De Brooddoos

maandag 9 september 2013 - 13:53
boek De Brooddoos
In een lunchbox kan veel meer belanden dan enkel en alleen wat kleffe boterhammen. Dat bewijst Lut De Clercq in haar boek 'De brooddoos'. Ze geeft ideeën voor tal van verse, verrassende spreads zoals

In een lunchbox kan veel meer belanden dan enkel en alleen wat kleffe boterhammen. Dat bewijst Lut De Clercq in haar boek 'De brooddoos'.

Ze geeft ideeën voor tal van verse, verrassende spreads zoals ‘Spread van geroosterde pompoen, salie en ricotta’, ‘Marrakesh-tapenade’ en ‘Dip van waterkers en cashewnoten’.

Naast broodbeleg staan in het boek ook recepten voor salades, soepen, salsa’s, sapjes en snoepjes die je middagmaal tot een heerlijk moment kunnen maken.

Nog wat namen van gerechten om je het water in de mond te doen lopen: ‘Basilicumpannenkoeken met aardbeien en vlierbloesemmascarpone’, ‘Tomaat met hummus van erwt’, ‘Earl Grey en dragon zonnethee’ en ‘Bonbons met marsepein, appel en gember’.

Voorbeeld van evenwichtige brooddozen:

Brooddoos 1

 • Verse maïssoep met koriander en croutons
 • Hummus van erwtjes en wasabi
 • Tomaat met basilicum vinaigrette
 • Frittata met verse kruiden
 • Spelt en tarwebrood
 • Leopold druiven uit Overijse


Brooddoos 2

 • Gegrilde rode paprika soep met basilicum en croutons
 • Rauwmelkse geitenkaas
 • Gedroogde ham
 • Appel, courgette en pistache salsa
 • Foccacia
 • Natuur yoghurt met compote van pruim, lavendel en rozen


EEN PAAR TIPS

 • Een lekker gevulde brooddoos hangt af van een goede planning.

Denk gewoon ‘s avonds bij het koken ook al aan je brooddoos voor de volgende dag. Het kost echt niet zo veel meer moeite om vb een paar stukken pompoen extra te roosteren of te garen, en daar dan ricotta en verse kruiden bij te doen. Stop dat in een potje voor de volgende dag in de broodoos en je hebt een heerlijke spread voor bij de boterham.

 • Plan je eetmomenten.

Als je je op de avond zelf moet afvragen wat je straks gaat eten, gaat het meestal fout. Dat geldt ook voor je lunchbox. Moet je daar ‘s morgens, op je nuchtere maag, nog aan denken, dan lukt dat meestal niet goed.

 • Beleg je boterhammen niet op voorhand

Iets wat veel mensen eigenlijk wel doen: hun boterham ‘s morgens al beleggen. Een boterham die al minstens 4uur lang gesmeerd is, dat is toch een dooddoener voor je honger, de smakelijkheid.

 • Wees creatief met potjes

Creatief met potjes zijn. In plaats van je boterhammen al te beleggen, stop je alles in kleine doosjes, apart, zodat je boterham geen smurrie kan worden. Dus: een belegde boterham met eiersla en groenten bijv vervang je door brood, een potje eiersla en een doosje met groenten. Als je dan je boterham ‘s morgens opent, dan is dat toch plezant : al die kleuren, en het is nog lekker krokant.

Enkele originele, inspirerende recepten

Rode bietentartaar: supervlug klaar - geen mixer voor nodig, je kan het beter met de hand hakken - de bieten hoeven niet geroosterd - je kan die vacuum op voorhand gekookt kopen in de supermarkt - je doet daar wat mosterd, kappertjes, ajuin, bieslook bij - de ingrediënten van een tartaar - en die hou je dan apart van je brood - anders krijg je roze brood. Geloof me, rodebietentartaar smaakt af en vult goed. Ideaal voor een lunchboterham.

Pompoenspread: pompoen roosteren, mixen, met salie, koriander, basilicum en ricotta, peper en zout

Kindvriendelijke tips?

Wiissel biijvoorbeeld een witte snee met een donkerbruine snee brood. Is leuk om te zien, afwisselend in smaak, en zo leer je kinderen die alleen wit lusten, ook eens proeven van donkerder brood.

Voor kinderen moet je je aan kleine porties houden: geef ze geen vier wortels mee

Vormpjes - kinderen vallen voor visuele dingen - mijn overbuurjongen lust geen omelet, behalve als je het in stervorm presenteert - dan is het zijn lievelingshapje.

Speel een spelletje: stop er elke week 1 ingrediënt in dat ze moeten proeven, iets nieuws, en laat ze dan raden wat het is, en dan volgt een beloning als ze het geproefd hebben -

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!