Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Hoevekip met appel-knolseldermash en pommes gaufrettes

do 23 feb. - 4:40

Een kip bakken lijkt misschien eenvoudig, maar als je het vlees van de bouten en de filet even sappig wil verorberen, dan vraagt dat een beetje extra aandacht.
Hoevekip met appel-knolseldermash en pommes gaufrettes
Een kip bakken lijkt misschien eenvoudig, maar als je het vlees van de bouten en de filet even sappig wil verorberen, dan vraagt dat een beetje extra aandacht.
Met de klassieke appelmoes in het achterhoofd maakt Jeroen er een heerlijk ‘mash’ bij van stukjes appel en knolselder. Tenslotte is er ook een heerlijke saus en krokante aardappelwafeltjes om er eens ‘zondagse kost’ van te maken.
INGREDIËNTEN:
(4 personen)
Voor de kip en de mash:
  • 1 grote hoevekip
  • ½ knolselder
  • 4 appels
  • een scheutje olijfolie
  • een flinke klont boter
  • een beetje muskaatnoot
  • peper
  • zout
Voor de saus:
  • 5 dl kippenbouillon
  • een scheutje sherry
  • een scheutje room
  • 100 g koude boter
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • peper
  • zout
Voor de aardappelwafeltjes:
(alternatief: een aardappelbereiding naar keuze)
BEREIDING:
  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Bereid een keteltje verse kippenbouillon of ontdooi een portie. Het recept voor verse kippenbouillon vind je hier. (webfilmpje)
  • Leg de kip in een braadslede. Kruid de vogel met peper en zout. Strooi de kruiding zowel in de holte van het beestje als erbovenop.
  • Druppel wat olijfolie over de kip en zet de braadslede in de hete oven. Gaar de kip alvast 30 minuten in de hete oven van 200°C.
  • Schil het stuk knolselder. Een broodmes is bijzonder handig voor dit taakje. Snij de groente in dobbelstenen. (De rest van de selder kan je gebruiken voor diverse andere bereidingen, of invriezen.)
  • Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een flinke klont boter in.
  • Stoof de stukjes selder in de bruisende boter.
  • Schil intussen de appels en verwijder het klokhuis. Snij de vruchten in grove stukken en laat ze enkele minuten meestoven met de blokjes knolselder. Voeg nadien wat water toe zodat de ingrediënten niet aanbranden en stoof alles plat op een zacht vuur. Reken hiervoor minstens 30 minuten.
  • Schil de aardappelen en gebruik een mandoline (snijtoestel) om ze in dunne wafeltjes te snijden. Leg de aardappelschijfjes in een schaal met koud water.
  • TIP: Als je liever niet met een mandoline aan de slag gaat, dan kan je natuurlijk een aardappelbereiding naar keuze serveren bij dit gerecht.
  • Haal de kip uit de oven en leg ze op je snijplank. Hou de braadslede met braadvocht bij en hou de oven warm.
  • Gebruik een scherp koksmes om de bouten van de romp te snijden. De scherpe vleugeltippen kan je eraf snijden, want die zijn niet echt eetbaar.
  • Leg de romp op een bord, bedenkt met aluminiumfolie. Dit vlees is gaar en sappig. De bouten hebben wat extra hitte nodig.
  • Dus, leg de bouten opnieuw in de ovenschotel en gaar ze nog 20 minuten in de oven van 200°C.
  • Zeef de kippenbouillon (indien nodig) en schep het vocht in een pannetje. Breng de bouillon aan de kook op een matig vuur. Voeg er takjes tijm en laurierblaadjes aan toe, samen met wat peper en zout.
  • Laat gekruide bouillon ongeveer de helft inkoken en schenk er nadien een scheutje room bij. Zeef de saus en laat ze nu niet meer koken.
  • Controleer of de stukken appel en knolselder plat gekookt zijn. Proef en kruid de ‘mash’ met wat peper van de molen, een snuifje zout en wat vers geraspte nootmuskaat.
  • Werk de saus af met flink wat klontjes koude boter. Roer met de garde en doe er een scheutje sherry in.
  • Haal de kippenbouten uit de oven.
  • Snij de filet van de kip en vergeet ook de lekkere stukjes vlees op de kippenrug niet. Zet de ovenschotel met kip even op een stevig vuur en bak de stukjes filet nog kort op de velkant. Dan zijn ook alle stukken kip weer voldoende warm.
  • Laat de aardappelwafeltjes uitlekken en bak ze nadien krokant in frietvet van 180°C. Laat ze uitlekken op een servet en strooi er een heel klein beetje zout over.
  • Zet vlak voor het serveren de staafmixer in de saus en mix kort.
  • Serveer ieders favoriete stukje kip met een portie mash en een lepeltje saus. Doe er wat krokante aardappelwafeltjes bij.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet