4 dingen die je moet gezien hebben in Hoogstraten

dinsdag 7 juli 2020 - 07:00
hoogstraten begijnhof
De Antwerpse Kempen zijn ideaal voor een vakantie in de natuur. Buitenpret voor jong en oud mét als toppunt de stad Hoogstraten. Zeker als je graag af en toe eens een aardbei in je mond steekt. Een stad aan de grens met Nederland die je moet gezien hebben.

Het prachtige begijnhof

Het begijnhof in Hoogstraten is prachtig. Het bestaat uit 36 huisjes. Helemaal in het wit, wat het echt heel gezellig maakt. Daarnaast zie je een barokke, driebeukige begijnhofkerk en een schuur. Het begijnhof bestaat al sinds 1380, maar kreeg doorheen de jaren te maken met verschillende branden. In 1506, op Witte Donderdag, brandde de kerk en het hele complex af. In 1534 bouwde men een stenen muur rond het hof

In 1972, nog niet zo heel lang geleden, verliet de laatste begijn het begijnhof. In 1992 beslisten een paar inwoners van Hoogstraten om het begijnhof te restaureren en sinds 1997 kan je er weer wonen. Daarnaast kan je er ook naar het Stedelijk Museum met een permanente collectie en wisselende tentoonstellingen.

Tegenover het begijnhof ligt een heel leuk cadeauwinkeltje dat je moet gezien hebben. La Vie Marie heet het. 

Sint-Katharinakerk

Eén van de blikvangers in Hoogstraten is de imposante Sint-Katharinakerk. De kerk is gebouwd in Kempense baksteen en heft de op twee na hoogste kerktoren van België.  104,7 meter hoog, één van de hoogste gebouwen van baksteen ter wereld. De kerk werd gebouwd in 1525 en het duurde om 25 jaar om hem helemaal af te maken. Het imposante bouwwerk wordt ook wel 'Kathedraal van de Kempen' genoemd, of 'ons Katrien'.

Sinds 1936 is de kerk een beschermd monument, maar op 23 oktober 1944 werd de toren net voor de bevrijding door de terugtrekkende Duitse troepen gebombardeerd. De toren is opnieuw opgebouwd na de oorlog en de oude kerk is nog voor het grootste gedeelte bewaard gebleven.

Aardbeiden

In Hoogstraten kan je niet weerstaan aan de wereldberoemde aardbeien. Je kan er een bezoek brengen aan het proefcentrum, waar ze duurzame en energiezuinige technieken uitproberen om aardbeien te kweken.

Wortel

Hoogstraten ligt al heel dicht tegen de Nederlandse grens, maar als je nog iets noordelijker rijdt, kom je in de deelgemeente 'Wortel'. Daar had je vroeger een landloperskolonie. Landlopers vonden er rust en orde in het werk. Arme gezinnen bewerkten er de woeste heidegrond in ruil voor hun verblijf. Ook jij kan nu in de 'koloniën van weldadigheid' in de Kempen wandelen of fietsen. Kom er tot rust! Vandaag vind je er nog steeds een fascinerende mix van verhalen en natuur. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!