Picknicken? Dit zijn de beste plekken in Vlaanderen en Brussel

maandag 9 mei 2022 - 11:03
Nu de zonnestralen België gevonden hebben, kun je je picknicklaken weer uit de kast trekken. De volgende locaties in Vlaanderen en Brussel zijn perfect voor een geslaagde picknick.

In Vlaams-Brabant

De Beemden in Landen is perfect voor een picknick met kindjes. In het natuur- en recreatiedomein van 7 hectare groot vermaken de kleintjes zich in het speellandschap met waterspeeltoestellen. Een picknickkleed is niet nodig, want er zijn genoeg picknicktafels voorzien.

Picknicken tussen de reeën? Dat kan tussen Essenbeek en Lembeek in het Maasdalbos. Focus je niet te hard op je sandwich, want er zijn nog meer dieren te spotten. De dwerg- en watervleermuis, bosuil, sperwer, buizerd, zwarte specht, houtsnip en winpootsalamander durven best eens om het hoekje te kijken.

In Brussel

Wil je picknicken tussen de bloemen? Dat kan in het Tournay-Solvaypark in Watermaal-Bosvoorde, aan de rand van het Zoniënwoud. Bijzonder aan dit park zijn de landschappen die worden gekenmerkt door grote hoogteverschillen. Helemaal bovenaan vind je een prachtige Engelse tuin, iets lager is een bosrijke omgeving en in de vallei kun je zitten aan de vijvers. Het is een perfect park om een goedgevulde picknickmand mee naartoe te nemen.

Als je op zoek bent naar een romantisch en minder voor de hand liggend parkje in het levendige Elsene, is het Tenboschpark absoluut aan te raden. Het heuvelachtige parkje met zijn kronkelende paadjes, een zandbak en een petanquebaan heeft genoeg gras om je picknickkleed neer te leggen. Opvallend aan het Tenboschpark is dat het is aangelegd door een boomdeskundige, waardoor er allemaal zeldzame bomen in staan.

In Limburg

Om de Sahara te bezoeken hoef je geen vliegticket naar Egypte te boeken. De Lommelse Sahara is een perfect alternatief én een stuk dichterbij. Leg je picknicklaken in het warme zand en geniet! En nee, het is geen fata morgana: dat helderblauwe meertje, die heidestroken en de geurende naald- en loofbossen zijn geen verbeelding.

Maak je mand vol lekkers maar klaar voor een stijlvolle picknick in Genk. Designer Linde Hermans heeft op Camp Carré in het Molenvijverpark een unieke picknickplaats ontworpen. Het fijne aan deze picknickplek is dat je er kan barbecueën. Neem plaats aan een designtafel of schommel erop los op de nieuwe schommelinstallatie ‘Swinging outside the Lines’.

In Antwerpen

Voor een picknick aan de Seine hoef je tegenwoordig niet meer naar Parijs. ’t Vlot in aan de kaaien in Antwerpen is een uitstekende oplossing. Deze picknickplaats aan het water bevindt zich weliswaar in een minder groene omgeving, maar het prachtige zicht op de Schelde maakt alles weer goed. Tip: neem wat zachte kussentjes of een kleed mee, want je zit er op harde houten planken!

Klein maar fijn: het stadspark van Lier is niet groot, maar is een oase van rust in het midden van de stad. Zet je neer tussen de schattige voetgangersbruggen en aan de vijvers om te ontsnappen aan de drukte van de dag. Na de welverdiende picknick kunnen kinderen zich amuseren in de nabijgelegen speeltuin.

In Oost-Vlaanderen

Zin in een fietstocht in combinatie met een picknick? Haast je dan naar Zottegem bij Kasteel Breivelde voor de perfecte fietsstop. Picknick er in Engelse stijl tussen de vele vijvers en rustgevende riviertjes. Leg je laken neer in het gras of neem plaats aan een van de picknickbankjes in de Parkstraat.

Sportievelingen opgelet: in Sint-Niklaas op domein De Ster kun je je volledig uitleven. Zo is er onder andere een voetbalveld, een atletiekpiste, een minigolfbaan, kun je er tennissen, petanque spelen en is een hengelvijver. Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin, de kinderboerderij of het trampolinepark. Na je helemaal te hebben uitgeleefd, kun je perfect neerploffen op het strand voor een picknick. Let op: spierpijn gegarandeerd!

In West-Vlaanderen

Met je mandje vol lekkers naar de kust trekken is eigenlijk nooit een slecht idee. Bij de Hoge Blekker in Koksijde kun je picknicken op de hoogste duin van de hele kuststrook. Deze is maar liefst 33 meter hoog! Ben je bang dat de harde zeewind roet (zand) in het eten gooit? Geen paniek, je kunt schuilen op een plekje in de luwte. Is het windstil? Op de top van de duin heb je mooi zicht op natuurgebied de Doornpanne.

In Torhout kan de wandelgrage picknicker zonder problemen terecht. Zet je stappenteller maar aan, want Provinciedomein d’Aertrycke is ideaal om te flaneren langs de geleide wandelpaden. Het grote pronkstuk van de locatie, het sprookjesachtig Kasteel d’Aertrycke, bevindt zich in het midden van het domein. Picknicken is mogelijk, maar in het koetshuis kan je ook kiezen voor een lekkere pannenkoek.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!