Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Kerstrecept: de makkelijkste kerstronk

In de keuken

radio2 kerst

ma 19 dec. - 4:18

Speculaas speelt een hoofdrol in deze traditionele kerststronk want Jeroen Meus gebruikt speculaaspasta, speculaaskoekjes én speculaaskruiden. De rol met vulling kun je van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Het afwerken doe je vlak voor de gasten arriveren.
Kerstrecept: de makkelijkste kerstronk
© Canva

Wat heb je nodig: (4 personen)

Voor de rolbiscuit:

  • 5 eieren
  • 100 g suiker
  • 65 g bloem
  • 40 g amandelpoeder
  • 40 g ongezoet cacaopoeder
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • enkele druppels vanille-extract
  • een scheutje olie

Voor de vulling:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g speculaaspasta
  • 100 g speculaaskoekjes (met chocolade)
  • enkele druppels vanille-extract

Voor de afwerking:

  • 2 dl room
  • 1 vanillestokje
  • 100 g witte chocolade
  • enkele eetbare hulstblaadjes (of andere versiering)

Aan de slag!

Rolbiscuit:

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Splits de eieren. Doe de helft van de suiker (50 g) bij de eierdooiers en klop in de keukenmachine of met een garde tot ruban.

Roer de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder en het cacaopoeder door het beslag. Voeg er het vanille-extract en de speculaaskruiden aan toe en meng alles goed door elkaar.

Doe de eiwitten in een andere kom en klop ze stijf. Voeg er de andere helft van de suiker (50 g) aan toe als het eiwit bijna stijf is.

Spatel het opgeklopte eiwit door het beslag.

Vet een bakplaat of bakvorm in met een beetje neutrale olie. Bekleed de plaat met bakpapier en zorg dat de randen omhoog staan. Giet het beslag op de plaat en strijk glad met een paletmes.

Bak de biscuit 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de bakplaat uit de oven en leg er een schone keukenhanddoek op. Keer om en laat de biscuit afgedekt afkoelen.

Vulling:

Meng de mascarpone met de speculaaspasta. Doe er enkele druppels vanille-extract bij.

Plet de speculaaskoekjes in een vijzel. Doe ze bij het mascarponemengsel.

Haal het bakpapier van de biscuit.

TIP: Snijd de randjes van de koek weg als ze niet mooi zijn. Is je biscuit te droog? Bevochtig hem dan met wat Baileys, amaretto of chocolademelk.

Bestrijk de biscuit met de vulling.

Rol de biscuit voorzichtig op en verpak hem in plastic huishoudfolie. Laat de rol rusten in de koelkast.

Afwerken en serveren:

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.

Doe de zaadjes bij de room en klop stijf. Doe de room in een spuitzak.

Plet een paar speculaaskoekjes in de vijzel. Verdeel de kruimels over een bakplaat.

Haal de biscuitrol uit de folie en rol hem door de koekkruimels. Duw de kruimels wat in de biscuit.

Werk de bovenkant van de biscuit af met slagroom. Strooi er geraspte witte chocolade over en werk af met groene eetbare hulstblaadjes.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet