis Presley, I'm alone van The Picknicks en You belong to my heart van Joe Berluck. Bij dat laatste rees er enorme twijfel bij Nicole die in het weekend dit liedje nog eens grondig zal beluisteren. Wie weet komt maandag de verlossing ....

Donderdag 24 februari

Luc Dehaspe zocht het liedje Crazy Party van Vagabunden. Je kan deze single downloaden op http://www.dmhmusic.nl/

Mariette De Roo zocht een oorlogsliedje. We vonden geen geluidsdrager waarop dit lied terug te vinden is, maar tijdens de uitzending legden we contact met Luc Gremonpré die het liedje uit het hoofd kende en hij heeft het aan de telefoon gezongen. Luc is ook bereid Mariette de integrale tekst van dit lied te bezorgen.

Woensdag 23 februari

Silke Van Liefferinge zocht voor haar oma een liedje van de tenor Benjamino Gigli. Het zou gaan om IL SOGNO DI SCIPIONE. Dit is een werk van Mozart en het was niet meteen duidelijk om welke aria het hier gaat. Vermoedelijk is dit lied van Benjamino Gigli terug te vinden op onderstaand album :

http://www.operafanatic.com/cd/beniamino-gigli-concert-berlin-1953

Ronny Labiau zocht een instrumentaal liedje met in de titel ondermeer "del mare". Het was meteen duidelijk dat Ronny hier het liedje I sogni de mare zocht van Mario Molino. Dit liedje is nooit op een cd verschenen. Vandaar dat het kwasi onvindbaar is.

Dinsdag 22 februari

Viviane Mampaey is een gelukkige meter en op het doopfeest had ze graag een liedje laten horen van Kalinka waarin een toekomstige moeder haar kindje in de buik aanspreekt. Het probleem was snel opgelost, Kalinka zong inderdaad ooit 'Niemand heeft je ooit gezien'.

En vanuit Duisburg kwam de vraag van Rosa Potums (Overijse) om op zoek te gaan naar een liedje waarvan ze zich enkel kon herinneren dat het ging om een 'overschotje' en over een weeskindje met een popje. Na lang zoeken kwamen we terecht bij 'Overschotje' van o.a. Zangeres Zonder Naam en Manke Nelis maar nog vroeger (jaren 30 van de vorige eeuw) werd het liedje zelf opgenomen door de schrijver ervan, de Nederlander Lou Bandy samen met zijn vrouw Eugénie.

Maandag 21 februari

Opluchting bij Paul Cardoen. Die zocht zaterdag naar een zeer rustige versie van 'What a difference a day makes' en na een weekendje nadenken kwamen we terecht bij Patti Austin. Zij nam het nummer al op in 1967 en dat hoeft niet te verwonderen want Quincy Jones en Dinah Washington waren haar 'muzikale' peter en meter, ze zat dus bij de bron !

Voor Danny Vereeken namen we een flinke duik in het verleden van de Duitse muziek. Danny zoekt immers al lang naar 'You are a part of my heart' van ene Heidi Brühl, een bijzonder populaire schlagerzangeres die veel gevraagd werd voor tv-shows zoals het legendarische 'Musikladen'. vrij snel hebben we 't plaatje teruggevonden dankzij de hulp van onze luisteraars. Heidi Brühl zelf stierf in 1991.

En dan was er ook nog luisteraar Paul Dauwe. Die hoorde als kind vaak een liedje dat zijn moeder zong over een jongeman die op de trein tegenover een strenge mevrouw komt te zitten die hem een berisping geeft omdat hij begint te roken in de wagon. Hier kwam de hulp uit de carnavalshoek want het ging om 'Laatst moest ik in Brussel zijn', een 'kluchtlied' dat dus werd opgenomen door het Aalsterse carnavalsensemble 'Het Stemmingstrio'.

Zaterdag 19 februari

Paul Cardoen zocht een bepaalde versie van het overbekende 'What a difference a day made'. Die versie had Paul lang geleden leren kennen in een dancing in Ninove. Voor alle duidelijkheid, we zoeken niet de versies van Dinah Washington en Esther Philips. Het gaat om vrij "rustige" versie van dit lied, gezongen door een dame. Vandaag zoeken we verder.

Vrijdag 18 februari

Luisteraar Christiane Wanzeele hoorde een goeie 15 jaar geleden tijdens 'Vragen staat vrij' met Lutgart Simoens een instrumentaal, melancholisch liedje dat haar steeds bijbleef. Het nummer had iets met 'argentino' of 'argentina' te maken meende ze zich te herinneren. Vrij snel werd Christiane geholpen: het ging hier om 'Argentina' van de Nederlandse groep Conquistador, een nummer dat gebruikt werd als tune voor de radioprogramma's rond het WK Voetbal in Argentinië in 1978.

En Benny Derijck zoekt zich al jaren te pletter naar een plaatje van Roy of Ray Smith met in de titel de woorden 'memory' en 'today'. Niet makkelijk dachten we maar dankzij de massale hulp kwamen we toch terecht bij het liedje 'How's his memory doing today' van Ray Smith. Smith begon al in 1956 met zijn toenmalige groep 'Rock'n'roll boys' en stierf in 1979.

Donderdag 17 februari

Voor Emiel Dirckx uit Kinrooi gingen we op zoek naar 'een instrumentaal liedje uit de jaren 70 met een viool in de hoofdrol'. Weinig gegevens maar veel luisteraars brachten ons op het juiste spoor. Het ging hier om 'Nine by nine' van John Dummer die later nog een rol zou spelen in de groet 'The Darts'.

En Rob Vermunt zoekt een Nederlandstalig liedje waarin de man klaagt over het feit dat hij nooit weg alleen weg mag en nooit alleen 'pinten mag gaan drinken'. Hier ging het over 'Alleen' van Tony Geys en die ging het halen bij John Larry

Woensdag 16 februari

Een eerste zoektocht deden we op verzoek van Marc Cuypers. Die is al een hele tijd op zoek naar de LP 'Die Tanzplatte des jahres 83' van orkestleider Günter Noris. Meer bepaald het laatste nummer op die plaat gebruikte hij als DJ bij de start van zijn dansavonden ... Hier ging het om het nummer 'When the boys and girls go marching in' en is inderdaad terug te vinden op die LP uitgebracht bij Ariola (204776-335) in 1983.

En voor Romain Dekempeneer mochten we op zoek naar 'Riquita' van de franse zangeres Georgette Plana. Die zoektocht verliep vrij vlot en het lied zelf is terug te vinden op volgende CD's of LP's: 'Les plus belles chansons de Georgette Plana', 'Bal Populaire' of 'La femme au bijoux'.

Dinsdag 15 februari

Luisteraar Marc Van Eesbeeck zoekt voor zijn moeder de gegevens van het liedje 'Silberstein'. Zijn moeder zong dat destijds en het lijkt bijzonder moeilijk om daar nog de juiste partituur van te vinden. Als je ons kan helpen, graag via detopcollectie@radio2.be of 070/345002 tussen 13 en 16u !!

Maandag 14 februari (geen zoektocht wegens uitzending rond Valentijn)

Zaterdag 12 februari

Voor Jan De Geest zochten we het liedje Ma petite Folie van Line Renaud. Je vindt dit liedje uit 1952 ondermeer op de dvd "chanteurs de toujour" en op de 5-voudige cdbox Line 100 chansons.

Vrijdag 11 februari

Vandaag duiken we terug in een ver verleden. In 1960 heeft Terry Van Ginderen (jawel: Tante Terry) een plaatje opgenomen met haar versie van 'Tom Pillibi'. We weten dat het plaatje bestaat en werd uitgebracht en Ronny Van de Vreken uit Hamme zou het graag in zijn bezit hebben. Wie hem én ons kan helpen kan dat door een mail te sturen naar detopcollectie@radio2.be.

Donderdag 10 februari

Voor vanmiddag zag het er allermaal niet zo makkelijk uit. Een eerste zoektocht werd ons toegestuurd door Eddy De Waele. Hij is een verwoed verzamelaar van alles wat met Belgische/Vlaamse pop- en beatmuziek uit de jaren 60 en 70 te maken heeft. Maar één plaatje ontbreekt voorlopig in zijn indrukwekkende collectie, 'On my horse' van The New Inspiration. En blijkbaar zijn er nog meer liefhebbers van de groep want veel luisteraars zijn mee op de kar gesprongen om het plaatje te vinden.

En voor Freddy Alzado gingen we op zoek naar een liedje uit de jaren 60, gezongen door een jonge vrouw uit het Gentse met de titel 'Jij deed me huilen'. Na een vloed aan telefoontjes en mails kwamen we terecht bij Christiane, een zangeres die nu in Oostakker zou wonen.

Woensdag 9 februari

Juan Fernandez uit Antwerpen zocht de Spaanstalige versie van Witte Rozen uit Athene van Nana Mouskouri. Na een intense speurtocht hebben we deze versie niet kunnen vinden. Overigens bestaat er grote twijfel over het feit of die versie wel bestaat. Van Witte Rozen uit Athene van Nana Mouskouri bestaat ondermeer wel een Engelse, Duitse, Italiaanse en Franse versie.

Wendy Peerlings uit Hasselt zocht een Nederlandstalig liedje uit de jaren 60 over een kapot autootje. Het bleek hier te gaan om het het liedje "'we hebben een ongeluk gehad met het autootje" van The Three Jackets, een Nederlands bandje.

Dinsdag 8 februari

Jozef Van Pul uit Deurne is een fervent verzamelaar van alles wat Will Tura ooit op plaat gezet heeft. Maar hier en daar mankeert er toch wel wat, zo bijvoorbeeld het liedje 'Het gras is altijd groener' dat in Nederland terecht kwam op de b-kant van de single 'Sil en de baby'. Maar dankzij de talrijke hints van onze luisteraars was het plaatje snel in ons (en dus zijn) bezit.

