Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Over bruidsboeketten en gescheurde jurken

do 5 jul. - 11:00

Wie bruiloft zegt, denkt aan bruid én aan bruidsboeket. Maar waar komt de traditie van het boeket vandaan?

Bij de Romeinen

Het bruidsboeket bestaat al eeuwen, zij het in een andere 'vorm' of samenstelling. Bij de Romeinen, bijvoorbeeld, bestond het boeket niet uit fleurige bloemen, maar uit knoflook, kruiden en specerijen met een sterke geur. Die geur zou kwade geesten afschrikken en de bruid en bruidegom beschermen tegen het kwaad.

Daar zijn de bloemen

In de 19de eeuw, onder de Britse koningin Victoria, werden de kruiden voor het eerst vervangen door bloemen. Er werd wel nog een takje dille toegevoegd als teken van lust. De boeketten bestonden in de Victoriaanse tijd voornamelijk uit rozen.
 
Later begonnen bruiden steeds meer te variëren met verschillende bloemen en werd de betekenis van de bloemen steeds belangrijker. De achterliggende betekenis van bloemen stamt oorspronkelijk uit Turkije, waar geliefden met elkaar communiceerden via bloemen om hun gevoelens voor elkaar te uiten.
 

boeket gooien

boeket gooien

Bruidsboeket gooien

De gewoonte om het bruidsboeket naar de aanwezige ongehuwde dames te gooien, komt overgewaaid uit de Angelsaksische landen. Daar wordt de bruid tijdens de huwelijksdag vaak bijgestaan door een aantal (meestal) ongehuwde bruidsmeisjes die aan het eind van de dag allemaal bij elkaar gaan staan. De bruid gaat dan met haar rug naar hen staan en gooit haar bruidsboeket in de groep. Wie het boeket vangt, wordt - volgens de overlevering - de eerstvolgende bruid.

Bruidsjurk aan flarden...

In de middeleeuwen stond een bruid symbool voor geluk en een bruidsjurk symbool voor vruchtbaarheid. Vrouwen die nog vrijgezel waren, geloofden dat een stukje van de bruidsjurk hen zou helpen in hun zoektocht naar de geschikte huwelijkspartner.
 
Na de bruiloft renden die vrijgezellen de bruid achterna om een stukje van haar jurk te scheuren. Dat stukje namen ze dan mee naar huis in de hoop dat ook zij binnenkort in het huwelijksbootje zouden stappen. En de bruid? Die bleef achter in een kapotte jurk...

Afleiden

In de loop der jaren werden bruidsjurken steeds duurder en wilden de bruiden hun jurk bewaren als aandenken. Het feit dat ze achternagezeten werd door hordes vrouwelijke vrijgezellen, vonden vele bruiden trouwens ook niet zo'n leuk idee.
 
En zo ontstond de gewoonte om het bruidsboeket in de lucht te gooien. Op die manier werden de vrijgezellen afgeleid en kon de bruid van de chaos profiteren om weg te rennen en haar jurk te redden.

Lees verder onder de foto

composiet bloemboeket

composiet bloemboeket

Wist je dat...

  • Het vroeger de bruidegom was die het bruidsboeket uitzocht. Op de dag van de bruiloft verraste hij zijn bruid met de bloemen van zijn keuze.
     
  • Het in Polen vroeger traditie was om suiker over het boeket te strooien? Dat zou ervoor zorgen dat de bruid zich 'zoet' zou gedragen in het huwelijk.
     
  • Een boeket waarbij de bloemen keurig in cirkeltjes zijn geplaatst en een kleurige combinatie vormen een Biedermeier wordt genoemd?
     
  • De composiet een bijzonder bruidsboeket is? Dit bestaat volledig uit bloemblaadjes die zijn samengebonden zodat het één grote bloem lijkt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet