Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Bloemkoolgratin met puree en gehakt

di 19 apr. - 9:57

Bloemkool samen met een smeuïge puree, lekker gebakken gehakt en een goddelijke kaassaus wordt de lunch of het diner een feestje. Voorzie maar een flinke portie, want de kans dat ze om een extra bordje komen vragen is groot.
© Getty Images

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 grote bloemkool (of enkele kleine Mechelse bloemkooltjes)

  • 800 g gemengd gehakt

  • een klontje boter

  • een snuifje gedroogde Provencaalse kruiden

  • peper & zout


Voor de puree:

  • 1 kg aardappelen (loskokend)

  • 40 g boter

  • 1 dl melk

  • 1 ei

  • nootmuskaat

  • zout


Voor de kaassaus:

  • 5 dl halfvolle melk

  • 200 g gemalen kaas

  • 25 g boter

  • 30 g bloem

  • nootmuskaat

  • peper & zout


Bereiding

De bloemkool, de aardappelen en het vlees:

  • Breng twee potten met water aan de kook met telkens een snuif zout erin. Eén pot voor de aardappelen en één voor de bloemkool.

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in de eerste pot. (Reken op een kleine 20 minuten.)

  • Maak de bloemkool schoon. Snij het groene loof eraf en verdeel de kool (of de kleinere kooltjes) in roosjes.

  • Doe de roosjes bloemkool in de tweede pot met kokend water. Let erop dat de bloemkool beetgaar gekookt wordt. (Controleer het resultaat al na 6 à 7 minuten. Met een beetje geluk is de bloemkool dan al voldoende gaar.)

  • Giet de beetgare bloemkool af en laat er koud water over stromen. Zodat stop je de garing.

  • Giet ook de gare aardappelen af en plet ze met de stamper tot puree.

  • Voeg een flinke klont boter toe aan de puree, samen met wat melk, een ei, wat (vers geraspte) nootmuskaat en een snuifje zout. Peper is overbodig. Meng alles tot je een smeuïge puree krijgt.

  • Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

  • Doe het gehakt in de braadpan en plet het even met een vork. Het gehakt moet niet te ‘korrelig’ zijn. Laat het vlees goudbruin kleuren.

  • Voeg tijdens het bakken een snuifje Provencaalse kruiden toe, wat peper van de molen en een klein snuifje zout.

  • Neem een ruime ovenschaal en schep er een dikke laag van de aardappelpuree in.

  • Giet daarover het gebakken gehakt.

  • Werk de schotel af met de roosjes bloemkool. Verdeel de roosjes gelijkmatig over de schotel en schik ze met zorg met de steeltjes naar onder.


De kaassaus

  • De basis van de kaassaus (een Mornaysaus) is een klassieke “roux”.

  • Voor deze roux: Smelt de klont boter in een hete kookpot en voeg er vervolgens de bloem aan toe.

  • Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt en bruin kleurt.

  • Zodra je een zoete biscuitgeur ruikt, schenk je de melk in de pot. Blijf doorroeren met een garde tot de saus bindt. Neem hier even de tijd voor! Na voldoende lang roeren, krijg je een gladde béchamelsaus. (Opmerking: Vermijd een te dikke saus. Om de saus te verdunnen, voeg je wat extra melk toe).

  • Haal de pot van het vuur en meng de gemalen kaas in de saus. Let op: Hou 1/3 van de geraspte kaas opzij voor de afwerking.

  • Kruid de saus naar smaak met peper van de molen, wat zout en vers geraspte muskaatnoot.


Afwerking:

  • Schakel de grill van je oven in.

  • Neem er de schotel met puree, gehakt en bloemkool bij. Giet de verse kaassaus over de schotel, tot alle roosjes onder een laagje saus zitten.

  • Strooi de rest van de gemalen kaas gelijkmatig over het gerecht.

  • Schuif de schotel onder de hete grill en gratineer. Zodra er bovenop een goudbruin korstje verschijnt, kan je het gerecht serveren.

Naar de website van Dagelijkse Kost.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet