Ga voor de ongepelde garnaal
do 13 okt. - 5:35
De dagverse ongepelde Vlaamse garnaal is een verhaal voor de culinaire meerwaardezoeker.
Een schaaltje ongepelde garnalen als borrelhapje of een royaal geserveerde ‘tomate crevettes’ als hoofdgerecht... de smaak van de Vlaamse garnaal is uniek!
September & oktober
De garnaal is op zijn best tijdens de maanden september en oktober en al zeker dit jaar. De maand september was uitzonderlijk warm waardoor de garnalen beter te vangen zijn en de vissers de kwaliteit beter kunnen garanderen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld de kleintjes eruit halen.
Het is een typisch product uit de Noordzee waarbij je echt het verschil in kwaliteit kan proeven. Een garnaal uit de winkel wordt bewerkt met bewaarmiddelen. Terwijl de echte ongepelde garnaal gevangen en meteen aan boord gekuist, gekookt in zeewater en daarna nog eens gespoeld in zeewater wordt. Vandaar die typische smaak die je niet zal proeven bij een gepelde garnaal uit de winkel. De garnaal is ook een heel vers product, de garnaalvisser gaat zijn garnalen binnen de 12 uur aan de man brengen.
Niets verliezen
Van een garnaal gaat er niets verloren, van de koppen en de staarten kan je een lekkere fond maken voor een saus of een vissoep.
Je eet garnalen best zuiver, niet verwerkt in een saus of in een gerecht. Het lekkerste is gewoon puur, samen met wat sla, tomaatjes, wat komkommer en verse mayonaise. Het is een echte delicatesse en wordt niet voor niets de kaviaar van de Noordzee genoemd.
Hieronder vind je alvast twee heerlijke receptjes met grijze garnalen. Zeker uitproberen!
Bron: Lekker van bij Ons