Eerste communie: "Heb je al een goochelaar?" - Eva Droogmans

woensdag 18 januari 2017 - 15:05
Eva Droogmans in paniek na het ontvangen van een brochure over eerste communicantjes! Ze heeft haar zaak amper op orde!

Eva Droogmans schreef een column over een brochure die ze onverwacht kreeg. Hoe organiseer je best het feest voor de eerste communie van je kind? De beste kledij! De beste zaal! De beste animatie! "Wat bleek? Ik heb mijn zaakje amper op orde!" Maar is dat wel zo?

Ik moest even knipperen met mijn ogen. Ik had die ochtend een brochure met communiekleding in de brievenbus gevonden. We hebben dit jaar een eerste communicant en blijkbaar wist de redactie van de Communiespecial dat ook. Binnenin een hele rij schattige prinsesjes en stoere prinsen.

Eerlijk, als ik nog geen kinderen had dan zou ik ze uit deze catalogus willen kiezen. Gladgestreken en welgemanierd, zo zagen ze er allemaal uit. Van goede komaf ook. Zo weggeplukt uit hun hoogstwaarschijnlijk riante villa met pool house, hot tub en sauna op het goed onderhouden gazon.

Op de allerlaatste pagina had de redactie van het boekje to do lijstjes geplaatst. Zodat vooruitziende ouders alvast aan de slag konden gaan. Liefst een half jaar op voorhand, maar voor de luieriken waren er ook checklists voor drie, twee of één maand voor the big day. En wat bleek? Ik heb mijn zaakje amper op orde.

Zo had ik vorige zomer al een zaal moeten vastleggen. Wel, that ship has definitely sailed. We zullen dus onze familieleden moeten stapelen in de living.

De animatie dan. Ik dacht gewoon aan de schommel in de tuin en bij warm weer de sproeier. Altijd dikke lol. Maar nee, tegenwoordig hoor je op z’n minst een springkasteel én een goochelaar te boeken. Je wil toch niet uit de toon vallen de maandag nadien aan de schoolpoort?

De uitnodigingen? Die horen volgens de Communiespecial zelf ontworpen te zijn. De communicant op z’n paasbest in een opvallend décor: een uitgestrekt natuurgebied werkt altijd. Zou ik durven mailen naar de redactie dat wij onze familie gewoon per sms hebben gevraagd 21 mei vrij te houden?

En dan …. de outfit die van jouw zoon of dochter HET pronkstuk van de klas of , als het even mag, de hele kerk zal maken. Die had ik eigenlijk al in huis moeten hebben. En blijkbaar was ik er beter ook een half jaar geleden voor beginnen sparen. “Redelijke” prijs voor een driedelige outfit: 400 euro.

Dat is dus ons maandelijks budget voor voeding aan 1 broek, 1 hemd en 1 jas. Voor een zevenjarige wildebras die na de misviering alles wil uitzwieren om buiten te kunnen shotten met zijn neefjes.

Ben ik de enige die dit waanzin vindt? Dertig jaar geleden toen ik mijn eerste communie deed, droeg ik een jurk die mijn moeder had genaaid. De foto’s waren getrokken op het Domein Bovy in Heusden-Zolder. Niet meteen een uitgestrekt natuurgebied, maar bomen zien er toch overal hetzelfde uit.

En het feest was thuis in onze living. We moesten goed mikken om iedereen te kunnen zetten, maar we hebben gesmuld van de kroketjes en de kalkoen. En spelen deden we in onze tuin. Ik herinner me niet meer of er een sproeier was.

Het was een fijn feest, omdat we samen waren. Niet omdat het picture perfect was. Dat moest ook niet, want niemand voelde de druk om er nadien mee uit te pakken op facebook.

Enfin, ik heb dus nog wel een paar drukke maanden voor de boeg: buffet- en statafels regelen, de tafelbekleding en decoratie uitdokteren, een play list samenstellen, een fotograaf vastleggen… maar die goochelaar komt er niet!

Eva Droogmans maakte samen met collega Dirk Vlaeyen een filmpje over deze ervaring, voor de onze Facebook-pagina.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!