5 architecturale hoogstandjes in eigen land

dinsdag 29 juni 2021 - 09:20
In ons land vind je talloze historische gebouwen. Maar ook voor wie van moderne architectuur houdt, heeft België heel wat te bieden. Dit zijn alvast 5 blikvangers die je kan gaan ontdekken en zich uitstekend lenen om de fotograaf in jou los te laten!

Havenhuis - Antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouw kathedraal, het Centraal Station of het Steen, het zijn maar enkele van de beroemde gebouwen in Antwerpen. Wat ze gemeen hebben: ze zijn al even geleden gebouwd. Maar naast die historische gebouwen, kan je in Antwerpen ook een aantal pareltjes van moderne architectuur vinden. Denk aan het 'vlindergebouw' - het justitiepaleis - het MAS - Museum aan de Stroom - én misschien minder bekend: het Havenhuis. 

Het Havenhuis is een ontwerp van Zaha Hadid, de wereldberoemde Britse architecte met Iraakse roots. Eigenlijk is het Havenhuis een mix van een voormalige brandweerkazerne en een constructie opgetrokken rond en boven dat oorspronkelijke gebouw. 

De nieuwbouw doet denken aan de romp van een zeilschip met een vooruitgestoken boegspriet. De oppervlakte lijkt dan weer op de facetten van een diamant. Zo combineerde de architect twee van de belangrijkste activiteiten van Antwerpen: de haven en de diamantnijverheid.

Meer informatie over het Havenhuis dat je trouwens kan bezoeken, vind je hier.

De Krook - Gent

Sinds 2017 vind je de stadsbibiotheek van Gent terug in 'De Krook'. Het machtig stukje architectuur ligt op een plek die vroeger bekend stond als de ‘Waalse Krook’. Een bocht of krook van de Schelde, waar schepen steenkool uit Wallonië aanvoerden.

Het gebouw huisvest trouwens niet alleen de stadsbibliotheek, ook Imec (Vlaams onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologieën), de Universiteit Gent en Urgent.fm hebben een plekje gevonden in De Krook. 

Ter hoogte van de bocht van de Schelde ligt een kaaipromenade, de Nelson Mandelapromenade, met plek om te zitten. Samen met de aanmeerplaatsen voor de pleziervaart en de taxiboten, vormt dit de perfecte plaats om de stadsdrukte even te ontvluchten. 

Meer informatie over De Krook en de activiteiten die er worden georganiseerd vind je hier.

Station Luik-Guillemins - Luik

Sinds 2009 is het station van Luik-Guillemins hét paradepaardje van Luik. Een echte kathedraal van glas en staal getekend door de Catalaanse architect Santiago Calatrava, de man die onder meer de bekende 'Ciutat de les Arts i les Ciències' in Valencia heeft ontworpen. Bezoek je het station op een mooie dag, dan waan je je zelfs een beetje in Spanje! 

Opvallend - behalve de lichtinval - is dat er aan de zijkant van het gebouw geen gevels zijn. Toch zou je als reiziger altijd beschermd moeten zijn tegen regen en wind, dankzij een indrukwekkende overkapping van glas en metaal van 410 meter lang en 160 meter breed. Kortom een bouwkundig huzarenstukje en een echt walhalla voor fotografen.  

Klik hier voor een virtueel bezoek aan het station.

Het Europagebouw - Brussel

Een ei, houten raamkozijnen uit 28 landen en felgekleurde tapijten in de vergaderruimtes: zo kan je het nieuwe gebouw waar de Europese top huist in een notendop omschrijven. 

Het gebouw wordt wel eens spottend het 'Ei van Van Rompuy' genoemd. Het was immers de voormalige voorzitter van de Europese Raad die groen licht gaf voor de bouw ervan. 

Van buitenaf doet de transparante gevel langs twee zijden wat vreemd aan met het patchwork van gerecycleerde eikenhouten raamkozijnen (3750 in totaal) die uit alle Europese landen werden gehaald. Binnen in het gebouw staat wat lijkt op een groot ei, eigenlijk een geraamte waarin de topministers en regeringsleiders hun vergaderingen houden. Het 'ei' wordt 's nachts verlicht en vormt zo een opvallende verschijning in de hoofdstad. 

Zin in een bezoek van dit opvallende gebouw? Hier vind je alle informatie.

't Scheep - Hasselt

Wat een geluk hebben onze collega's van Radio 2 Limburg! Zij werken namelijk in één van de meest opvallende moderne gebouwen die de laatste jaren in ons land zijn gebouwd. 't Scheep of Het Schip is eigenlijk een supermoderne uitbreiding van de oude rijkswachtkazerne. Het geheel - oud en nieuw zijn met elkaar verbonden door een glazen gang - is dus een mix van erfgoed en moderne architectuur en valt voornamelijk op door de schuine wand van het nieuwbouwvolume, een verwijzing naar een schip, vandaar de naam 't Scheep. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!