Louis Tritsmans uit Landen zoekt al jaren naar een instrumentale versie van 'Feelings' van Morris Albert. Niet zomaar een instrumentale versie maar wel die met de tenorsax. Er kwamen verschillende suggesties binnen zoals die van Kenny G, of die van het orkest van Dick Bakker of ook die van Fausto Papetti. Stuk voor stuk uitmuntende muziek maar blijkbaar nog niet echt wat Louis zoekt. Hulp is dus nog steeds welkom hier !

Maandag 7 februari

Ook vandaag twee zoektochten. De eerste werd ons aangereikt door Colette Deryckere uit Beveren-Leie, zij zoekt namelijk een Vlaams studentenlied dat ze wil gebruiken in het toneelstuk 'De Naamlozen' (door Die Ghesellen uit Deerlijk). Het is vooral moeilijk om er een exacte partituur van te vinden want in de 'codex'boeken staat enkel de tekst. Voorlopig kunnen we hier nog hulp gebruiken al hebben we een stukje gezongen tekst kunnen opsporen via het internet.

En Marie-Madeleine De Jaegher was al lange tijd op zoek naar het stukje muziek dat gebruikt werd in het BRT-jeugdfeuilleton 'Axel Nort' (jaren '60). Telkens als Axel Nort in zijn 2PK'tje stapte om een achtervolging in te zetten was er ook een melodie te horen waarvan noch titel noch uitvoerder gekend waren. Uiteindelijk bleek het hier te gaan om 'Girl Trouble' uit de James Bond-film 'From Russia with love' (1963) geschreven door John Barry en terug te vinden op de soundtrack van de film (CD: EMI-95344-2).

Vrijdag 4 februari

Ludo D'hoore uit Rumbeke is al vele tientallen jaren op zoek naar een liedje met xylofoon dat vaak gebruikt wordt als achtergrond bij radio- en tv-reportages. Het werd op 2 januari ook gebruikt bij een trailer voor de uitzending van KOPPEN XL op één. Na het beluisteren van die trailer liep de oplossing binnen: het ging om 'You're so cool' van Hans Zimmer en het is terug te vinden op de soundtrack van de film 'A true romance' (1993) en staat ook op onze eigen 'Funiculi Funicula, vol. 14' cd.

En Annie uit Aalbeke wil voor haar veertigste huwelijksverjaardag absoluut het nummer van Gianni Franco met de titel 'La mer de Napoli' terughoren.

Donderdag 3 februari

Patrick Lagrou is al een hele tijd (sinds zijn jeugd, meer dan 50 jaar geleden dus) op zoek naar een liedje uit 1954 waarvan hij enkel de woorden 'Je ne sais pas comment te dire' kan herinneren. Aan dat liedje heeft hij zoveel goeie herinneringen om zelfs een boek te schrijven over die periode. Dat kan dus tellen en voor ons een hele uitdaging om het te gaan zoeken. Als bij toeval kregen we een hint richting 'Je ne sais pas' van de franse zangeres Lyn Renaud. En die bleek meteen raak te zijn !

En Lizette Duts zoekt dan weer een lange tijd naar een liedje met daarin de tekst 'Als mijn papa zich scheert'. Dat lied zong de hele familie in de auto, ook toen ze een ongeluk hadden waarbij haar vader het leven verloor. Hier bleek het te gaan om 'Als mijn papa zich scheert' van het Nederlandse koor 'De Karekieten', opgenomen in 1953.

Woensdag 2 februari

Gilbert Vandekerkhove is gek van Little Richard. Maar in zijn verzameling ontbreekt het liedje met als titel 'Boo hoo hoo hoo'. Maar al vlug bleek de echte titel 'I'll never let you go (boo hoo hoo hoo)' te zijn, verkrijgbaar op meeste verzamelcd's die de man uitbracht.

En Eddy De Meyer uit Aalst zoekt samen met zijn zus al maanden naar de naam van de zangeres van '(I love you) With all my heart'. Na een massa mails, telefoons en sms-berichten bleek dat het nummer wel door tientallen artiesten werd opgenomen, ook door onze Jo Leemans. Maar in 1957 werd het opgenomen door Petula Clark én door Jodie Sands. Die laatste had er bij ons in Vlaanderen een hit mee, en dat was dan ook de versie die Eddy zocht.

Dinsdag 1 februari

Luisteraar Jos Nijs (Lommel) liet ons tijdens de uitzending een stukje muziek horen waar de panfluit duidelijk een hoofdrol in speelde. Het was niet meteen duidelijk om welk nummer het ging maar na een half uur kwam de gouden tip binnen: het ging inderdaad om het nummer 'Blue Mountain' van de Nederlandse groep ELKAAR (rond fluitist Peter Weekers, ooit nog actief bij Herman Van Veen en de groep FLAIRCK)

En Rudy Vander Elst zocht al lang naar het 'Wiegelied' van Louis Neefs. Dat stond ooit als B-kantje op de single 'De Poppenstoet' en nu kan je 't makkelijk terugvinden op de CD '38 Gouden Successen' (1982) en ook nog op 'Het Beste van Louis Neefs' (1981).

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!