Helmut Lotti tipt de beste Ardense fietsroutes: "Het is pittig, maar wel echt een beloning als je boven op die berg staat"

dinsdag 8 juni 2021 - 08:52
Helmut Lotti is al jaren een verwoed fietser. Op alle plekken waar hij gewoond heeft, heeft hij altijd geprobeerd om de leukste fietsroutes te vinden. Zo ook in zijn stek in de Ardennen waar hij met de koersfiets regelmatig een pittig glooiend landschap trotseert.

Helmut woont al een tijdje in de Ardennen en tipt ons 2 plaatselijke routes die hij regelmatig met de koersfiets doet. "De route au fil de l'eau passeert letterlijk voor mijn deur. Het leuke aan fietsen in de Ardennen is dat je om de 10 minuten een nieuw uitzicht mag aanschouwen. Het is pittig, ik ben blij als ik gemiddeld 22 km per uur haal op de koersfiets, maar het is wel echt een beloning als je boven op die berg staat." 

Ook Route de Champêtre tipt Helmut als lokale hotspot. Een kuitenbijter van 63,3 kilometer die start in Villa Louise of Villa des Roches en je van Calestienne naar de Famenne brengt, 2 streken rond de Ourthe met een gigantische variëteit aan uitzichten en relïefs.

Helmut laat ook nog even weten dat door de week fietsen in de Ardennen niet zo slim blijkt te zijn. Eén van de fietsroutes heet dan wel 'Le Route au file d'eau' maar er zijn weinig mogelijkheden tot drinken. "Door de week is het hier in de Ardennen niet zo levend, je kan beter in het weekend fietsen, dan bruist alles wat meer."

Wat moet je weten?

  • Route: In en rond de streek van de Ourthe, te volgen met GPS
  • Afstand: Pittige, hellende routes rond de 70km
  • De volledige routes vind je hier.

Ik heb op alle plekken waar ik gewoond heb altijd geprobeerd om leuke fietsroutes te vinden.

Helmut Lotti

Voor zij die het liever wat vlakker hebben raad Helmut ook nog de Rodelandroute aan die hij vroeger regelmatig fietste. "Dat is een enorm mooie route tussen Merelbeke en de Zwalmstreek. Heel licht glooiend kan je daar vlak langs de Scheldevallei fietsen en ook genieten van natuurgebieden."

De Rodelandroute, die haar naam te danken heeft aan de baksteenindustrie, vertrekt in het centrum van Merelbeke en gaat licht heuvelend richting Gavere. Onderweg passeer je de typische Scheldevallei en fiets je door een opmerkelijke variatie van bossen, weiden, akkers en de frisse natuur met uitgestrekte bloemenvelden.

Wat moet je weten?

  • Route: In en rond Oost-Vlaanderen, te volgen met GPS
  • Afstand: Glooiende route van 48km
  • De volledige route vind je hier.

    Aanbevelen via mailSturen via mail

    het gezegd heeft!