Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Hachis van konijn en witloof

do 29 nov. - 3:01

Deze ovenschotel in laagjes kan je perfect op voorhand bereiden. Warm het mager konijnenvlees, het Belgisch witloof en de smeuïge puree op on de oven en schuif de voeten maar meteen onder de tafel.
Hachis van konijn en witloof

Deze ovenschotel in laagjes kan je perfect op voorhand bereiden. Warm het mager konijnenvlees, het Belgisch witloof en de smeuïge puree op on de oven en schuif de voeten maar meteen onder de tafel.

INGREDIËNTEN:
(4 personen)

Voor de konijnbereiding:

  • 1 konijn (versneden)
  • 2 dikke uien
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 kruidnagels
  • 1 volle eetlepel scherpe mosterd
  • 2 flesjes St.-Feuiliien tripel (33cl/flesje) – of blonde tripel naar keuze
  • 1 BG peterseliestelen, tijm, laurier
  • 3 eetlepels pruimenconfituur.
  • peper & zout

Voor het witloof:

  • 6 pijltjes witloof
  • 1 dl water
  • een klontje boter
  • een snuifje muskaatnoot
  • peper & zout

Voor de puree:

  • 800 g aardappelen (loskokend)
  • een klont boter
  • 1 ei
  • 1 dl melk
  • zout


Om af te werken:

  • wat paneermeel (‘chapelure’)


BEREIDING:

  • Laag nummer één: Het konijn
  • Kruid de stukken konijn met peper en zout.
  • Pel de uien en snipper ze fijn. Pel de look en plet het teentje tot pulp.
  • Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Als de boter bruist gaat het konijn in de pot. Laat de stukken vlees even kleuren langs de beide zijden.
  • Haal de stukken vlees uit de pot en zet ze opzij. Doe de snippers ui en de geplette look in de stoofpot en roer.
  • Bind een bouquet garni samen van laurier, tijm en (indien mogelijk) peterseliestelen. Gooi de kruidentuil in de pot, samen met de kruidnagels.
  • Bepoeder de stovende uien met wat bloem. Roer en laat de bloem kort meebakken.
  • Verhuis de stukken konijn ‘met een kleurtje’ terug naar de stoofpot.
  • Open het bier en schenk het in de stoofschotel, tot het vlees onder staat.
  • Schep tenslotte de mosterd en de pruimenconfituur erbij en zet het deksel op de pot. Laat het vlees een uurtje stoven op een zacht vuur. (Tot het konijn zo mals is dat het vlees van de botjes valt.)
  • Leg de stukken konijn opzij en laat het vlees een beetje afkoelen.
  • De tweede laag: witloof
  • Snij de pijltjes witloof overlangs in twee, en vervolgens in grove stukken.
  • Smelt een klontje boter in een stoofpot. Laat de boter een klein beetje kleuren.
  • Stoof de groente in de boter en roer. Kuid het witloof met wat peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Laat de groente 10 tot 15 minuten stoven op een matig vuur. Roer regelmatig even in de pot. Het witloof mag gerust wat karameliseren.
  • Schenk wat water in de pot en laat het rustig verdampen. Blijf regelmatig even roeren. Daarna is het witloof door en door gaar.
  • En tenslotte laag drie: puree
  • Schil de aardappelen en kook ze in licht gezouten water.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Voeg een klont boter, een ei en een scheutje melk toe. Roer en let erop dat je en puree bekomt die smeuïg is maar gelijk nog voldoende stevig.
  • Proef en kruid de aardappelpuree met wat zout en een beetje vers geraspte nootmuskaat.

Het gerecht afwerken:

  • Pluk het konijnenvlees van de botjes. Doe dit met voldoende voorzichtigheid (bv. zeker bij de borststukken, waar fijne ribben zitten).
  • Controleer of er geen kleine botjes meer in de pluksels konijnenvlees zitten (en in de saus die in de pot is achtergebleven.)
  • Verzamel al het vlees in een schaal of pot. Schep het in de dikke saus van konijn en bier en roer.
  • Neem een ruime ovenschotel, groot en hoog genoeg om het gerecht in laagjes op te bouwen.
  • Schep het mengsel van konijn met saus op de bodem van de schotel.
  • Lepel er nu een laag witloof bovenop. Verdeel alles egaal over het hele oppervlak.
  • Tenslotte gaat de puree erbovenop. Strijk over het oppervlak, vlak, of laat er wat pieken op staan.
  • Bestrooi de schotel (naar smaak en keuze) met een dun laagje paneermeel.
  • Zet de ovengrill op en geef de schotel een knapperig toplaagje.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet